fbpixel

Search icon
Search
Μια άκρως μοντέρνα κατοικία στην Κω δίνει άλλη διάσταση στο καλοκαίρι
DESIGN

Μια άκρως μοντέρνα κατοικία στην Κω δίνει άλλη διάσταση στο καλοκαίρι

Το "Hug House" υπογράφεται σχεδιαστικά από το Mastrominas Architecture


Η κατοικία με τον ξενώνα της αναπτύσσονται σε οικόπεδο εντός οικισμού, στις παρυφές της πόλης της Κω. Η έλλειψη θέας, η επαφή μ' έναν πολυσύχναστο δρόμο και η γειτνίαση με μοναστήρι, οδήγησαν σε μια εσωστρεφή οικοδομική ανάπτυξη και στη δημιουργία μιας εσωτερικής αυλής με πισίνα όπου εκτυλίσσεται όλη η ιδιωτική ζωή, «θωρακισμένη» και προστατευμένη από τα γύρω κτίρια και το απέραντο πράσινο.

Οι εξωτερικές όψεις των χώρων του σπιτιού έχουν περιορισμένα ανοίγματα, ενώ οι εσωτερικές έχουν μεγάλους συνεχείς υαλοπίνακες που ενοποιούν το indoor με το outdoor σκηνικό. Ο λιτός, μοντέρνος σκελετός συνομιλεί και «συνεργάζεται» με τους πέτρινους τοίχους από ντόπια πέτρα, που σχετίζονται με τα παραδοσιακά σπίτια της περιοχής. 

3-tj5bx.jpg


Η ολοήμερη ζώνη χαλάρωσης στην κύρια κατοικία και η ζώνη ύπνου αναπτύσσονται κάθετα μεταξύ τους. Αποτελούν διακριτούς όγκους ως προς τον χώρο, τη λειτουργία και τη μορφή. Αρθρώνονται μέσω του κάτω συνδετικού όγκου του διαδρόμου. Οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν οπτική και λειτουργική συνέχεια με τον κήπο και την πισίνα, όπου άφθονα στεγασμένα σημεία προσφέρουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

Ο ξενώνας αναπτύσσεται κάθετα προς την κύρια κατοικία. Οι τρεις όγκοι -ζώνη διημέρευσης, χώρος ύπνου και ξενώνας- ορίζουν τον ιδιωτικό υπαίθριο χώρο με την πισίνα, που ταυτόχρονα ενοποιούνται. Τα φυτικά στοιχεία είναι κυρίως αυτόχθονα μεσογειακά φυτά. Η προϋπάρχουσα σειρά από κυπαρίσσια, κατά μήκος των συνόρων με το μοναστήρι, έχει ενισχυθεί περαιτέρω και ο οπωρώνας των εσπεριδοειδών έχει διατηρηθεί και εμπλουτιστεί περαιτέρω. 

Οι πικροδάφνες διασφαλίζουν την ιδιωτικότητα κατά μήκος των συνόρων του δρόμου. Ελιές και κυπαρίσσια έχουν φυτευτεί ανάμεσα σε αρωματικά βότανα. οι μουριές στο γρασίδι θα προσφέρουν σκιά και μια χαρουπιά θα διατρέχει το άνοιγμα της πλάκας της βεράντας. Η είσοδος περιβάλλεται από ανθοφόρα κι εξωτικά φυτά. 

10-wMOcO.jpg


Το λευκό αποτελεί τον «καμβά» κάθε χώρου και πάνω σ' αυτόν άλλοι τόνοι δίνουν «ζωή» κι extra διάσταση, όπως το σκούρο γκρι, το καφέ, αλλά και το μπεζ, τα οποία εναλλάσσονται μεταξύ τους και «δένουν» συγκλονιστικά. Παρατηρούμε πως το κάθε δωμάτιο δεν ξεφεύγει ιδιαίτερα από την παλέτα των ουδέτερων, earthy τόνων, τη στιγμή που η «ζεστασιά» έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και κάνει κάθε σημείο τόσο ελκυστικά φτιαγμένο.

Plus, τα μεγάλα παράθυρα έχουν εξασφαλίσει απεριόριστο φυσικό φωτισμό, επιτρέποντας με την παρουσία τους στις ηλιακές ακτίνες να εισχωρήσουν ανεμπόδιστες. Παράλληλα, τα ψηλά ταβάνια κάνουν κάθε χώρο να δείχνει ευήλιος.

Τέλος, ο προσεγμένος φωτισμός είναι ένα σημαντικό bonus που δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να παραλείψουμε. Τόσο στο indoor όσο και στο outdoor σκηνικό, έχουν επιλεχθεί οι κατάλληλες πηγές τεχνητού φωτός για τις ώρες που ο ήλιος πέφτει, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, όλα φωτίζονται εξαιρετικά χάρη στα τεράστια παράθυρα που έχουν επιλεχθεί κατά την κατασκευή.

5-hug-MuXvg.jpg
Ανατρέξτε στην gallery για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!

Φωτογραφίες: Γιώργος Παπαποστόλου