fbpixel

Search icon
Search
Met Gala: Οι καλύτερες εμφανίσεις των τελευταίων ετών
STYLE PEOPLE

Met Gala: Οι καλύτερες εμφανίσεις των τελευταίων ετών

Όλα όσα έχουν ξεχωρίσει στο κόκκινο χαλί την τελευταία δεκαετία


Η πρώτη Δευτέρα του Μαΐου ανήκει εδώ και δεκαετίες στο Met Gala. Γνωστό κι ως  Met Ball και με την επίσημη ονομασία του ωστόσο να είναι «Costume Institute Gala» θεωρείται ως το λαμπρότερο και σημαντικότερο event στη βιομηχανία της μόδας. Το μεγαλύτερο party της βιομηχανίας της μόδας είναι ουσιαστικά μια υπερπολυτελή εκδήλωση που διεξάγεται κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη με σκοπό να συγκεντρωθούν πόροι για τη χρηματοδότηση του Costume Institute του Metropolitan Museum of Art. Το Met Gala είναι επί της ουσίας το event που σηματοδοτεί την έναρξη της ετήσιας έκθεσης στο Costume Institute.

Η ιστορία του ξεκινάει πίσω στο 1948, όταν  η τότε εκδότρια μόδας στην αμερικανική μεγαλούπολη, Eleanor Lambert διοργάνωσε ένα event που είχε στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για τότε νεοϊδρυθέν ινστιτούτο. Το πρώτο Met Gala είχε πραγματοποιηθεί στο Waldorf της Astoria με την τιμή του εισιτηρίου να ήταν τότε 50 δολάρια. Χρονιά ορόσημο για το Met Gala θεωρείται το 1972 όταν το Costume Institute είχε προσλάβει την πρωτοπόρα και φιλόδοξη εκδότρια του περιοδικού Vogue, Diana Vreeland, ως σύμβουλο. Ένα χρόνο μετά, το πρώτο θεματικό Met Gala λαμβάνει χώρα και αφιερώνεται στις δημιουργίες του Cristóbal Balenciaga, ο οποίος είχε πεθάνει ένα περίπου χρόνο πριν. Τις τελευταίες δεκαετίες τα ηνία του event έχει αναλάβει η εκδότρια της Vogue Anna Wintour, η οποία βρίσκεται στη θέση της προέδρου της διοργάνωσης από το 1995.

Κατά τη διάρκεια του Met Gala, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο κόκκινο χαλί και στις εμφανίσεις των A-listers που δίνουν κάθε χρόνο το παρόν. Με αφορμή λοιπόν τη φετινή διοργάνωση που θα λάβει χώρα το βράδυ της Δευτέρας 1 Μαΐου και είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο Karl Lagerfeld και στο έργο του, κάνουμε ένα flash back στις top εμφανίσεις των τελευταίων δεκαετιών. 

Ανακαλύψτε τες! 

Princess Diana, Christian Dior (1996)

05nprsil.jpeg
Courtesy of Dior

Όσον αφορά την πριγκίπισσα Νταϊάνα, κάθε εμφάνισή της αξίζει μια θέση στην ιστορία της μόδας. Το navy blue Dior dress της στο Met Gala του 1996 ήταν το παράδειγμα του μεταξιού, της δαντέλας και της σιλουέτας της δεκαετίας των ΄90s, η οποία έχει επιστρέψει δυναμικά και κυριαρχεί τις τελευταίες σεζόν. Το μαργαριταρένιο τσόκερ της με ένα ζαφείρι - γαμήλιο δώρο από την Beatrix - ήταν ένα κομμάτι που ξεχώριζε από την εμφάνισή της, συνδυάζοντας την γοητεία με τη βασιλική αξία. Η εμφάνισή της είχε ολοκληρωθεί με τη Lady D. Dior τσάντα.

Naomi Campbell, Haute Couture (1995) 

546468a60eb46ad1de3bac192218cddb.jpg
Image source: @nytimes

Το φόρεμα της Ναόμι Κάμπελ με τους πολύτιμους λίθους την μεταμόρφωσε σε ένα κινούμενο διαμάντι κάτω από το φλας της φωτογραφικής μηχανής και η λαμπερή κομψότητά του αποδεικνύεται διαχρονική. Έμοιαζε με μια σύγχρονη Σταχτοπούτα που βρέθηκε με τις μαγικές λάμψεις της νεράιδας νονάς της. Το φόρεμα ήταν παραγγελία του ίδιου του εμβληματικού καλλιτέχνη της υψηλής ραπτικής Gianni Versace, με τον οποίο περπατάει στη φωτογραφία.

Rihanna, China: Through the Looking Glass (2015)

5-hevlc.jpg

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την εμφάνιση της Rihanna στο Met Gala to 2015; Η τραγουδίστρια από τα νησιά Barbados φόρεσε haute couture κι εμπιστεύτηκε τον οίκο Guo Pei. Δεν είναι τυχαίο, ότι ακόμη και σήμερα πολλοί μνημονεύουν την εμφάνιση της και το κίτρινο φόρεμα με την τεράστια ουρά, με το οποίο μαγνήτισε όλα τα βλέμματα.

Zendaya, Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination (2018)

xoris-titlo-sKzbZ.jpg


Ντυμένη με ασημένιο αλυσιδωτό κόσμημα και αστραφτερά κομμάτια πανοπλίας του οίκου, η Zendaya τελειοποίησε το κοστούμι Υψηλής Ραπτικής. Ξεχώρισε από μια «θάλασσα» από κοσμηματοφορεμένες Μαντόνες, μιμούμενη την Ιωάννα της Λωραίνης, έτοιμη να υπερασπιστεί τη Γαλλία από τους Άγγλους, για το θέμα που εμπνεύστηκε από τον καθολικισμό.

Ariana Grande, Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination (2018)

met-1.jpg

Η Ariana Grande έφερε τον Μιχαήλ Άγγελο στο Met για ένα από τα καλύτερα θέματα όλων των εποχών. Το μοτίβο "The Last Judgment" του φορέματός της Vera Wang, καλυμμένο με μαλακά στρώματα από τούλι, έκανε όλους του λάτρεις της ιστορίας της τέχνης να τραγουδήσουν "Αλληλούια". Κάθε λεπτομέρεια ήταν εξαίσια: το μαυρισμένο τούλι θύμιζε τις καμάρες της Καπέλα Σιξτίνα, ενώ η Grande είχε ασορτί βαμμένα νύχια.

Lady Gaga, Camp: Notes on Fashion (2019)

tumblr-pr51g01vcg1uciceco1-1280.jpg

Το θέμα του Met Gala 2019 "Camp: Notes on Fashion” απογοήτευσε με την πλειοψηφία των ενδυματολογικών επιλογών των καλεσμένων. Ευτυχώς όμως η Lady Gaga - μία από τις συμπροέδρους εκείνης της χρονιάς - γεννήθηκε camp. Η τραγουδίστρια κατάφερε να κάνει τα flash να αστράψουν, μπαίνοντας στο χώρο με μια oversized φλούο ροζ  Brandon Maxwell δημιουργία, αλλάζοντας συνολικά τέσσερα outfits, καταλήγοντας με ένα ζευγάρι μαύρων εντυπωσιακών εσωρούχων, αποδεικνύοντας ότι ήταν, είναι και θα είναι για πάντα μια από τις πιο επάξιες εκπροσώπους του camp παγκοσμίως.

Harry Styles, Camp: Notes on Fashion (2019)

9-rvzhe.jpg

Ένας από τους οικοδεσπότες εκείνης της βραδιάς, ήταν ο Harry Styles, ο οποίος κέρδισε τους πάντες, με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι του και -φυσικά- το διάφανο Gucci κοστούμι, Alessandro Michele που επέλεξε.

Justin & Hailey Bieber, «In America: A Lexicon Of Fashion» (2021)

11-nyqzc.jpeg

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και πάνω από όλα stylish ζευγάρια, ήταν αναμφίβολα ο Justin Bieber κι η Hailey Baldwin. Το ζεύγος Bieber έλαμψε μέσα στις απλές, minimal μαύρες δημιουργίες του κι έκλεψε την παράσταση. Ο Justin επέλεξε ένα timeless black velvet κοστούμι από τη δική του σειρά ρούχων, Drew House, το οποίο συνδύασε με ένα ζευγάρι custom Nike Air Force 1's, που έκαναν τη διαφορά. Από την άλλη, η Hailey Baldwin ήταν εκθαμβωτική μέσα στην κατάμαυρη τουαλέτα με την υπογραφή του οίκου Yves Saint Laurent black, ενώ έφτασε στο χώρο της εκδήλωσης, φορώντας ένα ultimate chic ζευγάρι γυαλιά στο ίδιο χρώμα. Την εμφάνισή της συνολικά, την εμπνεύστηκε από την Grace Kelly, όπως αποκάλυψε η ίδια και το αποτέλεσμα σίγουρα τη δικαίωσε.

Blake Lively, Gilded Glamour (2022)

279612028-478088064104147-3228111563190173661-n.jpg

Μία εκ των co-chairs της περσινής χρονιάς και «βασίλισσα» του red carpet του Met Gala, έκλεψε τις εντυπώσεις με την εμφάνισή της. Έφτασε μαζί με τον σύζυγό της Ryan Reynolds, ο οποίος φορούσε βελούδινο σμόκιν και λευκό παπιγιόν. Η Blake μάγεψε τα βλέμματα με την καταπληκτική ιριδίζουσα δημιουργία Atelier Versace, η οποία στην αρχή ήταν στις αποχρώσεις του καφέ και στη συνέχεια μετατράπηκε σε μία λαμπερή γαλάζια τουαλέτα. Την εικόνα της ολοκλήρωσαν τα αντίστοιχα opera gloves.