fbpixel

Search icon
Search
Όλες οι λεπτομέρειες για το Met Gala 2023
FASHION NEWS

Όλες οι λεπτομέρειες για το Met Gala 2023

Παρουσιαστές, dress code κι ότι άλλο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα


Το Met Gala 2023 είναι προ των πυλών και το φετινό θέμα είναι ένας τέλειος φόρος τιμής σε έναν από τους πιο εμβληματικούς ανθρώπους της σύγχρονης βιομηχανίας της μόδας, στον αείμνηστο σχεδιαστή Karl Lagerfeld. Την 1η Μαΐου 2023, creative directors, μοντέλα, ηθοποιοί, σχεδιαστές και A-listers celebrities θα ανέβουν τα κόκκινα σκαλιά του The Metropolitan Museum of Art Costume Institute στη Νέα Υόρκη για να γιορτάσουν το ετήσιο gala και να αποτίσουν φόρο τιμής σε όσα αφορούν την τέχνη, το design και τη δημιουργικότητα. Τον Σεπτέμβριο του 2022 οι δημιουργοί του Met Gala ανακοίνωσαν το επίσημο θέμα για το 2023 σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας. 

blake-lively-2022-met-gala-1024x683.png

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις στιλιστικές επιλογές των παρευρισκομένων. Πέρσι, το Met Gala είχε θέμα In America: An Anthology of Fashion, σηματοδοτώντας την επιστροφή στο ετήσιο πρόγραμμα της εκδήλωσης, αφού η πανδημία προκάλεσε την ακύρωση του το 2020 και την αναβολή του το 2021 για τον Σεπτέμβριο. Τις εντυπώσεις είχαν κλέψει οι συμπαρουσιαστές Blake Lively και Ryan Reynolds, καθώς και οι συμπρόεδροι Billie Eilish, Naomi Osaka, Timothée Chalamet και Amanda Gorman.

Ποιοι θα είναι οι co-chairs της βραδιάς; 

The Metropolitan Museum of Art Costume Institute ανακοίνωσε ότι co-chairs της εκδήλωσης θα είναι η σεναριογράφος και ηθοποιός Michaela Coel, η Ισπανίδα ηθοποιός Penélope Cruz, ο τενίστας Roger Federer και η αγαπημένη σε όλους pop-star Dua Lipa. 

Ποιο είναι το θέμα του Met Gala 2023;

ToThe Metropolitan Museum of Art Costume Institute ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι το "Karl Lagerfeld: Lagerfeld: "A Line of Beauty" θα είναι το επόμενο θέμα για το Met Gala. O curator του του Costume Institute είπε για την επιλογή του θέματος: «Ο Karl δεν κουράστηκε ποτέ να μου λέει ότι η μόδα δεν ανήκει σε μουσείο. Όταν δουλέψαμε μαζί στην έκθεση της Chanel, ήταν απίστευτα γενναιόδωρος σε ό,τι δάνειζε, αλλά αδιαφορούσε εντελώς για την ίδια την έκθεση! Έλεγε: "Η μόδα δεν είναι τέχνη - η μόδα ανήκει στο δρόμο, στα σώματα των γυναικών, στα σώματα των ανδρών"».

metgala2023.jpg

Αναφερόμενος στον τρόπο, με τον οποίο θα ζωντανέψει το όραμα του του Lagerfeld στο Met Gala 2012, ο Bolton τονίζει πως «Το μόνο πράγμα που ήξερα σίγουρα είναι ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε μια παραδοσιακή αναδρομική έκθεση. Πρώτον, νομίζω ότι ο Karl θα το μισούσε αυτό. Παρόλο που μια από τις πτυχές του ήταν ότι λάτρευε την ιστορία και πολλές φορές επανερχόταν σε παλαιότερα σχέδια του, πάντα κοιτούσε προς το μέλλον και στην εξέλιξή του - μισούσε να κοιτάζει πίσω στο παρελθόν. Ήταν κάτι με το οποίο είχε μια πολύ συγκρουσιακή σχέση».

Για να κατανοήσει κανείς τη δημιουργική επίδραση του Lagerfeld στον κόσμο της μόδας στο σύνολό του (από τα σχέδιά του για την Chloé και τη Fendi μέχρι την Balmain και τη Chanel), ο Bolton λέει ότι η επιμνημόσυνη δέηση του εκλιπόντος σχεδιαστή στο Grand Palais το 2019 ήταν ένα πραγματικό σημείο καμπής για την ομάδα του.

Τι θα περιλαμβάνει το Met Gala 2023; 

Περίπου 150 από τα σχέδια του Lagerfeld, συμπεριλαμβανομένων των δικών του και των οίκων των οποίων ηγείται - θα παρουσιαστούν στο Met, μαζί με τα πρωτότυπα σκίτσα του σχεδιαστή. Ο αρχιτέκτονας Tadao Ando θα είναι ο οραματιστής πίσω από το εσωτερικό της έκθεσης, ενώ οι συνεντεύξεις που μαγνητοσκοπήθηκαν από τον Loïc Prigent θα αποτελέσουν σημαντικό μέρος αυτής.

Ποιο θα είναι το dress code του Met Gala 2023; 

Οι καλεσμένοι αλλά και τα τέσσερα ονόματα που θα προεδρεύσουν θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα dress-code, για το οποίο υπάρχουν τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι να φορέσουν ένα archival look από τους οίκους για τους οποίους σχεδίασε ο Lagerfeld. Η δεύτερη είναι είναι να φορέσουν Chanel ή Fendi, fashion brands στα οποία ήταν ηγετική φιγούρα. Και η τρίτη; Να βρουν μια Choupette και να την ντύσουν à la Lagerfeld.

karl-lagerfeld-chanel-fashion-show-2017.jpg

Για όσους αποφασίσουν να «ταξιδέψουν» στο παρελθόν και να ακολουθήσουν τον δρόμο του vintage style, οι επιλογές είναι ένα Balmain look από το 1955 μέχρι το 1958, περίοδος που ο Karl Lagerfeld εργαζόταν ως βοηθός του Pierre Balmain. Οι καλεσμένοι θα μπορούσαν να επιλέξουν Patou  όταν εργαζόταν ως head designer αλλά και Chloé. Σημαντική στιγμή στην καριέρα του αείμνηστου σχεδιαστή όμως ήταν και ο οίκος Fendi, όπου ηγούνταν του design team από το 1965. Ήταν αυτός που οραματίστηκε το double-F logo και το monogram design που σήμαινε Fun Fur. Φυσικά, το fashion house Chanel ήταν ο μεγαλύτερος - και τελευταίος - σταθμός της καλλιτεχνικής του πορείας. Κρατούσε τα ινία από το 1982 μέχρι τον θάνατό του το 2019 και μέσα σ' αυτά τα 20+ χρόνια ο Lagerfeld κατάφερε να αλλάξει ολόκληρη την ταυτότητα του οίκου και να βάλει την δική του υπογραφή. Αναμένουμε πολλά Chanel look à la Karl στο κόκκινο χαλί.