Μια ισορροπημένη διατροφή χαρακτηρίζεται όχι μόνο από πλειονότητα φρούτων και λαχανικών, αλλά και ξηρών καρπών. Αξίζει να σημειωθεί, πως εξαιτίας των καθημερινών υποχρεώσεων και του βεβαρημένου προγράμματος των ανθρώπων, πολλοί αισθάνονται ατονία και χρειάζονται μια extra δόση ενέργειας, για αυτό πολλές φορές δεν επιλέγουν τον φυσικό τρόπο ενδυνάμωσης, αλλά προτιμούν τις βιταμίνες. Η λύση όμως είναι μία: Ξηροί καρποί. Κι όμως! Αν δεν έχετε δοκιμάσει να καταναλώνετε καθημερινά ξηρούς καρπούς, τότε σίγουρα χρειάζεται να αποκτήσετε αυτή τη συνήθεια και να την εντάξετε στο διατροφολόγιο σας. Αυτό, λοιπόν, που χρειάζεται να ξέρετε για αυτή τη νέα διατροφική τάση θα τα ανακαλύψετε στις παρακάτω γραμμές.
Γιατί να μην καταναλώσουμε μεμονωμένα, ένα είδος ξηρών καρπών;
Σε γενικές γραμμές είναι προτιμότερο κάποιος να καταναλώσει διάφορα είδη ξηρών καρπών με μέτρο και πάντοτε με γνώμονα την ισορροπία, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να λάβει ακόμα περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, αφού η διατροφική αξία ενός τέτοιου μείγματος αυξάνεται κατά πολύ. Παράλληλα, οι καρποί συγκαταλέγονται στα λεγόμενα superfoods που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή ακόμα και κατά την αρχαιότητα. Έτσι, προτιμήστε τους ξηρούς καρπούς είτε σκέτους είτε μαζί με φρούτα, γιαούρτι ή με μια σαλάτα.
Οφέλη ξηρών καρπών
- Αμύγδαλα: Περιέχουν φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε και συμβάλλουν στον έλεγχο και στην απώλεια βάρους. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί ότι όσοι άνθρωποι επέλεξαν να καταναλώνουν καθημερινά αυτόν τον καρπό κατάφεραν να χάσουν τα ανεπιθύμητα κιλά, αλλά και να ελέγξουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
- Κάσιους: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και ψευδάργυρο Ο σίδηρος συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του οξυγόνου στα κύτταρα, που προλαμβάνει την αναιμία, ενώ ο ψευδάργυρος διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και την καλή όραση. Επίσης, τα κάσιους προστατεύουν τη μνήμη μας, καθώς είναι καλή πηγή μανγησίου, με 30 γραμμάρια να περιέχουν περίπου το 25% της ημερήσιας δόσης μας.
- Φουντούκια: Τα φουντούκια περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες σε βιταμίνη Β6, σίδηρο, φώσφορο, φολλικό οξύ, ψευδάργυρο και κάλιο.Η κατανάλωση τους έχει αποδειχθεί πως προστατεύει την καρδιά, έχει αντικαρκινική δράση, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ελέγχουν το βάρος.
- Φιστίκια: Ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης των καρδιακών παθήσεων, ελέγχει το σωματικό βάρος, αυξάνει τον κορεσμό και έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Πώς μπορείτε να τα καταναλώσετε:
Αμύγδαλα
- Μπισκότα με αμύγδαλα και σοκολάτα
- Βρώμη με αμύγδαλα, δημητριακά και σταφίδες
- Αμυγδαλοβούτυρο
- Σπιτικοί, light κουραμπιέδες με αμύγδαλα
Φουντούκια
- · Σπιτική πραλίνα φουντουκιού
- · Ρόφημα φουντουκιού
- · Μπισκότα βρώμης με φουντούκια και κομμάτια σοκολάτας
- · Κέικ φουντουκιού
Φιστίκια
- · Σοκολατάκια με φιστίκια
- · Bagel με αβοκάντο και φιστίκια
- · Καροτοσαλάτα με φιστίκια και πορτοκάλι
- · Μπισκότα με φιστίκια και αποξηραμένα φρούτα
Συμπερασματικά, παρόλο που οι ξηροί καρποί χρειάζεται να λάβουν μια από τις κυρίαρχες θέσεις στο διατροφικό σας πρόγραμμα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα την οποία καταναλώνετε, καθώς μια μεγάλη ποσότητα είναι αρκετά υψηλή θερμιδικά. Η συνιστώμενη μονάδα μέτρησης για να κατανοήσετε πόσοι καρποί σας αναλογούν είναι η χούφτα σας. Επομένως, μην διστάσετε να τους εντάξετε στη διατροφή σας ωμούς, αλλά και εντός των δικών σας,σπιτικών, αλμυρών και γλυκών συνταγών.