fbpixel

Search icon
Search
Mε σεβασμό στο μυκονιάτικο τοπίο ένα ιδιωτικό καταφύγιο ενσαρκώνει το απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο
INTERIORS

Mε σεβασμό στο μυκονιάτικο τοπίο ένα ιδιωτικό καταφύγιο ενσαρκώνει το απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο

Το Untold Mykonos έχει την υπογραφή των wip architects


Ενταγμένο στο βραχώδες τοπίο της Αλεομάνδρας, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού της Μυκόνου, το Untold Mykonos είναι ένα ιδιωτικό καταφύγιο που αναπτύσσεται πάνω και κάτω από το έδαφος, προσφέροντας μια «ανείπωτη» εμπειρία κατοίκησης σε απόλυτη ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον. Κτισμένη σε ένα οικόπεδο πέντε στρεμμάτων, η διώροφη βίλα μπορεί να χωριστεί σε δύο ανεξάρτητες μονάδες με πανοραμική θέα στην παραλία του Ορνού και τη γύρω περιοχή.

ab37771e-bb55-4111-8347-626dfb6db3a3.jpeg

Το κατώτερο επίπεδο αποτελείται από μια βιοκλιματική, υπόσκαφη κατασκευή που οριοθετείται από μια επιμήκη πισίνα υπερχείλισης, η οποία διατρέχει την ανατολική πλευρά και διαθέτει ένα χτιστό, «βυθισμένο» καθιστικό με τζάκι. Ο επάνω όροφος περιλαμβάνει μια αυτόνομη μονάδα 3 υπνοδωματίων με δύο πισίνες που δημιουργούν μια οπτική συνέχεια με τον ορίζοντα και το μπλε του Αιγαίου. Το υδάτινο στοιχείο διαπερνά τις υπαίθριες ζώνες διημέρευσης, οι οποίες λειτουργούν ως φυσική προέκταση όλων των εσωτερικών χώρων που επικοινωνούν με αυτές.

Το ρευστό όριο ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και την υπαίθρια διαβίωση ενισχύεται ακόμη περισσότερο μέσω της χρήσης εσωτερικών αυλών με τροπική βλάστηση που χωροθετούνται στο πίσω μέρος και προσφέρουν διαμπερή αερισμό και σύνδεση με τη φύση. Ταυτόχρονα, τα μεγάλα ανοίγματα κατά μήκος της κύριας ανατολικής πλευράς εξαλείφουν πλήρως το υλικό και οπτικό όριο μεταξύ του μέσα και του έξω, επιτρέποντας στο φυσικό φως να εισχωρήσει ανεμπόδιστα σε κάθε γωνιά του σπιτιού.

f23fc269-526a-41fa-944a-5208b09e8686.jpeg

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εσωτερικό σχεδιασμό, με το μεγαλύτερο μέρος της επίπλωσης να έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη συγκεκριμένη κατοικία. Επιπλέον, επιλεγμένα έργα σύγχρονων δημιουργών διακοσμούν το εσωτερικό, ενισχύοντας την αισθητική απόλαυση του χώρου. Φυσικά υλικά όπως η πέτρα και το ξύλο Μεράντι χρησιμοποιούνται σε πλήρη αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο και την τοπική παράδοση, ενώ η επιβλητική ξύλινη πέργκολα μήκους 40 μέτρων τονίζει τη γραμμικότητα της αρχιτεκτονικής χειρονομίας και παρέχει σκιά στους παρακείμενους χώρους.

Την ίδια στιγμή, το στέγαστρο επιτρέπει τη δημιουργία προστατευμένων περιοχών που μοιάζουν με «φωλιές», όπως το υπαίθριο barbecue που διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και τραπεζαρία με θέα στη θάλασσα.

cd8cf882-f69d-4161-b94f-3a2ade54f854.jpeg

Τέλος, η φύτευση βασίζεται στο κυκλαδικό τοπίο και την ενδημική βλάστηση της Μυκόνου. Οι χώροι πρασίνου, που καταλαμβάνουν τρία στρέμματα, περιλαμβάνουν μεσογειακά, ανθοφόρα φυτά, βότανα, θάμνους, φρύγανα και χόρτα που είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να αναδεικνύουν τις θεάσεις, να προστατεύουν από ακραίες καιρικές συνθήκες και να σηματοδοτούν τις διαφορετικές χρήσεις της κάθε ζώνης.

Προτείνοντας μια ολιστική εμπειρία κατοίκησης, η αρχιτεκτονική του Untold Mykonos στοχεύει στη βιωσιμότητα και σκηνοθετεί την καλοκαιρινή χαλάρωση υπό το πρίσμα μιας εναρμονισμένης σχέσης μας με το περιβάλλον.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery! 

Φωτογραφίες: Γιώργος Φάκαρος