fbpixel

Search icon
Search
Με ποιον τρόπο το Παρίσι σχεδιάζει να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων;
PEOPLE & MOMENTS

Με ποιον τρόπο το Παρίσι σχεδιάζει να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων;

Μετά από περισσότερες από 15 ημέρες Ολυμπιακών εορτασμών, ορισμένοι ελπίζουν ότι η «κληρονομιά» των αγώνων θα παραμείνει στη γαλλική πρωτεύουσα


Την επομένη της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, οι Γάλλοι ξύπνησαν με αστέρια στα μάτια και μια νότα νοσταλγίας μετά από περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες εορτασμών. Στο κεντρικό 7ο διαμέρισμα της πρωτεύουσας, κοντά στους χώρους του διαγωνισμού και τον Πύργο του Άιφελ, ο ιδιοκτήτης ενός τυπικού παριζιάνικου περιπτέρου ειδήσεων έπινε τον πρωινό καφέ του στοιβάζοντας τις τελευταίες γαλλικές και διεθνείς εφημερίδες. Ο περισσότερος γαλλικός και ξένος τύπος γιόρτασε την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. «Μια πρωτόγνωρη θέρμη», «Η Γαλλία θαμπώνει τον κόσμο» ή απλά «Ευχαριστώ» είναι οι κύριοι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων, αναφερόμενοι στο αθλητικό γεγονός.

«Το Παρίσι δεν ήταν ποτέ τόσο ασφαλές και καθαρό»
shutterstock-2490698877.jpg


Ο Youssef, ιδιοκτήτης περιπτέρου, δήλωσε στο Euronews ότι η μεγαλύτερη πώλησή του το πρωί ήταν η αθλητική καθημερινή εφημερίδα l'Equipe, η οποία είχε στο πρωτοσέλιδό της τον τέσσερις φορές Ολυμπιονίκη κολύμβησης της Γαλλίας Léon Marchand. Αν και ο Yousself εξήγησε ότι το καλοκαίρι του δεν ήταν τόσο προσοδοφόρο όσο ήλπιζε, απολάμβανε τη διασκεδαστική ατμόσφαιρα στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των αγώνων. «Ονειρεύομαι ότι το Παρίσι θα μπορούσε να μείνει έτσι για πάντα. Δεν ήταν ποτέ τόσο ασφαλές και καθαρό από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Όλοι είναι σε καλή διάθεση και πολύ πιο ευγενικοί από το συνηθισμένο», είπε.

Ακόμη και κάτοικοι όπως η 37χρονη Gaby, η οποία αρχικά ήταν σκεπτική ότι η πόλη θα μπορούσε να χειριστεί την εισροή επισκεπτών, επικρότησαν την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. «Ήταν καλά οργανωμένη, με ειδικούς χώρους για όλους τους τουρίστες, ειδικά εκείνους με εισιτήρια. Και ακόμη και από την άποψη της ασφάλειας, μέσα σε αρκετές περιμέτρους, η επιβολή του νόμου ήταν πάντα παρούσα, ήταν αρκετά καλά οργανωμένη», παραδέχτηκε.

shutterstock-2475436389.jpg


Mερικοί τουρίστες ισχυρίζονται ακόμη ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες τους ενέπνευσαν να μετακομίσουν στο Παρίσι. «Υπάρχει μια γειτονιά που ελέγξαμε όπου ο σύντροφός μου ήθελε να δει αν υπήρχαν ακίνητα για αγορά εδώ. Ήταν τόσο ωραία. Ήταν υπέροχο», δήλωσε η 34χρονη Kelsey από την Oklahoma. Ένας διευθυντής ενός κοντινού εστιατορίου δήλωσε ότι αν και η ατμόσφαιρα στο Παρίσι ήταν «μαγική», πιστεύει ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα από άποψη ασφάλειας. Τα οχήματα σε αυτήν την περιοχή χρειάζονταν έναν κωδικό QR για να εισέλθουν στην περιοχή επειδή βρίσκονταν κοντά σε χώρους αγώνων. «Η αστυνομία έλεγξε τον κωδικό QR τους, αλλά όχι τι υπήρχε μέσα στο αυτοκίνητό τους», εξήγησε ο Steve.

Η φρίκη της επίθεσης στη Νίκαια το 2016 εξακολουθεί να είναι αισθητή στη Γαλλία, αφού ένας τρομοκράτης σκότωσε 86 ανθρώπους οδηγώντας ένα φορτηγό πάνω σε χιλιάδες ανθρώπους που γιόρταζαν την Ημέρα της Βαστίλης. Αλλά όπως και ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου, ο Steve ελπίζει ότι η πόλη μπορεί να παραμείνει τόσο καθαρή όσο ήταν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

shutterstock-2492456893.jpg


Ένας άλλος ιδιοκτήτης café εκεί κοντά, περιέγραψε το Παρίσι «σαν να ξυπνάει αργά σε ένα μεταολυμπιακό hangover», έχοντας να επιστρέψει στην πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της περίπλοκης πολιτικής κατάστασης στη Γαλλία.