fbpixel

Search icon
Search
Mε αυτό το tip από την Ιαπωνία θα κρατήσουμε σταθερό το βάρος μας
TASTE

Mε αυτό το tip από την Ιαπωνία θα κρατήσουμε σταθερό το βάρος μας

H κομφουκιανή διδασκαλία του Hara Hachi Bu διασφαλίζει τη μακροζωία


Είναι αλήθεια ότι στην καθημερινότητά μας, αλλά και στο διατροφολογικό μας πρόγραμμα, αναζητούμε εκείνους τους τρόπους, με τους οποίους θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε σταθερό το σωματικό μας βάρος και να ζούμε με ηρεμία, ψυχραιμία και ισορροπία. Είναι αρκετές οι φορές, όμως, στις οποίες δεν καταφέρνουμε να οδηγήσουμε το σώμα και το πνεύμα μας στην ιδανική κατάσταση, η οποία θα συνοδεύεται από πληρότητα και ευχάριστα συναισθήματα. Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε τη διαχρονική ιαπωνική φιλοσοφία του Hara Hachi Bu, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στις σταθερές αρχές και αξίες του Κομφούκιου και μας χαρίζει την κατάλληλη για εμάς διατήρηση του βάρους μας, εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, έναν slow living και γαλήνιο τρόπο ζωής. 

80% πληρότητα 

7deac0816c96d361c20c8bda3f94f8b1.jpg

Η ιαπωνική φράση Hara Hachi Bu μεταφράζεται στα αγγλικά ως φάτε μέχρι να είστε οκτώ μέρη από τα δέκα γεμάτοι ή η κοιλιά σας είναι γεμάτη κατά 80 τοις εκατό πληρότητα. Όπως αναφέρουν οι Times of India: "Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες του 21ου αιώνα, οι κάτοικοι του νησιού Οκινάουα στην Ιαπωνία έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο και ζουν μέχρι και εκατό χρόνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κάτοικοι της Οκινάουα συνεχίζουν να ασκούν το Hara Hachi Bu. Καταναλώνουν περίπου 1.800 έως 1.900 χιλιοθερμίδες την ημέρα. Ο δείκτης μάζας σώματος των ηλικιωμένων τους είναι περίπου 18 έως 22, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο  για τους ενήλικες άνω των εξήντα ετών, ο οποίος κυμαίνεται από 26 έως 27 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Οκινάουα έχει το υψηλότερο ποσοστό εκατοντάχρονων στον κόσμο, περίπου 50 ανά 100.000 άτομα". Στην ιαπωνική κουλτούρα, αριθμός, ο οποίος υπερβαίνει το 80% ταυτίζεται με υπερφαγία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα το πεπτικό σύστημα να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί το φαγητό. Τελικά, αυτό οδηγεί σε κυτταρική οξείδωση που κάνει κάποιον να γερνάει πιο γρήγορα.

Εξασκώντας τις αρχές του Hara Hachi Bu

3a88ad617824120732d838391a85e504.jpg

Αν ψάχνουμε τρόπους, για να κάνουμε πράξη τις διαχρονικές αρχές του Hara Hachi Bu στην καθημερινότητά μας, τότε μπορούμε με τρία πολύ απλά βήματα να μυηθούμε στο γοητευτικό του σύμπαν. Είναι ωφέλιμο να τρώμε με αργό τρόπο και να μην βιαζόμαστε να ολοκληρώσουμε τα γεύματά μας, καθώς η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώσουμε ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Ακόμη μια πρακτική είναι να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στο γεύμα μας. Κλείνουμε την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το κινητό. Με αυτόν τον τρόπο θα τρώμε πιο αργά, θα καταναλώνουμε λιγότερο και θα απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό. Στις διαδικασίες αυτές, συμπεριλαμβάνεται και η χρήση μικρών σκευών. Επιλέγοντας να τρώμε σε μικρότερα πιάτα, τότε έχουμε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στον έλεγχο της ποσότητας, με δείκτη το 80%. 

Find the real pleasure of eating!