fbpixel

Search icon
Search
Mαθήματα αισθητικής από ένα διαμέρισμα στην Παλιά Παραλία Θεσσαλονίκης
INTERIORS

Mαθήματα αισθητικής από ένα διαμέρισμα στην Παλιά Παραλία Θεσσαλονίκης

Mε την υπογραφή της Αντιγόνης Δάνου-Ζαφειράκη


Από τα πιο όµορφα διατηρητέα κτίρια της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης στη Θεσσαλονίκη είναι το Μέγαρο Κονιόρδου, που χτίστηκε το 1934 από τον αρχιτέκτονα Γ. Μανούσο και διατηρείται µέχρι σήµερα σε άριστη κατάσταση, κοσµώντας την παραλιακή όψη της πόλης. Με art deco αισθητική που αποτυπώνεται στην αρχιτεκτονική και στον ειδικό σχεδιασµό των λεπτομερειών του, είναι ένα αληθινό κόσµηµα στην πόλη, τόσο για τις όψεις του όσο και για το εσωτερικό του.

Το συγκεκριμένο διαµέρισµα έχει όλα τα χαρακτηριστικά που το κάνουν ξεχωριστό. Μεγάλο ελεύθερο ύψος, χώρους µε extra δόση άνεσης που χαρακτηρίζεται ως πολυτέλεια, καταπληκτική θέα από τεράστια ανοίγµατα που επιτρέπουν την αύρα της θάλασσας να διαπερνά το σπίτι, και µια εξαιρετική διαρρύθµιση, που διαχειρίζεται µ’ ευλάβεια την κοινόχρηστη και ιδιωτική ζώνη. Η οικοδέσποινα Αντιγόνη Δάνου-Ζαφειράκη ασχολήθηκε προσωπικά µε κάθε λεπτοµέρεια του σπιτιού κι επιµελήθηκε και το παραµικρό, ώστε η κατοικία ν’ αποκτήσει σε κάθε της σηµείο την αρχοντιά που της αρµόζει. Παρακάτω παραθέτουμε τους λεπτούς χειρισμούς της που είχαν σαν αποτέλεσμα η κατοικία να πάρει τη σημερινή μορφή της, καθώς και κάποια ιδιαίτερα σημεία που κάνουν τη διαφορά. 

1. Όταν η θέα έχει αυτό το εκτόπισμα, τα υπόλοιπα όλα ωχριούν. Ο χώρος παραμένει ολόλευκος και τα κουφώματα επίσης, ώστε να λειτουργούν όσο πιο "αθόρυβα" γίνεται, για να αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η συγκλονιστική θέα. Και τότε η φύση επιβραβεύει με τον πιο μαγικό τρόπο. 

vds3660ok.JPG

2. Με ένα καλοφτιαγμένο δρύινο πάτωμα, ο αρχοντικός ψηλοτάβανος χώρος με τις λιτές, γύψινες διακοσμήσεις χρειάζεται τα ελάχιστα. Η επιλογή του λευκού μαρμάρινου τζακιού σαν κεντρικό στοιχείο σε συνδυασμό με τον πολυέλαιο, τις περίτεχνες απλίκες και τον καθρέφτη, αποδείχτηκε αριστουργηματική. Μια ξεχωριστή λεπτομέρεια είναι τα έργα τέχνης που ακουμπούν στο πάτωμα. Ένας αντικέρ στο Παρίσι συμβούλεψε την ιδιοκτήτρια, ότι σε παρόμοιες ψηλοτάβανες κατοικίες, τα έργα είθισται να τοποθετούνται είτε στο πάτωμα, είτε στον χώρο πάνω από τις εσωτερικές πόρτες. Η πρώτη επιλογή αποδείχθηκε πραγματικά εξαιρετική.

vds3638ok.JPG

3. Το υπόλοιπο καθιστικό, επίσης ντυμένο στα λευκά, λειτουργεί με τα εντελώς απαραίτητα και επικοινωνεί μ' ένα παράθυρο με τον χώρο της κουζίνας στο πίσω μέρος του διαμερίσματος, το οποίο εξυπηρετεί στον αερισμό και τον άμεσο φωτισμό της κουζίνας με φυσικό φως.

vds3648ok.JPG

4. Η παλιά ξύλινη τραπεζαρία κι ο μπουφές αντίκα του "Σαρίδη" αναπαλαιώθηκαν με τρόπο εξαιρετικό. Στον μπουφέ αφαιρέθηκε η προϋπάρχουσα βαφή με τρίψιμο και έμεινε το ξύλο στο φυσικό του χρώμα, αναδεικνύοντας όλες τις περίτεχνες λεπτομέρειες. Οι καρέκλες της τραπεζαρίας επενδύθηκαν με εκρού ύφασμα, ώστε να συμπληρώνουν με διακριτικότητα το ξύλινο τραπέζι.

vds3669ok.JPG


5. Η άνετη κουζίνα ανακατασκευάστηκε μόνο με χαμηλά ντουλάπια, εκτός από τον λευκό όγκο αριστερά που φιλοξενεί το ψυγείο και τον φούρνο. Τα χαμηλά ντουλάπια χρωματίστηκαν μαύρα ενώ το ασπρόμαυρο πλακάκι πάνω από τον πάγκο δημιουργεί ένα ενδιαφέρον γεωμετρικό παιχνίδι.

vds3906ok-Se0zB.JPG


6. Ο χώρος της εισόδου διαφοροποιείται από το υπόλοιπο σπίτι με το ιδιαίτερο μωσαϊκό του ενώ μια μεγάλη δίφυλλη πόρτα διαχωρίζει τους ιδιωτικούς χώρους της κατοικίας από τους κοινόχρηστους. Εδώ ένα Art Deco έπιπλο με καθρέφτη κι ένας μικρός πολυέλαιος αρκούν για να υπογραμμίσουν τη φινέτσα του χώρου. 

vds3935ok.JPG


7. Πάνω στον μπουφέ ένα ροκοκό βάζο Capo di Monde από φίνα πορσελάνη είναι κάτι ξεχωριστό που μπορούν να εκτιμήσουν οι γνώστες, ενώ δίπλα του στέκονται δύο μπρούντζινα κηροπήγια (prickets). Η λιτή διακόσμηση με σκέτα φύλλα κέντιας είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή.

vds3608-1.jpg

8. Το μικρό WC των ξένων ντύθηκε με ριπουλίνη, ένα υλικό που μοιάζει με γυαλιστερή τσιμεντοκονία και συνδυάστηκε με μαρμάρινο νιπτηράκι, art deco καθρέφτη και έναν πολύφωτο αντίκα οροφής. Ο ένας τοίχος επενδύθηκε από ένα ύψος και πάνω με καθρέφτη μπιζουτέ δημιουργώντας ένα πολύ ιδιαίτερο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.


danou-inside.jpg

9. Η ιστορική οικοδομή της παλιάς παραλίας έχει ιδιαίτερα επιμελημένους κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση. Οι ξύλινες εξώπορτες των διαμερισμάτων με μεταλλικές διακοσμήσεις και γραμμικό σχεδιασμό είναι αληθινό παράδειγμα προς μίμηση.

vds3950ok.JPG

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: STUDIO VD ΝΙΚΟΣ ΒΑΒΔΙΝΟΥΔΗΣ-ΧΡΗΣTOΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ