fbpixel

Search icon
Search
Mahsa Amini: Η ιστορία της «ζωντανεύει» στο Guggenheim Museum της Νέας Υόρκης
ARTS & CULTURE

Mahsa Amini: Η ιστορία της «ζωντανεύει» στο Guggenheim Museum της Νέας Υόρκης

Μία έκθεση αφιερωμένη στις γυναίκες του Ιράν


Υπάρχουν γυναίκες που ζουν ελεύθερες, που απολαμβάνουν την κάθε στιγμή της ζωής τους, όπως ακριβώς θέλουν και με τον τρόπο που θέλουν. Υπάρχουν -όμως- κι αυτές που ζουν με τον φόβο, που δεν επιτρέπεται να έχουν φωνή, που «σβήνουν» αργά και βασανιστικά. Οι ιστορίες δεκάδων ανθρώπων στο Ιράν, ο θάνατος της Mahsa Amini και πολλών άλλων γυναικών κάθε ηλικίας, στάθηκαν αφορμή για ένα τεράστιο ξέσπασμα, με τους Ιρανούς να εκφράζουν την οργή τους για όσα συμβαίνουν στη χώρα. Αυτή τη φορά -ωστόσο- κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να σιωπήσει. Υπάρχουν τρόποι αντίδρασης κι η τέχνη, είναι ένας από αυτούς.

Μία ομάδα ανώνυμων καλλιτεχνών, έχει καταφέρει να στρέψει την προσοχή όλων στο μουσείο της Νέας Υόρκης, Guggenheim, δημιουργώντας μία συλλογή αφιερωμένη σε κάθε γυναίκα που μάχεται για τα θεμελιώδη δικαιώματά της στη χώρα.

Μία σκληρή μάχη!

Η έκθεση

Η Mahsa Amini συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών» του Ιράν, επειδή το hijab της δεν κάλυπτε επαρκώς τα μαλλιά της. Το νεαρό κορίτσι, δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι της και στα χέρια των αγαπημένων της προσώπων. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι έχασε τη ζωή της για κάτι τόσο ασήμαντο, κάτι τόσο απλό, από τα χέρια αδίστακτων ανδρών που ανήκουν σε μία άλλη εποχή. Κάπως έτσι, το ποτήρι ξεχείλισε στη χώρα. Εκατοντάδες γυναίκες κι άνδρες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, ακολούθησαν πολλές ακόμη δολοφονίες -γιατί δολοφονίες είναι όλες- αθώων ψυχών, που απλά ζητούσαν τα αυτονόητα κι η κατάσταση ξέφυγε εντελώς. Τώρα, τα βλέμματα στρέφονται στη Νέα Υόρκη, με την Amini να αποτελεί κεντρικό πρόσωπο στο installation στο Guggenheim Museum. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες της, αποτυπώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη φρικαλεότητα των Ιρανών ηγετών, που της πήραν τη ζωή για κάτι τόσο ασήμαντο.


H έκθεση αποτελείται από 12 κόκκινα banners με τις ασπρόμαυρες λήψεις της Amini, ενώ κεντρικό μήνυμα είναι το «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», που κυριαρχεί παντού στα social media το τελευταίο διάστημα. Πίσω από τη συγκεκριμένη έκθεση, βρίσκεται μία ομάδα ανώνυμων καλλιτεχνών, που θέλησε να περάσει τα δικά της μηνύματα, σε μία πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη περίοδο. Στο Ιράν, η μάχη συνεχίζεται, ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να αντιληφθεί όλος ο κόσμος πως δεν πρόκειται απλά για μία δύσκολη περίοδο ή για μεμονωμένα περιστατικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα, η κανονικότητα, η καθημερινότητα στη χώρα για όλες τις γυναίκες κι αυτό πρέπει να αλλάξει! Η Ιρανή καλλιτέχνης, Shirin Neshat που έχει ως βάση της -πλέον- τη Νέα Υόρκη, μοιράστηκε μερικές εικόνες από την έκθεση, μέσα από τα δικά της social media και τα λόγια της, είναι ενδεικτικά των συναισθημάτων της. «Νιώθω υπερήφανη για τους γενναίους συναδέλφους μου, που έκαναν μια τέτοια διαμαρτυρία, προκαλώντας έκπληξη, καθώς έγιναν η συνείδηση ενός καλλιτεχνικού κόσμου που αδιαφορεί και νοιάζεται ελάχιστα για τις γυναίκες στο Ιράν που αγωνίζονται για τα βασικά δικαιώματά τους και την ελευθερία», ήταν χαρακτηριστικά όσα είπε.

Το Ιράν εκπέμπει SOS

shutterstock-2205177717.jpg

Ο κόσμος δεν μπορεί να σιωπήσει αυτή τη φορά. Το γεγονός ότι νεαρές κοπέλες, γυναίκες με παιδιά, μικρά κορίτσια χάνουν τη ζωή τους, το μέλλον τους, τα πάντα, επειδή απλά μερικοί άνδρες παίρνουν σκληρές αποφάσεις με συγκεκριμένα, δικά τους κριτήρια, προκαλεί οργή. Εν έτη 2022, μία κοπέλα δολοφονήθηκε επειδή δεν... κάλυπτε τα μαλλιά της και πολλές άλλες, άφησαν την τελευταία τους πνοή στους δρόμους, καθώς ζητούσαν τα αυτονόητα. Την ίδια στιγμή, η αστυνομία της χώρας επιμένει στην ίδια στάση και κανείς δεν έχει παραδεχθεί ξεκάθαρα το τι ακριβώς συνέβη κι οδήγησε την κατάσταση σε αυτό το τραγικό σημείο. Η Masha Amini δεν υπέστη καρδιακή ανακοπή. Χτυπήθηκε βάναυσα στο κεφάλι, από ανθρώπους της αστυνομίας κι άφησε την τελευταία της πνοή με τον πιο τραγικό τρόπο.

Τα social media έχουν κατακλυστεί από video και φωτογραφίες το τελευταίο διάστημα, αμέτρητες γυναίκες σε κάθε γωνιά του πλανήτη κόβουν τα μαλλιά τους σε live μετάδοση, θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα για όσα συμβαίνουν στη χώρα και γνωστές celebrities παίρνουν θέση, όπως πρέπει κι οφείλουν να κάνουν. Η Juliette Binoche, η Marion Cotillard, η Isabelle Adjani, η Isabelle Huppert, η Jane Birkin, η Charlotte Rampling κι η Julie Gayet ήταν μερικές από αυτές, δημιουργώντας ένα συγκινητικό video, το οποίο συνόδευσαν με τα hashtags #soutienfemmesiran και #HairforFreedom, θέλοντας να εκμεταλλευτούν τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο θάνατος μίας νεαρής κοπέλας που απλά προσπαθούσε να απολαύσει -όσο ήταν αυτό εφικτό- τη ζωή της, εξόργισε όλο τον κόσμο, αλλά τώρα κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξεχάσει...