fbpixel

Search icon
Search
Διάσημες celebrities στο πλευρό των γυναικών του Ιράν με το πιο ηχηρό μήνυμα
PEOPLE & MOMENTS

Διάσημες celebrities στο πλευρό των γυναικών του Ιράν με το πιο ηχηρό μήνυμα

Κινήσεις με τεράστιο νόημα


Η κατάσταση στο Ιράν έχει βγει εκτός ελέγχου το τελευταίο διάστημα. Ο θάνατος της Mahsa Amini και πολλών άλλων γυναικών κάθε ηλικίας, στάθηκαν η αφορμή για ένα τεράστιο ξέσπασμα, με τους Ιρανούς να εκφράζουν την οργή τους για όσα συμβαίνουν στη χώρα. Μία νεαρή κοπέλα, έχασε τη ζωή της όταν συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών», επειδή το hijab της δεν κάλυπτε επαρκώς τα μαλλιά της. Ακολούθησαν πολλά και τελικά, το κορίτσι άφησε την τελευταία του πνοή, με τον κόσμο να ξεσπά. 

Φυσικά και τα social media έχουν κατακλυστεί από πολλά μηνύματα, ενώ αυτή τη φορά οι celebrities δε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Πολλές διάσημες γυναίκες κι ισχυρές προσωπικότητες, κάνουν ένα step μπροστά και ζητούν να μπει οριστικά ένα τέλος. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να σιωπήσει σε μία πολύ δύσκολη στιγμή...

Δύσκολη κατάσταση, σημαντικές κινήσεις!

Στήριξη από τη Γαλλία

633d5fc62400001c00635127.jpg

Το Ιράν φλέγεται και τώρα περισσότερο από ποτέ, ήρθε η ώρα για δράση. Η δύναμη των celebrities είναι μεγάλη κι αυτή τη στιγμή, πρέπει να κάνουν ένα σημαντικό βήμα, προκειμένου να έρθει η αλλαγή. Το μεγαλύτερο, φωτεινό παράδειγμα, ήρθε από τη Γαλλία. Περισσότερες από 50 διάσημες Γαλλίδες έκοψαν τα μαλλιά τους, σε μία συμβολική κίνηση και το μαγνητοσκόπησαν, θέλοντας να συμπαρασταθούν στις γυναίκες του Ιράν, που παλεύουν για τη ζωή και την ελευθερία τους. Στο σχετικό video, πρωταγωνιστούν μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του γαλλικού κινηματογράφου κι όχι μόνο. Γυναίκες με ισχυρή προσωπικότητα, με φωνή, με δύναμη, με ισχύ. Γυναίκες που δεν συμβιβάζονται και δεν αποδέχονται το φόβο. Γυναίκες έτοιμες να παλέψουν και να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο για το παρόν και το μέλλον.

Μεταξύ άλλων, η Juliette Binoche, η Marion Cotillard, η Isabelle Adjani, η Isabelle Huppert, η Jane Birkin, η Charlotte Rampling κι η Julie Gayet έκοψαν τα μαλλιά τους, στέλνοντας το δικό τους, ηχηρό μήνυμα. Το Bella Ciao σε ερμηνεία του Ιρανού τραγουδιστή, Gandom, είναι το τραγούδι -με μεγάλο συμβολισμό- που «ντύνει» το σχετικό video, που κυκλοφόρησε στο Instagram με τα hashtags #soutienfemmesiran και #HairforFreedom. Έγινε αμέσως viral, κυριαρχεί παντού και στο Twitter κι εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, το αναπαρήγαγαν. Μέχρι ένα σημείο, ο στόχος επετεύχθη! «Για τις θαρραλέες γυναίκες και άνδρες του Ιράν που αλλάζουν τον κόσμο αυτή τη στιγμή, παλεύοντας για την ελευθερία. Στεκόμαστε δίπλα σας. Η #MahsaAmini ήταν μια 22χρονη νεαρή κοπέλα. Στις 13 Σεπτεμβρίου, συνελήφθη και κακοποιήθηκε από την αστυνομική υπηρεσία μέχρι που πέθανε. Κατηγορήθηκε για το ότι φορούσε το χιτζάμπ της λάθος. Πέθανε επειδή φαίνονταν μερικά μαλλιά της. Ο θάνατός της εξόργισε και συγκίνησε το #Ιράν και όλον τον κόσμο.

shutterstock-2208831045.jpg

Από τον θάνατο της #mahsaamini, που συνέβη στις 16 Σεπτεμβρίου, ο ιρανικός λαός, οι γυναίκες που ηγούνται, διαμαρτύρονται με κίνδυνο τη ζωή τους. Αυτοί οι άνθρωποι ελπίζουν να κατακτήσουν τις ουσιαστικές τους ελευθερίες. Αυτές οι γυναίκες, αυτοί οι άνδρες, ζητούν τη #στήριξή μας. Το θάρρος και η αξιοπρέπειά τους μας αναγκάζουν να τους στηρίξουμε. Είναι αδύνατον να μην ξαναγίνει καταστολή. Υπάρχουν ήδη δεκάδες νεκροί άνδρες και γυναίκες, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Οι συλλήψεις αυξάνουν τον αριθμό των ανθρώπων που κρατούνται παράνομα και πολύ συχνά βασανίζονται. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα που μας έγινε κόβοντας τα μαλλιά μας. Γιατί ο αγώνας τους είναι και δικός μας. Αυτόν που πρέπει να ηγηθούμε για έναν πιο δίκαιο και ελεύθερο κόσμο», αυτό είναι το κείμενο που συνοδεύει το video τους. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Το μήνυμα στο Ευρωκοινοβούλιο

Μία ακόμη γυναίκα που βγήκε μπροστά κι έστειλε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα, είναι η Abir Al-Sahlani, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου από τη Σουηδία, με καταγωγή από το Ιράκ. Η ευρωβουλευτής, έδειξε την αλληλεγγύη της στις γυναίκες του Ιράν, που παλεύουν σκληρά, κόβοντας τα μαλλιά της κατά τη διάρκεια ομιλίας της κι όντας αρκετά φορτισμένη, θέλησε να μιλήσει για όλα όσα συμβαίνουν στο Ιράν. «Μέχρι το Ιράν να είναι ελεύθερο, η οργή μας είναι μεγαλύτερη από τους τυράννους. Μέχρι οι γυναίκες του Ιράν να είναι ελεύθερες, στεκόμαστε δίπλα σας», ανέφερε μεταξύ άλλων η ιρακινής καταγωγής ευρωβουλευτής, σε ένα πολύ ιδιαίτερο κλίμα. Λίγο μετά, με τρεμάμενη φωνή, είπε τη φράση «Jin, Jiyan, Azadi», δηλαδή «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» και πήρε στα χέρια της ένα ψαλίδι, για να κόψει τα μαλλιά της. Ήταν μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή. 

Μία ισχυρή γυναίκα, που θα μπορούσε -απλά- να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να μην πάρει θέση, δεν μπόρεσε να μείνει σιωπηλή, όπως ενδεχομένως κάνουν ή έκαναν άλλες. Δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον πόνο και τη συγκίνησή της, σκεπτόμενη -προφανώς- όσα βιώνουν εκατοντάδες άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, αυτό το διάστημα στο Ιράν. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη στη χώρα κι ο κόσμος μάχεται μέχρι και σήμερα για την ελευθερία του. Για τη ζωή του, για όλα, αυτονόητα ή μη. Κανείς δεν πρέπει να μένει με σταυρωμένα χέρια κι αυτή τη στιγμή, ισχυρές γυναίκες της Ευρώπης καλούνται να τοποθετηθούν και να μιλήσουν, πιο σοβαρά από ποτέ!