Ένα από τα πιο διαδεδομένα εδέσματα της Ανάστασης αλλά και της ημέρας του Πάσχα, δεν είναι άλλο από τη διάσημη μαγειρίτσα. Ωστόσο, καθώς τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν ένα vegan τρόπο διατροφής, έχουν παρουσιαστεί πολλές και διαφορετικές εκδοχές αυτού του πιάτου, οι οποίες αφήνουν στην άκρη το κρέας. Μάλιστα, αποτελούν και μια ιδανική ευκαιρία για όσους δεν έτρωγαν μέχρι τώρα μαγειρίτσα εξαιτίας των συστατικών της. Είστε ανήκετε στην κατηγορία των vegan είτε όχι σας προτείνουμε να δοκιμάσετε μία από τις 3 συνταγές που ακολουθούν.
Ανακαλύψτε τες!
Vegan Μαγειρίτσα
Υλικά
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό άγρια μανιτάρια
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 100 γρ. λευκό κρασί
- 1.500 γρ. νερό
- 1 κύβο λαχανικών
- 200 γρ. ρύζι γλασέ
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 μαρούλι
- 1/4 ματσάκι άνηθο
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
- φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- άνηθο, ψιλοκομμένο
- φέτες λεμόνι
- παξιμάδια
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε τα μανιτάρια στα 4 και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν και να χάσουν τον όγκο τους. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν τα 2/3 του. Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Κόβουμε το μαρούλι σε φέτες πάχους 2 εκ., ψιλοκόβουμε τον άνηθο και κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο μισό ελαιόλαδο. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, άνηθο ψιλοκομμένο, φέτες λεμονιού και παξιμάδια.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Μαγειρίτσα με μανιτάρια
Υλικά
- 120 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 400 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες
- 400 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, σε φέτες
- 200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, σε φέτες
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 100 γρ. ρύζι γλασέ
- φύλλα από 1 μαρούλι, κομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 1 λίτρο νερό ή σπιτικό ζωμό λαχανικών
Για το ταχινολέμονο
- 3 κ.σ. ταχίνι
- χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια και σοτάρουμε να μαραθούν, για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Όταν εξατμιστούν τα πολλά υγρά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μαρούλι, τον άνηθο, το μάραθο και τα μυρώνια, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με το νερό ή το ζωμό. Βράζουμε με κλειστό το καπάκι για 20-25 λεπτά. Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό απ’ τη φωτιά, ετοιμάζουμε το ταχινολέμονο. Σε μπολ, με σύρμα ή ένα πιρούνι, χτυπάμε καλά το ταχίνι και προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, χτυπώντας συνεχώς. Με μία κουτάλα, ρίχνουμε σιγά σιγά 2-3 κουταλιές καυτό ζωμό από τη μαγειρίτσα μέσα στο μείγμα του ταχινιού, ανακατεύοντας ζωηρά. Ρίχνουμε αργά το ταχινολέμονο στη μαγειρίτσα, ανακατεύοντας συνεχώς και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να “κάτσει” για 10 λεπτά και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.
Συνταγή: Madame Ginger
Vegan Μαγειρίτσα με μανιτάρια και χόρτα
Υλικά
- 800 γρ. μανιτάρια φρέσκα (ασπρομανίταρα-πλευρώτους-πορτομπέλο κ.λπ.) κομμένα σε φέτες
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 ματσ. καυκαλήθρες
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μαρούλι ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. ρύζι γλασέ
- 3 κ.σ. γεμάτες ταχίνι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 λεμόνια (χυμό)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πρώτα τα μανιτάρια πολύ σχολαστικά και με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για να επιλέξετε και να καθαρίσετε σωστά τα μανιτάρια. Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά για τη μαγειρίτσα με μανιτάρια, το μαρούλι, τα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη. Θα χρησιμοποιήσουμε μεσαία κατσαρόλα πλασοτέ. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι με το άσπρο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών για 3 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό. Προσθέτουμε το ρύζι, 2 φλιτζάνια ζεστό νερό, τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών, το ψιλοκομμένο μαρούλι και τα μυρωδικά. Από μυρωδικά ή χόρτα μπορείτε να βάλετε ότι σας αρέσει να τρώτε. Άνηθο, μάραθο, καυκαλήθρες, μυρώνια. Αφήνουμε την μαγειρίτσα με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι την μαγειρίτσα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να κοπεί ο βρασμός.
Για το ταχινολέμονο
Σε ένα μπολ διαλύουμε το ταχίνι σε λίγες κουταλιές χλιαρό νερό. Το αραιώνουμε με ένα κουτάλι και προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών ανακατεύοντας. Ανακατεύουμε καλά το ταχινολέμονο. Ρίχνουμε μια κουτάλα ζωμό από την νηστίσιμη μαγειρίτσα και ανακατεύουμε με κουτάλι να αραιώσει τελείως. Αν χρειαστεί, προσθέστε ακόμα λίγο ζωμό από τη μαγειρίτσα ώστε το νηστίσιμο αυγολέμονο να έχει υγρή μορφή. Προσθέτουμε το νηστίσιμο αυγολέμονο με ταχίνι στην κατσαρόλα περιχύνοντας την μαγειρίτσα. Ελέγχουμε το αλάτι και πιπέρι και αν θέλετε προσθέστε επιπλέον άνηθο η μάραθο. Ανακατεύουμε καλά την μαγειρίτσα με τα μανιτάρια μέχρι να ασπρίσει από το ταχίνι που προσθέσαμε. Σκεπάζουμε την μαγειρίτσα και την αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά. Την σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου