fbpixel

Search icon
Search
Μαγευτικοί φθινοπωρινοί προορισμοί για να αποδράσετε αυθημερόν από τη Θεσσαλονίκη
TRAVEL

Μαγευτικοί φθινοπωρινοί προορισμοί για να αποδράσετε αυθημερόν από τη Θεσσαλονίκη

Εσείς ποιον θα προτιμήσετε;


Ο καιρός έχει ήδη αρχίσει να κρυώνει. Η φύση αυτήν την εποχή οργιάζει και η διάθεση όλων μας για αλλαγή παραστάσεων κάνει μια εκδρομή απαραίτητη. Το τριήμερο της 26ης Οκτωβρίου πλησιάζει και ακόμα και αν οι συνθήκες δεν σας έχουν επιτρέψει να προγραμματίσετε κάποια ολιγοήμερη απόδραση, υπάρχουν πολλοί προορισμοί σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη που μπορείτε να επισκεφθείτε αυθημερόν και να γεμίσετε ξανά τις μπαταρίες σας.

Νάουσα

shutterstock-1547749769.jpg

Η όμορφη πόλη της Ημαθίας, που βρίσκεται μόλις 90 χιλιόμετρα μακριά, συνίσταται με σιγουριά για μονοήμερη εξόρμηση. Το Άλσος του Αγίου Νικολάου με τα αιωνόβια πλατάνια είναι το ιδανικό μέρος για να περπατήσετε και να θαυμάσετε τη φθινοπωρινή φύση. Έπειτα, μπορείτε να περπατήσετε στο κέντρο της πόλης κάνοντας στάση για φαγητό στα «Οινομαγειρέματα», ένα εστιατόριο με παραδοσιακές γεύσεις και πλούσια λίστα τοπικών κρασιών. Καθώς, η Νάουσα φημίζεται για το ξινόμαυρο κρασί της, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε φεύγοντας κάποιο από τα γνωστά οινοποιεία της περιοχής, όπως το «Κτήμα Κυρ Γιάννη» ή το «Οινοποιείο Δαλαμάρα», κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Ορεινή Χαλκιδική

shutterstock-113502781.jpg

Μπορεί τα καλοκαιρινά μπάνια να τελείωσαν για την πλειοψηφία κι έτσι να μην πάει εύκολα το μυαλό σας στη Χαλκιδική ως επιλογή για την εποχή. Ωστόσο, πέρα από το παραθαλάσσιο κομμάτι της, η Χαλκιδική διαθέτει κι ένα υπέροχο ορεινό τοπίο από την πλευρά του Χολομώντα. Το χωριό «Ταξιάρχης», όπως και η Αρναία, είναι οι πρώτες επιλογές των επισκεπτών της Χαλκιδικής. Η Γαλάτιστα δίπλα από τον Πολύγυρο αποτελεί γραφικό χωριό με ιστορικό ενδιαφέρον που μπορείτε να επισκεφθείτε. Η διαδρομή κάτω από τα δέντρα είναι απολαυστική. Μη σας συνεπάρει όμως το μαγικό τοπίο και ξεχάσετε να σταματήσετε για φαγητό στη «Μαριγούλα», όπου μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα στην πιο gourmet εκδοχή τους.

Λίμνη Κερκίνη

shutterstock-1107580853.jpg

Ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρεις αποτελεί η Λίμνη Κερκίνη. Αυτός ο τεχνητός παράδεισος δημιουργήθηκε το 1932, όταν κατασκευάστηκε το πρώτο φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα. Έκτοτε η περιοχή έχει γνωρίσει ιδιαίτερη ανάπτυξη και ο συγκεκριμένος υδροβιότοπος αποτελεί δικαίως ένα από τα πιο φημισμένα μέρη της Ευρώπης για ορνιθοπαρατήρηση. Θα αισθανθείτε να γίνεστε ένα με τη φύση παρατηρώντας τα σπάνια είδη πουλιών που διαβιούν εκεί ή τα μοναδικά νεροβούβαλα. Γύρω από τη Λίμνη μπορείτε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες όπως ιππασία ή πεζοπορία, ενώ οι «πλάβες» είναι οι βάρκες στις οποίες μπορείτε να επιβιβαστείτε για μια βόλτα στη λίμνη. Το εστιατόριο «Ελωδία» δίπλα από τη λίμνη συνίσταται ανεπιφύλακτα στους επισκέπτες της περιοχής, όπως και τα νόστιμα πιάτα του με το βουβαλίσιο κρέας.

    Λιτόχωρο-Παλαιός Παντελεήμονας

    shutterstock-661523746.jpg

    Σε μιάμιση ώρα περίπου από τη Θεσσαλονίκη μπορείτε να βρεθείτε στο όμορφο Λιτόχωρο, ίσως το πιο τουριστικό μέρος στην περιοχή του Ολύμπου. Αξίζει να περπατήσετε στο ξακουστό «φαράγγι του Ενιπέα», το οποίο μετά από περίπου 8 χιλιόμετρα καταλήγει στην τοποθεσία «Πριόνια», από όπου οι ορειβάτες ξεκινούν τις αναβάσεις τους. Αν μείνετε για φαγητό εκεί προτιμήστε το «Γαστροδρόμιο» με τα εμπνευσμένα πιάτα του που εντυπωσιάζουν και τους πιο απαιτητικούς.

    Μια εναλλακτική πρόταση είναι να κατευθυνθείτε στον Παλαιό Παντελεήμονα, ο οποίος από το 2001 προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παραδοσιακός οικισμός. Περπατήστε στα λιθόστρωτα δρομάκια με τα παλαιά πέτρινα αρχοντικά κι επιλέξτε μια από τις παραδοσιακές ταβέρνες πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής.

      Δεν έχετε λοιπόν παρά να μπείτε στο αυτοκίνητο και να αφεθείτε στις όμορφες αυτές διαδρομές!

      Kεντρική Φωτογραφία: Παλαιός Παντελεήμονας