fbpixel

Search icon
Search
M’ έμπνευση από τη Ρώμη, η interior designer Benedetta Brachetti Peretti παρουσίασε τις δημιουργίες της από φυσητό γυαλί στην έκθεση “Secret Echoes”
MAGAZINE

M’ έμπνευση από τη Ρώμη, η interior designer Benedetta Brachetti Peretti παρουσίασε τις δημιουργίες της από φυσητό γυαλί στην έκθεση “Secret Echoes”

Δημιουργική έμπνευση που ξεχωρίζει


Τα φώτα, οι διαφάνειες και οι αντανακλάσεις του γυαλιού συνοδεύουν όλη τη διάρκεια της µεγάλης καριέρας της Benedetta ως designer. Γεννήθηκε σε µια οικογένεια µε βαθιές ρίζες στην ιταλική ιστορία και µια µεγάλη αγάπη για τις διακοσµητικές τέχνες και την οµορφιά. Από παιδί, γοητεύτηκε από το παιχνίδι του φωτός από τους κρυστάλλους. Καθώς οι εποχές και οι ώρες µετέβαλλαν το φάσµα του φωτός που έρρεε από τα παράθυρα, η φαντασία της άρχισε να επιθυµεί περισσότερο. Τόσο πολύ ώστε να γίνει συγκεκριµένη στο πάθος, την έρευνα και τη δηµιουργικότητα, που εκφράζεται στο έργο της. Οι τεχνίτες Murano και η τέχνη του φυσητού γυαλιού δουλεµένου στο χέρι την προκάλεσαν ώστε να ξεδιπλώσει τα µυστήρια και τη µαγεία του ανακλώµενου φωτός. Με την πάροδο του χρόνου, απέκτησε την τεχνογνωσία για να ξεδιπλώσει το δηµιουργικό της όραµα και να εκφράσει τον εαυτό της µε ταλέντο και κοµψότητα µέσα από τα αντικείµενά της.

dsc1751-copia.jpg

Καθένα από τα αντικείµενά που σχεδιάζει, περιέχει ένα νόηµα, µια µνήµη κι ένα συναίσθηµα, που εκφράζεται µε τη χάραξη του γυαλιού µε την τεχνική του “silicio”. Κάποιοι βάζουν µια πολύτιµη πέτρα ή διακοσµητικά και γλυπτά στοιχεία από άλλο ευγενές υλικό, δηµιουργώντας έτσι µοναδικά έργα τέχνης. Κάποια έργα της περιλαµβάνουν τις κυµατιστές µορφές του θρυλικού θαλάσσιου φιδιού της Punta della Dogana, τα αρχιτεκτονικά αρχέτυπα πίσω από τα θαύµατα της Βενετίας, όπως το Ponte del Lovo, το καµπαναριό του Αγίου Μάρκου ή την κοµψή κι εκλεπτυσµένη οµορφιά των τεχνών του 20ού αιώνα.

dsc1825-copia.jpg
Benedetta Brachetti Peretti

H ιστορία της δηµιουργικής διαδροµής µου... ξεκινάει από τότε που ήµουν παιδί. Ήµουν µαγεµένη µε το παιχνίδι του φωτός των κρυστάλλων γύρω µου κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευµάτων.

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών µου… ανέπτυξα την αγάπη για την οµορφιά και την αρµονία των φυσικών υλικών, που εξακολουθούν να ορίζουν τη δουλειά µου µέχρι σήµερα.

Όλα άρχισαν... πριν από πολύ καιρό. Το 2007, ένας φίλος µου ζήτησε να σχεδιάσω µια συλλογή για ένα capsule event στο Λονδίνο, όπου όλα πουλήθηκαν. Πήρα τέτοια ικανοποίηση, που µου έδωσε την ώθηση να προχωρήσω το B.B. Oggetti d'arte.

dsc1867-copia.jpg

Η τέχνη του γυαλιού... είναι µαγική. Το φυσικό γυαλί και η χάραξή του είναι µια πολύ σκληρή δουλειά, απαιτεί ακριβείς δεξιότητες και προσοχή. Στις ηµέρες µας είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τεχνίτες που καταφέρνουν την αριστεία στην κατασκευή.

Τα σχέδιά µου είναι ευαίσθητα και ταυτόχρονα δύσκολα ν’ αναπαραχθούν, ακόµα και το µικρότερο λάθος µπορεί να δηµιουργήσει πρόβληµα στο τελικό αποτέλεσµα, καθώς πρόκειται για ένα πολύ εύθραυστο υλικό. Το πιο δύσκολο µέρος είναι να δώσουµε στο αντικείµενο ψυχή, µε τις σκιές και το σωστό παιχνίδι του φωτός.

foto-vason-singola.jpg
Βάζο “Bolo”

Η έµπνευση είναι πάντα η πατρίδα µου. Όπως όλοι όσοι ζουν στην Αιώνια Πόλη, εκεί αναπνέω συνεχώς την τέχνη, κάθε γωνιά της Ρώµης διεγείρει τη δηµιουργικότητά µου. Εµπνέοµαι από τους όγκους και τα σχήµατα των κτιρίων, από τα δέντρα στο όµορφο πάρκο Borghese. Αρκεί να σηκώσω τα µάτια µου ψηλά για να έχω µια νέα έµπνευση.

Τα αντικείµενά µου... είναι σύγχρονα, ταυτόχρονα κλασικά, υπακούν στη σωστή ισορροπία συνδιάζοντας το µοντέρνο lifestyle και την κοµψότητα.

Σε 10 χρόνια... θα ήθελα ν’ αυξήσω την interior design συλλογή επίπλων. Φέτος, η καινούρια µου συλλογή εισάγει µια νέα σειρά από coffee tables, που είναι εµπνευσµένα από υφάσµατα απ’ όλο τον κόσµο.

Το µεγαλύτερό µου όνειρο... είναι να συνδυάσω τις δηµιουργίες µου µ’ ένα διεθνές luxury brand.

2-2-YUrzm.jpg
Κοσμηματοθήκη Emerald "rosecut"

Info: Η έκθεση “Secret Echoes” φιλοξενήθηκε στη VST Gallery της Αθήνας, όπου βρίσκει κανεις τις δηµιουργίες της.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 154 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2019