fbpixel

Search icon
Search
Love Language: Ποια από τις 5 εκδηλώνετε εσείς στον σύντροφό σας;
PSYCHOLOGY

Love Language: Ποια από τις 5 εκδηλώνετε εσείς στον σύντροφό σας;

Μάθετε τον τρόπο έκφρασης της αγάπης σας και δημιουργήσετε ουσιαστικές συνδέσεις με τον σύντροφο σας.


Όλοι εκφράζουμε και λαμβάνουμε την αγάπη με διαφορετικό τρόπο και αυτές οι διαφορές θα μπορούσαν να είναι ο λόγος για τον οποίο τα συναισθήματα και οι καλές προθέσεις μερικές φορές χάνονται στη μετάφραση. Η αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο εσείς και ο σύντροφος σας λαμβάνετε και να εκφράζετε την αγάπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο προσεγμένες συνδέσεις και σε μια υγιή σχέση.

Ποιες είναι οι διαφορετικές γλώσσες αγάπης;

Υπάρχουν πέντε γλώσσες αγάπης, όπως παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1992 από τον σύμβουλο γάμου Dr. Gary Chapman στο βιβλίο του «Οι 5 γλώσσες αγάπης».

Words of Affirmation

Η πρώτη γλώσσα αγάπης είναι τα λόγια επιβεβαίωσης, και έχει να κάνει με την έκφραση της στοργής και της εκτίμησης μέσω λέξεων, είτε προφορικά, είτε γραπτά.

Αυτή μπορεί να είναι μία από τις γλώσσες αγάπης σας, αν σας αρέσει:


-να σας λένε ότι σας εκτιμούν

-να ακούτε συχνά το "σ' αγαπώ"

-να λαμβάνετε λόγια ενθάρρυνσης

Το κλειδί για τη χρήση των words of affirmation είναι να είστε ο αυθεντικός σας εαυτός και να τις εκφράζετε συχνά. Αν δυσκολεύεστε να εκφραστείτε δυνατά, γράψτε ένα σημείωμα ή στείλτε ένα μήνυμα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τους αναγνωρίζετε μέσω των λέξεων.

k.jpg

Quality Time

Ο ποιοτικός χρόνος είναι η δεύτερη γλώσσα της αγάπης και είναι ακριβώς αυτό που νομίζετε: να εκτιμάτε τον ποιοτικό χρόνο που περνάτε μαζί.

Ο ποιοτικός χρόνος μπορεί να είναι μια από τις γλώσσες αγάπης σας αν:


-Αισθάνεστε αποκομμένοι όταν δεν περνάτε αρκετό χρόνο με έναν σύντροφο.

-Δυσκολεύεστε να βρείτε χρόνο για να περάσετε με τους άλλους.

Ο ποιοτικός χρόνος μοιάζει διαφορετικός για τον καθένα. Μερικοί άνθρωποι εκτιμούν μερικά λεπτά αφιερωμένου χρόνου για να καθίσετε και να χαλαρώσετε μαζί στο τέλος της ημέρας. Για άλλους, ποιοτικός χρόνος σημαίνει να βάζουν στην άκρη χρόνο για να απολαμβάνουν δραστηριότητες μαζί. Ό,τι κι αν κάνετε, ο ποιοτικός χρόνος απαιτεί να είστε απόλυτα παρόντες και απαλλαγμένοι από περισπασμούς.

Physical Touch

Το σωματικό άγγιγμα είναι η τρίτη γλώσσα της αγάπης. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για το κατάλληλο, συναινετικό σωματικό άγγιγμα, το οποίο μοιάζει διαφορετικό ανάλογα με την κατάσταση και το είδος της σχέσης που έχετε με το άτομο. Για τους ανθρώπους των οποίων η γλώσσα της αγάπης είναι το σωματικό άγγιγμα, η έκφραση και η λήψη αγάπης μέσω της σωματικής επαφής είναι σημαντική. Το άγγιγμα είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται και αισθάνονται συνδεδεμένοι με τους άλλους. 

 Η σωματική επαφή μπορεί να είναι η γλώσσα της αγάπης σας εάν: 

-Νιώθετε μοναξιά ή αποκομμένοι όταν δεν λαμβάνετε σωματική στοργή από τον/τους σύντροφό σας. 

-Αισθάνεστε ιδιαίτερα χαρούμενοι όταν ένας σύντροφος σας φιλάει ή σας κρατάει αγκαλιά.

-Θεωρείτε τον εαυτό σας "ευαίσθητο" άτομο και απολαμβάνετε το 'PDA'.

Acts of Service

Οι πράξεις εξυπηρέτησης είναι η τέταρτη γλώσσα αγάπης, και αυτή θα έχει απήχηση αν πιστεύετε από καρδιάς ότι οι πράξεις μιλούν πάντα πιο δυνατά από τα λόγια. Με τον όρο πράξεις, αυτό σημαίνει να κάνετε ανιδιοτελή, στοχαστικά πράγματα για το άλλο άτομο. Να θυμάστε ότι αυτά δεν χρειάζεται να είναι ρομαντικής φύσης- οι φιλικές και οικογενειακές σχέσεις μπορούν επίσης να επωφεληθούν από αυτές τις πράξεις.

Αυτά είναι μερικά σημάδια που δείχνουν ότι οι πράξεις εξυπηρέτησης μπορεί να είναι η γλώσσα της αγάπης σας:


-Χαίρεστε ιδιαίτερα όταν ο σύντροφος σας βοηθάει σε μια αγγαρεία χωρίς να σας το ζητήσουν.

-Είστε το άτομο που εμφανίζεται για έναν φίλο που έχει μια κακή μέρα.

Τα Acts of Service δεν έχουν να κάνουν με μεγάλες χειρονομίες, αλλά με προσεγμένες κινήσεις που τους εξυπηρετούν.

shutterstock-244449814.jpg

Receiving gifts

Η λήψη δώρων είναι η τελευταία γλώσσα αγάπης. Για κάποιον του οποίου η γλώσσα αγάπης είναι τα δώρα, πηγαίνει πολύ πέρα από το να θέλει απλώς πράγματα. Για αυτό το άτομο, όλα έχουν να κάνουν με το νόημα πίσω από το δώρο και τη σκέψη που μπήκε σε αυτό. Δεν απαιτούνται διαμάντια ή πολυτελή αυτοκίνητα.

Σημάδια ότι η λήψη δώρων είναι η γλώσσα της αγάπης σας:


-Aφιερώνετε χρόνο για να επιλέξετε το πιο προσεγμένο δώρο.

-Εκτιμάτε ό,τι σας δίνει ο σύντροφος, όσο μικρό κι αν είναι.

-Πληγώνεστε όταν κάποιος που αγαπάτε δεν μνημονεύει ένα γεγονός με ένα προσεγμένο δώρο.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη

Οι πέντε γλώσσες αγάπης παρέχουν ένα εξαιρετικό πλαίσιο για την κατανόηση των σχέσεών σας, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τον ακριβή τρόπο με τον οποίο ο καθένας θέλει να δίνει και να παίρνει αγάπη. Οι πιθανότητες είναι ότι συντονίζεστε έντονα με περισσότερες από μία από τις γλώσσες αγάπης και ο/η σύντροφός σας και τα άλλα αγαπημένα σας πρόσωπα το ίδιο.

Feature image source: @neginmirsalehi