fbpixel

Search icon
Search
Δυσκολεύεστε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας; 6 tips που θα αλλάξουν τη ζωή σας
PSYCHOLOGY

Δυσκολεύεστε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας; 6 tips που θα αλλάξουν τη ζωή σας

Δε χρειάζεται άγχος, όλα λύνονται


Πόσες φορές έχετε αισθανθεί τα συναισθήματά σας να σας κυριεύουν; Πόσες φορές έχετε αισθανθεί υπερβολική πίεση; Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να συσσωρεύουν έντονα συναισθήματα ή ακόμη και τραύματα που τους ακολουθούν από την παιδική τους ηλικία, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε ένα αδιέξοδο, σε κάποιο διάστημα της ζωής τους. Πρόκειται για μία κατάσταση δύσκολη, που κανείς δε θέλει να τη βιώσει, αλλά αποτελεί αναγκαίο κακό όσο δεν αλλάζει το παραμικρό. 

Η συναισθηματική καταστολή είναι ένα ζήτημα πολύ-πολύ σύνθετο, που επηρεάζει ακόμη κι υποσυνείδητα την καθημερινότητα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, γι'αυτό κι ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση. Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε τα tips που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε πιο σωστά όλο αυτό που σας συμβαίνει, αλλάζοντας άμεσα τη ζωή σας.

Ήρθε η ώρα να βγείτε από το αδιέξοδο!

Το πρώτο step

shutterstock-2226246251.jpg

Ξεκινώντας από τα βασικά, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε πως δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσετε πότε και με ποιο τρόπο μπορεί να καταπιέζετε τα συναισθήματά σας. Μπορεί να υπάρξουν ενδείξεις στη συμπεριφορά τόσο προς τον εαυτό σας, όσο και προς τους ανθρώπους γύρω σας, ωστόσο, ο εντοπισμός τους είναι εξαιρετικά δύσκολος. Οι άνθρωποι που καταπιέζουν συστηματικά τα συναισθήματά τους, συνήθως δυσκολεύονται να εκφράσουν όσα νιώθουν, καθώς αδυνατούν να κατονομάσουν ή να κατανοήσουν την εκάστοτε συναισθηματική εμπειρία. Παράλληλα, είναι πιθανό να δημιουργηθεί η αίσθηση ενός εσωτερικού μουδιάσματος ή κενού ή να προκληθεί νευρικότητα, θυμός και ανησυχία, χωρίς να μπορεί να εντοπιστεί ακριβώς η αιτία και η πηγή όλων των παραπάνω. Το σώμα μπορεί να λειτουργήσει με ένα αίσθημα αυτοπροστασίας, ωστόσο, αυτή η «ασπίδα» πολύ εύκολα κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη και δημιουργεί ακόμη περισσότερη πίεση. Μήπως ήρθε η στιγμή να αλλάξει όλο αυτό;

Take action

1. Αναγνωρίστε την κατάσταση

Είναι σημαντικό, ακούγεται απλό, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι focus στον εαυτό σας και να αναρωτηθείτε ποια είναι τα πραγματικά, τα αληθινά σας συναισθήματα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να μιλήσετε γι' αυτά και να τα αναλύσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα καταγράψετε ή ακόμη και να τα ζωγραφίσετε. Επιλέξτε οτιδήποτε σας μοιάζει πιο εύκολο και ξεκινήστε από το αυτό το πολύ σημαντικό step. Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον κι αντιμετωπίστε τη δική σας πραγματικότητα με ειλικρίνεια και καθαρή ματιά.

2. Εκφραστείτε

Αφού αναγνωρίσετε τα πραγματικά σας συναισθήματα, ήρθε η ώρα και να τα εκφράσετε! Βάλτε στην καθημερινότητά σας ρήματα όπως το «νιώθω» και το «αισθάνομαι» και προσπαθήστε να τα χρησιμοποιείτε όσο γίνεται περισσότερο, όταν αισθάνεστε πως είναι απαραίτητο. Ακόμη κι αν έχετε δεύτερες σκέψεις ή σας μοιάζει δύσκολο, ξεπεράστε τα όριά σας! Αυτό θα σας βοηθήσει όχι μόνο να εκφραστείτε σωστά, αλλά και να δώσετε τη δυνατότητα στους απέναντί σας να αντιληφθούν τα βαθύτερα αισθήματα και τα «θέλω» σας.

shutterstock-322430021-1.jpeg

3. Ξεκινήστε από τα θετικά

Αν δυσκολεύεστε να κατονομάσετε τα συναισθήματά σας, αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να ξεκινήσετε από τα θετικά. Αφήστε στην άκρη αυτά που σας ανησυχούν και σας προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα και κάντε focus σε αυτά που δε σας επιβαρύνουν. Σταδιακά, βήμα-βήμα, θα ξεκινήσετε να νιώθετε πιο άνετα με κάθε συναίσθημά σας και κάπως έτσι, θα φτάσει η στιγμή της ολοκληρωτικής αλλαγής. Είναι μία διαδικασία που δεν είναι πάντα εύκολη κι απαιτεί χρόνο, ωστόσο, σε βάθος χρόνου θα φτάσετε εκεί που θέλετε.

4. Αποχαιρετήστε τις δεύτερες σκέψεις

Ακούγεται εύκολο, αλλά είναι αρκετά δύσκολο. Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο κοντινό -ή και όχι- περιβάλλον σας, έχουν συνηθίσει ένα συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς από εσάς. Μήπως ήρθε η ώρα -ωστόσο- να αλλάξει αυτό; Μη διστάζετε να εκφράσετε τα πραγματικά σας συναισθήματα, αφήνοντας τις δεύτερες σκέψεις, τις αμφιβολίες και τα ερωτηματικά να σας κυριεύσουν. Αυτοί που σας εκτιμούν και σας γνωρίζουν πραγματικά θα πρέπει να είναι ευγνώμονες και να αισθάνονται χαρούμενοι με αυτή την αλλαγή. Οι υπόλοιποι, δε θα έπρεπε εδώ και αρκετό καιρό να βρίσκονται στη ζωή και την καθημερινότητά σας.

shutterstock-1208987932.jpg

5. Μην κρίνετε τον εαυτό σας

Ό,τι κι αν αισθάνεστε, όπως κι αν νιώθετε, προσπαθήστε -όσο είναι αυτό εφικτό- να μην κρίνετε τον εαυτό σας. Μην ασκείτε extra πίεση, σε μία ήδη δύσκολη χρονική στιγμή κι αντίθετα, στρέψτε την προσοχή σας στη βαθύτερη πηγή και προέλευση του κάθε συναισθήματος. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνεται σκληροί με τον εαυτό σας και να πάρετε θέση απέναντί του. Αντιληφθείτε το τι πραγματικά σας συμβαίνει, αναγνωρίστε το και προχωρήστε

6. Πάρτε μία ανάσα

Μια βόλτα στο πάρκο, μία yoga-session ή ακόμη και λίγο περπάτημα απλά σε οποιοδήποτε μέρος έχετε πρόσβαση, μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά. Κάντε ένα μικρό break, πάρτε απόσταση από όλους κι από όλα κι απολαύστε δραστηριότητες που σας επιτρέπουν να απελευθερώσετε τα αρνητικά και τα μη υγιή συγκρατημένα συναισθήματά σας. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και δείτε τη διάθεσή σας να αλλάζει προς το καλύτερο, με πολύ απλές κινήσεις.