fbpixel

Search icon
Search
Λίστα Forbes: Οι πιο πλούσιοι Έλληνες για το 2022
LIFE & CAREER

Λίστα Forbes: Οι πιο πλούσιοι Έλληνες για το 2022

Οι κροίσοι που «αγγίζουν» την κορυφή του παγκόσμιου επενδυτικού και χρηματοοικονομικού κλάδου


Η συνολική clear περιουσιακή αξία των κολοσσών της παγκόσμιας αγοράς δημοσιεύεται κάθε χρόνο στη λίστα «World Billionaires» του δημοφιλούς αμερικανικού επιχειρηματικού περιοδικού «Forbes». Η 36η ετήσια λίστα Forbes περιλαμβάνει 2,668 δισεκατομμυριούχους, με την Αμερική να κρατάει τα σκήπτρα.

Από την μια πλευρά, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος Ρώσων μεγιστάνων, στις φετινές οικονομικές καταγραφές παρατηρήθηκε έντονη «πτώση» του αριθμού των Ευρωπαίων δισεκατομμυριούχων του πλανήτη φτάνοντας στους ογδόντα επτά με τις αντίστοιχες περιουσίες τους να «αξίζουν» 400 δισ. δολάρια λιγότερο σε σχέση με την περσινή χρονιά. Από την άλλη πλευρά, κατά τη διάρκεια του 2021, 236 δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι παρά τις παγκόσμιες δυσμενείς συνθήκες των lockdowns και της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισαν οι διεθνείς αγορές. Ο κύριος πρωταγωνιστής της λίστας είναι ο επιχειρηματίας, Elon Musk ξεπερνώντας τον Jeff Bezos, ο οποίος μετά από μια τετραετία πρωτιάς «έπεσε» στην δεύτερη θέση. Για ακόμη μια χρονιά, μεταξύ των κροίσων του κόσμου, ξεχώρισαν τέσσερις Ελληνικές προσωπικότητες της παγκόσμιας επενδυτικής σκηνής.

Οι 10 πλουσιότεροι στον κόσμο

Οι δέκα πιο δυνατοί «παίκτες» της παγκόσμιας οικονομίας ξεχώρισαν ιδιαίτερα, με τον Elon Musk, πρωταγωνιστή του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας στην κορυφή της φετινής λίστας με περιουσία που αγγίζει τα 219 δισ. δολάρια. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο ιδρυτής του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, Jeff Bezos με περιουσία που φτάνει στα 171 δισ. δολάρια. Ακολουθούν στην τρίτη ο Bernard Arnault & family με 158 δισ. δολάρια, ο Bill Gates στα 129 δισ. δολάρια, ο Warren Buffett στα 118 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Larry Page με 111 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Sergey Brin με 107 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Larry Ellison με 106 δισ. δολάρια, ο Steve Ballmer με 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Mukesh Ambani με 90,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι 4 Έλληνες «κροίσοι» που ξεχώρισαν στη φετινή λίστα

Ανάμεσα στους πιο πλούσιους του κόσμου, στη φετινή λίστα διακρίθηκαν ο 60χρονος δραστήριος επιχειρηματίας του κλάδου της ναυτιλίας και του real estate, Τέλης Μυστακίδης, ο οποίος αποκαλείται και «βασιλιάς του χαλκού», με περιουσία αυξημένη κατά 3,6 δισ. δολάρια σε σχέση με το 2021. Οι κύριες οικονομικές του απολαβές έχουν κατακτήσει την πρώτη γραμμή χάρη στη θητεία του ως κορυφαίο στέλεχος στην αγγλο-ελβετική πολυεθνική εταιρεία εμπορίας και εξόρυξης εμπορευμάτων, Glencore, η οποία τον κατέστησε δισεκατομμυριούχο εν μία νυκτί μέσα από την ένταξη της στον κόσμο του χρηματιστηρίου. Η αποχώρηση από την διοίκηση της εταιρείας αποδείχθηκε ιδιαίτερα επικερδής για την προσωπική του περιουσία, η οποία εκτινάχθηκε φέτος στα 3,6 δισ. δολάρια έναντι 2,3 δισ. δολαρίων που είχε διαμορφωθεί το 2021.

210519091259-vicky-safra.jpg
Βίκυ Σάφρα

Στην θέση 1096 της λίστας του Forbes βρίσκεται ο εφοπλιστής και γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης, Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία η οποία υπολογίζεται στα 2,8 δισ. δολάρια. Ο Φίλιππος μαζί με τον Σπύρο κληρονόμησαν από τον πατέρα τους τον αείμνηστο Σταύρο Νιάρχο, μια τεράστια συλλογή έργων τέχνης, η οποία συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης παγκοσμίως καθώς περιλαμβάνει διάσημα έργα όπως η Αυτοπροσωπογραφία του Vincent van Gogh, την οποία απέκτησε σε δημοπρασία το 1998 έναντι 71,5 εκατ. δολαρίων και η Red Marilyn του Andy Warhol.

Στη θέση 2076 της λίστας φιγουράρει ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η οικογένεια Βαρδινογιάννη με την αξία των περιουσιακών της στοιχείων να εκτιμάται στα 1,5 δισ. δολάρια. Θεωρείται μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις του εγχώριου επιχειρείν, έχοντας παρουσία σε ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων, το οποίο εκτείνεται από τον κλάδο της ενέργειας και των πετρελαιοειδών με ναυαρχίδα την εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο Motor Oil, την ναυτιλία, των τροφίμων, της φιλοξενίας και των μέσω μαζικής ενημέρωσης (Star και Alpha).

Σημαντική θηλυκή μορφή που διακρίθηκε ως η πιο πλούσια Ελληνίδα της λίστας Forbes, με την δεύτερη εμφάνισή της φέτος, είναι η Εβραϊκής καταγωγής δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος, Βίκυ Σάφρα, ευρέως γνωστή στους διεθνείς τραπεζικούς κύκλους καθώς επί δεκαετίες στάθηκε στο πλευρό ενός από τους ισχυρότερους άνδρες παγκοσμίως, ούσα σύζυγος του Λιβανο-Βραζιλιάνου δισεκατομμυριούχου τραπεζίτη και επιχειρηματία Τζότζεφ Σάφρα. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της διαμένει στην Ελβετία.

Ο παγκόσμιος δείκτης των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου

c343f97f-1200x-1-b.jpg
Bill Gates

Η λίστα Forbes αποτελεί τον πιο δημοφιλή και έγκυρο σε ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα κατάλογο που δημοσιεύεται ετησίως κάθε Μάρτιο από το αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό Forbes. Η πρώτη δημοσίευση έγινε τον Μάρτιο του 1987. Μέσω λεπτομερών παγκόσμιων επιστημονικών ερευνών, υπολογίζονται σε δολάρια τα τεκμηριωμένα περιουσιακά στοιχεία ανθρώπων του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού επενδυτικού, χρηματοοικονομικού και τεχνολογικού κλάδου. Κεντρική εξαίρεση από τον συγκεκριμένο οικονομικό δείκτη είναι οι βασιλικές οικογένειες καθώς και οι δικτάτορες των οποίων ο πλούτος προέρχεται από τις αντίστοιχες ιεραρχικά πολιτικές θέσεις τους. Χαρακτηριστική προσωπικότητα που το όνομά του ταυτίστηκε με την «κορυφή» της λίστας είναι ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, ο οποίος έχει φιγουράρει πολλές φορές στις πρώτες θέσεις.