fbpixel

Search icon
Search
Let’s talk about: Ο Γιάννης Κέδες μιλάει για τα ανοιξιάτικα cocktails
CITY VIBES

Let’s talk about: Ο Γιάννης Κέδες μιλάει για τα ανοιξιάτικα cocktails

Ο ιδιοκτήτης και bartender του Vogatsikou 3 προτείνει γεύσεις και μέρη που αγαπά


Τον συναντήσαμε σε μια από τις σπάνιες φορές που δε βρίσκεται πίσω από την μπάρα, αφήνοντας τη φαντασία του ελεύθερη για να δημιουργήσει τα εξαιρετικά κοκτέιλ που συνοδεύουν τις ξένοιαστες βραδινές στιγμές του κοινού της πόλης και των θαμώνων του μπαρ Vogatsikou 3. Ο Γιάννης Κέδες μας μίλησε για τα ανοιξιάτικα cocktails που πρέπει να δοκιμάσετε και τα αγαπημένη του bars ανά τον κόσμο, τα οποία αξίζει να επισκεφτείτε. Τέλος, προτείνει μια πανεύκολη συνταγή για να γίνετε και εσείς δεξιοτέχνες… bartenders!

img-2649.jpeg

Ποια είναι τα τρία cocktails που προτείνεις για τη φετινή άνοιξη και γιατί τα ξεχωρίζεις;

Η τάση τα τελευταία χρόνια είναι τα aperitivo cocktails. Εκείνα δηλαδή που είναι λιγότερο αλκοολικά και πίνονται νωρίς το απόγευμα, από τις 17:00 και μετά. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα Americano, ένα Spritz η ένα Sicilian message; Να σημειώσω ότι τα δυο πρώτα τα βρίσκεις παντού αλλά το τελευταίο είναι μια δημιουργία αποκλειστικά της ομάδας του Vogatsikou 3.

Ποια είναι τα πέντε αγαπημένα σου bars στον κόσμο;

Λόγω της δουλειάς μου έχω την τύχη να ταξιδεύω και να επισκέπτομαι διάφορα αποστακτήρα, βλέποντας τον τρόπο παρασκευής, απόσταξης αλλά και παλαίωσης τον ποτών (spirits). Φυσικά, πάντα επιλέγω τα bars όπου μπορώ να γευτώ με τον καλύτερο τρόπο το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας.



schumanns-tagesbar-bar-drinks-munich.jpg
Schumann’s bar
Το αγαπημένο μου όλων είναι το Schumann’s bar στο Μόναχο, ένα κλασικό μπαρ εδώ και 35 χρόνια. Στην είσοδο του θα βρείτε τον Κώστα Ιγνατιάδη και τον Μάκη Κίρκο, δυο Έλληνες που θα σας υποδεχτούν με φιλοξενία και χαμόγελο. Εδώ συναντάτε τον καλύτερο κόσμο του Μονάχου, άψογα cocktails, κρασιά αλλά και φαγητό. Οι άνθρωποι με τις άσπρες ποδιές θα σας εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο.



sav-HOtZT.jpg
Savoy
Το δεύτερο είναι το Savoy ένα αμερικανικό μπαρ στο Λονδίνο, το οποίο βρίσκεται στον μοναδικό δρόμο της πόλης, όπου τα αυτοκίνητα οδηγούν από την αντίθετη μεριά. Δύσκολο να πλησιάσετε την μπάρα του αλλά αν τα καταφέρετε, θα βρεθείτε μπροστά σε ένα διαχρονικό και βαρύ μπαρ. Από τον bartender Erick Lorincz θα γευτείτε το καλύτερο dry martini.



the-connaught-hotel-london.jpg
Connaught Bar
Επίσης στο Λονδίνο, το Connaught Bar, το μενού του οποίου επιμελείται ο περίφημος mixologist Agostino Perrone, στην είσοδο του ομώνυμου ξενοδοχείου, είναι εξαιρετικό. Ένα μικρό τροχήλατο μπαρ έρχεται στο τράπεζι σας και μπροστά στα μάτια σας φτιάχνεται ένα εντυπωσιακό μαρτίνι με gin και vermouth.



club-1930-03.jpg
1930
Έπειτα κατευθυνόμαστε στην Ιταλία, το Μιλάνο και το «1930». Δεν πρόκειται για χρονολογία αλλά ένα speak easy μπαρ που για να το βρεις, πρέπει να είσαι ο Tom Hanks στο Illuminati, αφού όσοι το ξέρουν το χαρακτηρίζουν ως «κρυφό»! Στην είσοδό του σας καλωσορίζουν οι κλασικές good luck κινέζικες γάτες, ενώ για να καταφέρετε να μπείτε, θα πρέπει να έχετε κάνει κράτηση. Αφού περάσετε τη μικρή άσπρη πόρτα, θα μπείτε σε έναν χώρο που θα σας ταξιδέψει σε σε άλλη εποχή. Εδώ, διαλέγετε ανάμεσα στα καλύτερα πούρα και τα συνδυάζετε με εξαιρετικό Negroni με vermouth amaro.


2447422959-c9bec5be96-b.jpg
La Esquina
Το τελευταίο είναι ένα εστιατόριο μπαρ στη Νέα Υόρκη, το όποιο λέγεται "La Esquina" και βρίσκεται στο Manhattan. Από έξω υπάρχει μια μεγάλη ταμπέλα που γράφει "Corner" και μπαίνοντας θα δείτε ένα μικρό μαγαζί που πουλάει μεξικάνικα τάκος. Η έκπληξη όμως, είναι ο χώρος που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Η κράτηση για να περάσετε τον πορτιέρη που στέκεται μπροστά σας είναι απαραίτητη. Κατεβαίνοντας τα στενά σκαλιά που οδηγούν στο υπόγειο θα συναντήσετε την κουζίνα, όπου οι σεφ έχουν βάλει φωτιά στα τηγανιά και συνομιλούν φωναχτά μεταξύ τους. Αφού διασχίσετε την κουζίνα, βρίσκεστε τελικά στον κυρίως χώρο, ένα μεξικανικό εστιατόριο βγαλμένο από ταινία του Ζορό! Ο κατάλογος με τις τεκίλες είναι ατελείωτος και τα cocktails είναι γευστικά και καυτερά, όπως και το λιαστό κρέας πάνω στην πίτα.

Με ποια ποτά σου αρέσει να δουλεύεις περισσότερο;

Κάθε ποτό είναι διαφορετικό και η ανάμειξη τους βγάζει διαφορετικό αποτέλεσμα, καλύπτοντας όλες τις γευστικές απαιτήσεις των καταναλωτών. Όμως, τα τελευταία χρόνια τρέφω μια συμπάθεια στο vermouth. Ουσιαστικά, πρόκειται για ενισχυμένος οίνος με αλκοόλ, αρωματισμένο με μπαχάρια. Στο Vogatsikou 3 έχουμε ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο συνεργασία με το οινοποιείο «Τέχνη και Οίνου», που παράγει το κρασί Τέχνη Αλυπίας και ετοιμάζουμε το δικό μας vermouth, το οποίο αποτελεί βασικό –και πολύ δυνατό συστατικό- στα cocktails μας.

Η τέχνη του bartending έχει αναγνωριστεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Γιατί πιστεύεις, ότι συμβαίνει αυτό;

Μετά το 2006, μια ομάδα bartenders θελήσαμε να αλλάξουμε την εικόνα που είχε ο κόσμος της Θεσσαλονίκης για τη δουλειά που κάνουμε. Την ίδια περίοδο, αυτό ξεκινούσε και στην Αθήνα, ενώ ακολούθησαν και οι άλλες πόλεις της Ελλάδας. Θέλαμε να πείσουμε τον κόσμο ότι είναι μια επαγγελματική δουλειά, όπως όλες οι άλλες και όχι μια ευκαιριακή, που την κάνουν οι άνθρωποι που θέλουν να συμπληρώσουν ένα έξτρα εισόδημα. Σήμερα, με τη βοήθεια των εταιρειών παραγωγής ποτών, η Ελλάδα θεωρείται μια από τις καλύτερες χώρες της Ευρώπης στη γνώση τον cocktails.



img-2899.jpeg

Ποια είναι η βασική συμβουλή που θα έδινες σε έναν bartender για να έχουν «χαρακτήρα» οι δημιουργίες του;

Στη δουλειά μας αυτό που φαίνεται πιο ξεκάθαρα είναι η προσωπικότητα του καθένα πίσω από την μπάρα. Και να θες, δεν μπορείς να την κρύψεις.
Σίγουρα, θα πρέπει να ξεδιπλώσει τη δική του προσωπικότητα και να μην αντιγράφει τους άλλους. Ο κάθε άνθρωπος είναι ιδιαίτερος και μοναδικός. Αυτό θα πρέπει να δείχνει και σίγουρα αυτό θα φαίνεται και στις δημιουργίες του.
t12a8144.jpeg

Τέλος, θα θέλαμε να μοιραστείς μαζί μας τη συνταγή ενός cocktail που μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα στο σπίτι.

Όλοι θέλουν να γίνουν σεφ αλλά και bartenders. Δεν είναι δύσκολο! Θέλει φαντασία, όρεξη, μεράκι και λίγα χρήματα για να στήσετε το δικό σας μπαρ ή ένα εστιατόριο στην κουζίνα σας.
Το πιο must ποτό τα τελευταία χρόνια είναι το spritz. Εύκολο, γευστικό, ελαφρύ και εντυπωσιακό. Βάζοντας ένα μέρος aperol, δυο μέρη prosecco cinzano gran sec και ελάχιστη σόδα είναι έτοιμο. Γεμίζετε με πάγο αργά για να μη χάσετε το ανθρακικό και αρωματίζετε με μια φλούδα πορτοκάλι.
Tip: Spritz γίνονται όλα τα aperitivo ποτά, προσθέτοντας προσέκο και σόδα.
Απολαύστε υπεύθυνα!