fbpixel

Search icon
Search
Λάδι μαυρίσματος: Τελικά πόσο βλάπτει το δέρμα;
FACE & BODY

Λάδι μαυρίσματος: Τελικά πόσο βλάπτει το δέρμα;

Μια ερώτηση που όλες οι γυναίκες λατρεύουν να αποφεύγουν


Είναι επισήμως καλοκαίρι. Είναι η εποχή που οι γυναίκες γιορτάζουμε πως -πλέον- η ιδέα του ιδανικού bikini body, των τέλειων αναλογιών και του αλαβάστρινου μαυρίσματος έχει περάσει για τα καλά. Παρόλα αυτά με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει, όλες θέλουμε να δούμε ένα ηλιοκαμένο δέρμα που θα θυμίζει κάτι ανάμεσα σε ταινία των 90s και σε μίμηση των γυναικών που απολαμβάνουν τον ήλιο της Γαλλικής Ριβιέρας. Έτσι, το λάδι μαυρίσματος αποτελεί συχνά μια must προσθήκη στο νεσεσέρ των διακοπών. Χαρίζοντας τρομερή λάμψη και πραγματικό μαύρισμα μπορεί να γίνει ο νούμερο ένα σύμμαχος και δυστυχώς ο μεγαλύτερος εχθρός του δέρματος.  

Γνωρίζουμε ότι τα tanning oils λειτουργούν υπέρ του ταχύτερου αποτελέσματος μαυρίσματος, αλλά είναι σαφές ότι συμβάλλουν επίσης στο κάψιμο του δέρματος. Όλα αυτά αν η χρήση τους δεν είναι η ενδεδειγμένη. 
face-M5q66.jpg

Πώς δουλεύουν τα λάδια μαυρίσματος

Εάν η υπομονή είναι μια αρετή που δεν έχετε, πιθανότατα λατρεύετε να χρησιμοποιείτε τα tanning oils. Με αυτό τον τρόπο επιταχύνετε τη φυσική διαδικασία του μαυρίσματος, καθώς προσελκύετε περισσότερες ακτίνες UV. Ως αποτέλεσμα, επιτυγχάνετε βαθύτερο και πιο έντονο σκούρο χρώμα. Αυτό που ουσιαστικά κάνουν είναι ότι μειώνουν δείκτη διάθλασης του δέρματός σας και επιτρέπουν τη διείσδυση περισσότερων ακτίνων στερούμενα -συνήθως- την προστασία SPF.

Η ασφάλεια αυτών των προϊόντων

Ενώ πολλά λάδια μαυρίσματος περιέχουν SPF, δεν είναι πραγματικά κατασκευασμένα για να σας προστατεύουν από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Ο δείκτης που διαθέτουν κυμαίνεται συνήθως στο SPF15 ή και χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να κάνουν το δέρμα πιο δεκτικό στις βλάβες από τον ήλιο λόγω της αυξημένης έκθεσης. Αυτό, φυσικά, θέτει το ερώτημα αν η ταυτόχρονη εφαρμογή τους μαζί με ένα αντηλιακό μπορεί να αυξήσει την τελική ασφάλεια. Και η άμεση απάντηση των δερματολόγων είναι πως μια τέτοια λογική σίγουρα δεν είναι αποτελεσματική. 

body-2.jpg

Το ρίσκο που παίρνετε

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το λάδι μαυρίσματος μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για το δέρμα. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως ο ήλιος δρα συσσωρευτικά στο δέρμα σας και οι βλάβες παραμένουν ακόμη και για χρόνια με αποτέλεσμα τόσο ιατρικά προβλήματα όσο και πρόωρη γήρανση του δέρματος, αλλά και υπερχρωματισμούς. 

Πώς θα μαυρίσετε φυσικά

Είναι βέβαιο πως όλες λατρεύετε το μαύρισμα και για αυτό οι fake tanning τεχνικές είναι εδώ για να αλλάξουν το παιχνίδι. To δικό σας faux glow μπορεί να γίνει γεγονός. Εφόσον, όλες θέλετε μια υπέροχη, λαμπερή και μαυρισμένη επιδερμίδα αλλά δεν είναι εύκολο να το πετύχετε καθώς προτιμάτε να παραμένετε μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία η λύση είναι πλέον στο χέρι σας και ονομάζεται self tan

Παρόλα αυτά, αν προτιμάτε να μένετε στον ήλιο τότε οφείλετε να χρησιμοποιείτε SPF με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως η σκουρόχρωμη επιδερμίδα προκαλείται από τον αυξημένο σχηματισμό χρωστικής μελανίνης που προκύπτει από τις βλάβες του δέρματος λόγω των ακτίνων UV. 

85e439a6fde5a8b3c203c6fd89043641.jpg

Μια τελευταία συμβουλή

Όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και εδώ η συμβολή των ειδικών του δέρματος είναι η σημαντικότερη προσθήκη που θα πρέπει να κάνετε στη ρουτίνα του μαυρίσματος σας. Αυτοί θα σας δώσουν τα κατάλληλα guidelines για το πως θα ελέγχετε το δέρμα σας αποτελεσματικά για τυχόν μη φυσιολογικές αλλαγές και φυσικά αυτοί θα φροντίσουν ώστε να εξετάσουν λεπτομερώς κάθε σημάδι που έχετε. Όταν το δέρμα μας εκτίθεται στον ήλιο, στόχος σας θα πρέπει να είναι να απωθήσετε τις ακτίνες UV, όχι να τις προσελκύσουμε. Αυτό σημαίνει πως πρακτικά θα πρέπει να αποφεύγετε αυτά τα προϊόντα και να ανακαλύψετε εναλλακτικές οδούς που θα σας προσφέρουν ένα τέλειο, καλοκαιρινό αποτέλεσμα.