fbpixel

Search icon
Search
Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Πώς επιτυγχάνεται η διαφύλαξη της γονιμότητας
HEALTH

Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Πώς επιτυγχάνεται η διαφύλαξη της γονιμότητας

Η Γυναικολόγος - Μαιευτήρας Dr Άρτεμις Καρκανάκη εξηγεί πώς η έγκαιρη διασφάλιση των ωαρίων μας κάνει τη γονιμότητα γυναικεία υπόθεση


Γυναίκες και άντρες είμαστε διαφορετικά πλασμένοι. Η κατανόηση πως οι γυναίκες δεν παράγουμε ωάρια, όπως οι άντρες καθημερινά παράγουν σπερματοζωάρια είναι βασική. Γεννιόμαστε με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων στις ωοθήκες μας, που όσο περνούν τα χρόνια ξοδεύονται κατά εκατοντάδες κάθε μήνα, προκειμένου να έχουμε έναν νικητή, που καταλήγει σε ωορρηξία και, ενδεχομένως, σε εγκυμοσύνη.

Όσο, λοιπόν, περνούν τα χρόνια, τόσο μειώνεται το απόθεμα που έχουμε σε ωάρια. Επιπλέον, αυτά που παραμένουν σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν υποστεί μεγαλύτερη φθορά από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (ακτινοβολία, οξειδωτικό στρες κ.λπ.). Εξάλλου, όσο περνάει ο χρόνος αυξάνει η πιθανότητα να διαγνωσθούμε και με άλλα νοσήματα και ευρήματα που συνδέονται με μειωμένη γονιμότητα, όπως η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα της μήτρας.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Σε κοινωνικές, αφού η σύγχρονη γυναίκα, προκειμένου να υποστηρίξει το δικαίωμά της στη μόρφωση, την εργασία, την εξέλιξη, την ηγεσία, αλλά και να εξασφαλίσει καλύτερες οικονομικές συνθήκες για τα παιδιά της, φτάνει πολύ μεγαλύτερη να τολμήσει μια εγκυμοσύνη. Σε ιατρικούς, εάν έχει ήδη υποβληθεί σε θεραπείες που επηρεάζουν τις ωοθήκες, όπως είναι οι χημειοθεραπείες, ή έχει οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης.

shutterstock-777160705.jpg

Πώς η επιστήμη μπορεί να διορθώσει και να δώσει λύση σε αυτά τα προβλήματα;

Η επιστήμη μάς δίνει τη δυνατότητα να κρυοσυντηρήσουμε ωάρια, σπέρμα, έμβρυα, ακόμη και τμήματα ωοθήκης. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Μπορούμε μέσα από μια διαδικασία, η οποία είναι απλή και σύντομη, να παγώσουμε τα ωάριά μας, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα, όταν θα είμαστε έτοιμες για μια εγκυμοσύνη.

Ποια είναι η διαδικασία; Υπάρχει κάποια περίοδος προετοιμασίας;

Χρειάζεται, καταρχάς, ένα διάστημα περίπου δέκα ημερών κατά τις οποίες κάνουμε μια ένεση, όπως της ινσουλίνης, που γίνεται εύκολα, κάθε μέρα. Στις δέκα αυτές ημέρες η γυναίκα έρχεται δύο με τρεις φορές στο ιατρείο, όπου κάνουμε ένα υπερηχογράφημα και μπορεί να χρειαστεί να δώσει και αίμα. Ύστερα από τις δέκα ημέρες, η λήψη των ωαρίων γίνεται ένα πρωινό στην κλινική, κατά την οποία η γυναίκα βρίσκεται σε ελαφρά αναισθησία, για να μη νιώθει πόνο, και διακολπικά αποκτούμε πρόσβαση στις ωοθήκες, προκειμένου να φτάσουν τα ωάρια στο εμβρυολογικό εργαστήριο, όπου θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για αρκετά χρόνια.

Μπορούν τα ωάρια να χρησιμοποιηθούν ακόμη κι αν είμαστε στην εμμηνόπαυση;

Τα ωάρια που παγώνουμε αποτελούν κατά κάποιον τρόπο περιουσία μας, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον ακόμη κι αν είμαστε σε εμμηνόπαυση. Όπως συμβαίνει σε κάποιες γυναίκες, ακόμη και πριν από τα 40 έτη.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να συντηρήσουμε τα ωάριά μας;

Η κρυοσυντήρηση είναι μια επένδυση. Όπως σε κάθε επένδυση, πρέπει να προσδοκούμε το μέγιστο κέρδος. Για να εξασφαλίσουμε, λοιπόν, τα περισσότερα και καλύτερα κατά το δυνατόν ωάρια, τα συλλέγουμε όσο νεότερες είμαστε. Συνεπώς, το γοργόν και χάριν έχει!

17a1364.jpg

Ευχαριστούμε την Dr Άρτεμι Καρκανάκη, Γυναικολόγο - Μαιευτήρα με εξειδίκευση στην Ιατρική της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγή, για τις πληροφορίες.

Info: Fertility Center: Μητροπόλεως 76, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 272575, www.artemiskarkanaki.gr