fbpixel

Search icon
Search
Kristen Stewart: Έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα από την Berlinale 2023 κι έδειξε το δρόμο σε όλους τους celebrities!
PEOPLE & MOMENTS

Kristen Stewart: Έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα από την Berlinale 2023 κι έδειξε το δρόμο σε όλους τους celebrities!

Έτσι -ναι- μπορεί να γίνει η διαφορά!


Η κατάσταση στο Ιράν ήταν και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Ο τραγικός θάνατος της Mahsa Amini, στάθηκε αφορμή για ένα τεράστιο ξέσπασμα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο κόσμος δεν μπόρεσε να μείνει άλλο σιωπηλός και βγήκε στους δρόμους για να φωνάξει, για να παλέψει και να διεκδικήσει. Μέχρι και σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες γυναίκες που ζουν υπό το φόβο του θανάτου, έχοντας δει όλες τις ελευθερίες τους να καταργούνται. Η «αστυνομία ηθών» εξακολουθεί να υπάρχει κι αυτό από μόνο του, είναι ικανό να δείξει σε όλους πως το σκοτάδι είναι βαθιά ριζωμένο στα θεμέλια του ιρανικού κράτους.

Ο εφιάλτης δεν έχει τελειώσει και οι αγώνες όλων αυτών των γυναικών συνεχίζονται, την ώρα που όλος ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις. Μαζί και οι διάσημοι celebrities, που έχουν σίγουρα τεράστια δυναμική κι επιρροή κι αυτό, φάνηκε και στην περίπτωση της Kristen Stewart, που έκανε ακριβώς αυτό που χρειαζόταν, στην πιο κατάλληλη στιγμή...

Κίνηση ουσίας!

The Statement 

Ορισμένες φορές, δεν αρκεί απλά να πει κανείς κάτι. Είναι σημαντικό και το πότε, αλλά και το πού θα το πει. Έχουμε δει κατά καιρούς πολλούς celebrities να κάνουν ένα step μπροστά και να τοποθετούνται για σημαντικά ζητήματα, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις τα μηνύματά τους δεν έχουν τόσο πολλούς αποδέκτες. Συνήθως, χρησιμοποιούν τα social media τους, αλλά είναι τόσο πολλές οι πληροφορίες που κατακλύζουν τις πλατφόρμες αυτές καθημερινά, που στο τέλος μία δική τους statement χάνει αρκετή από τη δύναμή της. Στην περίπτωση της Kristen Stewart, η Berlinale 2023 ήταν το κατάλληλο μέρος, για να τοποθετηθεί και να στείλει το δικό της μήνυμα. «Είτε σας αρέσει είτε όχι, αυτό το festival ειδικά, ιστορικά, μ' έναν θετικό τρόπο, είναι αντιδραστικό και πολιτικό», ανέφερε η διάσημη ηθοποιός του Hollywood, στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου του φημισμένου κινηματογραφικού festival του Βερολίνου.


Η Stewart συμμετείχε στην Berlinale ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και πήρε μέρος κι αυτή στη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στα πλαίσια της διοργάνωσης οι Ιρανοί κινηματογραφιστές και ηθοποιοί, με την ίδια από τη μεριά της, να συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα επάνω της. Με κεντρικό σύνθημα το "Women, Life, Freedom", η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο κόκκινο χαλί κι είχε ως στόχο το καταπιεστικό καθεστώς του Ιράν, που προσπαθεί να φιμώσει -κι ακόμη χειρότερα να αφαιρέσει τη ζωή τους- χιλιάδες γυναίκες καθημερινά, με την πασίγνωστη ηθοποιό να πρωταγωνιστεί στις διαμαρτυρίες, μαζί με την Mariëtte Rissenbeck, διευθύντρια της Berlinale, τον Carlo Chatrian, καλλιτεχνικό διευθυντή του festival, αλλά και πολλά άλλα σημαντικά πρόσωπα. Όλοι μαζί ένωσαν τις δυνάμεις τους και θέλησαν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για ένα πολύ-πολύ σοβαρό θέμα, που πρέπει να μας αγγίξει όλους. Η κατάσταση στο Ιράν έχει ξεφύγει και κανείς δεν πρέπει να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Όχι άλλο πια!

The Power

Οι celebrities έχουν τεράστια δύναμη, έχουν τεράστια επιρροή, έχουν δεκάδες ανθρώπους που τους ακολουθούν πιστά. Είναι σημαντικό -ωστόσο- να γνωρίζουν και το πώς να τα χρησιμοποιούν όλα αυτά. Τα social media είναι σίγουρα χρήσιμα, σίγουρα μπορούν να λειτουργήσουν ως πεδίο έκφρασης, ως ένα σημαντικό εργαλείο, ωστόσο, ίσως δεν είναι πάντα αρκετά. Η Kristen Stewart θα μπορούσε απλά να παίξει το «ρόλο» της στην Berlinale και να μην αποτελέσει κι αυτή κομμάτι της διαμαρτυρίας, όμως επέλεξε να κάνει ένα step μπροστά και μας έδειξε κάτι που ήδη γνωρίζαμε. Είναι ακόμη πιο σημαντικό, όλοι αυτοί οι celebrities να χρησιμοποιήσουν την προβολή και τη δύναμη μίας ανάλογης εκδήλωσης, προκειμένου να συγκεντρώσουν επάνω τους τα βλέμματα και να τοποθετηθούν για κάτι τόσο μεγάλο. Δε φτάνει ένα post, ένα tweet, χρειάζεται κάτι μεγαλύτερο. Η Αμερικανίδα το έκανε κι έδειξε το δρόμο και σε όλους τους υπόλοιπους.


Όπως κάτι ανάλογο έχει κάνει κατά καιρούς και η Angelina Jolie. Δε φοβάται να τοποθετηθεί, δε φοβάται να σταθεί απέναντι από πολύ ισχυρούς ανθρώπους και να παλέψει για ανθρώπους που μάχονται για την ίδια τους τη ζωή. Πριν από μερικές εβδομάδες, η Jolie έγινε η φωνή της μητέρας του Mohammad Ghobadlou, ενός αγοριού που συμμετείχε σε πορείες κατά του απολυταρχικού καθεστώτος στο Ιράν και συνελήφθη. «Μια Ιρανή μητέρα παρακαλεί στις πύλες της φυλακής να σώσει τον γιο της, τον 22χρονο Mohammad Ghobadlou, ο οποίος κινδυνεύει να εκτελεστεί στο Ιράν. Αφιερώστε λίγο χρόνο και ακούστε τον πόνο στη φωνή της. Ως μητέρα παιδιών παρόμοιας ηλικίας, μπορώ μόνο να αρχίσω να φαντάζομαι το βάθος της απώλειας και του πόνου που ένιωσαν οι μητέρες των νέων που δολοφονήθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ή φυλακίστηκαν από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για τη γυναίκα, τη ζωή και την ελευθερία. Στις μητέρες – σας ακούμε. Δεν ξεχνάμε τους γενναίους αγαπημένους σας, που ρισκάρουν τη ζωή τους για άλλους και για το Ιράν», ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμά της η διάσημη ηθοποιός. 

Είχε προηγηθεί μία ακόμη διαμαρτυρία για όσα συμβαίνουν εδώ και μήνες στο Ιράν, όταν πολλοί celebrities μαζί, ζήτησαν-απαίτησαν να σταματήσουν οι εκτελέσεις αθώων πολιτών. Οι Cate Blanchett, Marion Cotillard, Jason Momoa, Samuel L. Jackson, Bryan Cranston ήταν μερικοί μόνο από αυτοί κι ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας ένα video, μέσα από το οποίο διαμαρτυρήθηκαν για τις εκτελέσεις στη χώρα, με κεντρικό μήνυμα το #StopExecutionsinIran. «Στεκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων του Ιράν και τον αγώνα τους για ελευθερία. Έχουν συλληφθεί χιλιάδες, ενώ κάποιοι έχουν εκτελεστεί. Πολλοί περισσότεροι κινδυνεύουν, αλλά όλος ο πλανήτης παρακολουθεί», ανέφεραν μεταξύ άλλων και κάπως έτσι, πήραν κι αυτοί θέση. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος, αυτή είναι η μοναδική λύση. Ο κόσμος και κυρίως όλα αυτά τα διάσημα πρόσωπα, ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν ένα step μπροστά και να στρέψουν την προσοχή τους σε μία χώρα που υποφέρει και ταλαιπωρείται εδώ και μήνες...