fbpixel

Search icon
Search
Κορτιζόλη: Είστε σίγουρες ότι γνωρίζετε όλη την αλήθεια για την ορμόνη του στρες;
PSYCHOLOGY

Κορτιζόλη: Είστε σίγουρες ότι γνωρίζετε όλη την αλήθεια για την ορμόνη του στρες;

Μπορείτε να ρυθμίσετε τα επίπεδά της με φυσικούς τρόπους


Σύμφωνα με το WebMD, η κορτιζόλη είναι η κύρια ορμόνη του στρες στο σώμα μας. Πρόκειται για μια στεροειδής ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια, δύο μικρούς αδένες που βρίσκονται πάνω από τους νεφρούς. Παίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση πολλών λειτουργιών του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός, η ανοσολογική απόκριση και η διαχείριση του στρες. Ωστόσο, όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι μόνιμα αυξημένα, μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως τα σημαντικά προβλήματα από τα διαταραγμένα επίπεδα της κορτιζόλης είναι σπάνια. Επηρεάζει μόλις 10-15 ανθρώπους ανά εκατομμύριο κάθε χρόνο και κυρίως γυναίκες μεταξύ 20 και 50 ετών. 

shutterstock-2060246495-713659867813.jpeg

Ποιος είναι ο ρόλος τις κορτιζόλης;

Η κορτιζόλη εκκρίνεται κυρίως ως απάντηση σε στρεσογόνους παράγοντες. Όταν το σώμα αντιλαμβάνεται μια απειλή, το σύστημα του στρες ενεργοποιείται, προκαλώντας την απελευθέρωσή της. Αυτή η ορμόνη βοηθάει το σώμα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αυξάνοντας την ενέργεια, τη συγκέντρωση και τη διαθεσιμότητα της γλυκόζης στο αίμα. Παρόλο που οι σύντομες αυξήσεις της είναι φυσιολογικές και χρήσιμες, η χρόνια υπερπαραγωγή κορτιζόλης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. 

Μερικές από αυτές μπορείς να είναι η συνεχής αίσθηση κόπωσης, η ανεξήγητη αύξηση βάρους, η μειωμένη ανοσολογική λειτουργία, οι διαταραχές ύπνου και η υψηλή αρτηριακή πίεση!

Φυσικοί τρόποι ρύθμισης της κορτιζόλης

Σύμφωνα με τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε, ότι θα ήταν καλό να προσπαθούμε να διατηρούμε τα επίπεδα της κορτιζόλης σταθερά στον οργανισμό μας. Σε αυτήν τη διαδικασία μπορούν να μας βοηθήσουν μία σειρά από φυσικές ενέργειες για άμεσα αποτελέσματα. 

shutterstock-2377314961.jpg

1. Διαχείριση του στρες

Η πιο άμεση αιτία αύξησης της κορτιζόλης είναι το στρες. Τεχνικές χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός και η yoga, μπορούν να μειώσουν τη δραστηριότητα του συστήματος στρες, κατεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα της κορτιζόλης. Ακόμη, η τακτική συμμετοχή σε δραστηριότητες που φέρνουν χαρά, όπως το περπάτημα στη φύση ή η μουσική, βοηθά στη μείωση του άγχους.

2. Επαρκής ύπνος

Ο ακανόνιστος ύπνος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που αυξάνουν την κορτιζόλη. Η έλλειψη ή η κακή ποιότητά του ενεργοποιεί την παραγωγή της ορμόνης, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο στρες και κόπωσης. Στόχος είναι να κοιμάστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ, διατηρώντας ένα σταθερό πρόγραμμα.

3. Ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ορμόνης του στρες. Ακολουθώντας μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ολικής αλέσεως τροφές και υγιή λιπαρά, υποστηρίζετε την υγεία του οργανισμού σας και μειώνετε την παραγωγή κορτιζόλης. Επίσης, η αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης και ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων της.

shutterstock-2455925403-2rqCk.jpg

4. Μέτρια άσκηση

Η μέτριας έντασης άσκηση, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή το ποδήλατο, μειώνει το στρες και βοηθά στη ρύθμιση της κορτιζόλης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις υπερβολές, καθώς αυτές μπορούν να σας οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα, αυξάνοντας την παραγωγή τις συγκεκριμένης ορμόνης. 

5. Φυσικά συμπληρώματα

Ορισμένα φυσικά συμπληρώματα, όπως το πράσινο τσάι και το μαγνήσιο, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης. Προτού χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, έτσι ώστε να είστε ασφαλής και να καθοδηγηθείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.