fbpixel

Search icon
Search
Κοιμηθείτε καλύτερα: Αποκτήστε ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου σε 30 μέρες
HEALTH

Κοιμηθείτε καλύτερα: Αποκτήστε ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου σε 30 μέρες

Μέσα από μικρά tricks που θα σας αλλάξουν την καθημερινότητα


Ξεκινήστε από μια απλή σκέψη: εάν ξεκινήσετε κάνοντας 10.000 βήματα την ημέρα, σε ένα μήνα αυτά θα έχουν γίνει 300.000. Τα #30daysChallenge αποτελούν έναν εύκολο και αρκετά αποτελεσματικό τρόπο για να αλλάξετε τις συνήθειες της καθημερινότητάς σας. Μικρές προσαρμογές, μέρα με τη μέρα, μπορούν να σας οδηγήσουν σε ένα lifestyle το οποίο σε μερικούς μήνες από σήμερα θα μοιάζει εντελώς διαφορετικό από το τωρινό σας. Είτε επιθυμείτε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, είτε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας, είτε να βάλετε οποιοδήποτε χόμπι στο πρόγραμμά σας, η λύση βρίσκεται στα χέρια σας.

Η επιστήμη έχει αποδείξει πως την ώρα της ξεκούρασης, το ανθρώπινο σώμα -πέρα από το να ονειρεύεται- καταφέρνει να αναδημιουργεί τις απαραίτητες ορμόνες, να επεξεργάζεται σκέψεις και εικόνες από την ημέρα που πέρασε και κυρίως να ανακτά τις δυνάμεις του για την επόμενη που έρχεται. Ένας ανεπαρκής ύπνος με διαλείμματα, διακοπές στην αναπνοή, και ασυνεπές ωράριο μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην καθημερινότητά σας καθώς και να σας υποβάλλει σε μια διαρκή διαδικασία κούρασης. 

The Flamingo Effectchampagne.jpg

Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που χρειάζονται αυτό το #30daysChallenge τότε μάλλον δε θα μπορείτε να ανακαλέσετε την τελευταία φορά που αισθανθήκατε πραγματικά ξεκούραστοι. Υπάρχει, λοιπόν, ένα φαινόμενο, το οποίο θα μπορούσε να ονομαστεί "The Flamingo Effect" καθώς έμπνευσή του ήταν αυτά τα υπέροχα ζώα. Είναι σίγουρο πως και εσείς θα έχετε παρατηρήσει τη μοναδική τους ευκολία να ξεκουράζονται σε όρθια στάση -χωρίς να φαίνεται να τους ενοχλεί κάτι. Αναλογιστείτε τώρα όλες εκείνες τις φορές, που παρά την άνεση που σας παρείχε το στρώμα σας, παρά την ικανότητά του να προσαρμόζεται στις καμπύλες του σώματός σας και παρά την ιδανική θερμοκρασία, εσείς αδυνατούσατε να αποκοιμηθείτε.

Το ανθρώπινο σώμα και μυαλό αποτελούν ένα μοναδικό συνδυασμό, ικανό να σας κρατήσει ξύπνιους ακόμη και όταν οι συνθήκες μοιάζουν να είναι ιδανικές. Έτσι, γίνεται προφανές πως αυτό που μετράει πραγματικά δεν είναι -μοναχά- η άνεση αλλά και το state of mind το οποίο έχετε τη στιγμή της χαλάρωσης. Άλλωστε είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο πως ο οργανισμός σας χρειάζεται την ξεκούραση. Το ζητούμενο, τελικά, είναι να κατακτήσετε την ευκολία, να πετυχαίνετε αυτό που επιθυμείτε, αλλά και να βάλετε στη ζωή σας τα απλά βήματα που θα σας κάνουν να βλέπετε τον ύπνο όπως... τα υπέροχα Flamingos! Πώς; Ως την πιο απαραίτητη και απλή διαδικασία. 

First Step

sleep-right5.jpg

Δεν υπάρχει ένας μόνο παράγοντας που να είναι υπεύθυνος για το πόσο καλά κοιμάστε. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε τη βέλτιστη μέθοδο ύπνου για εσάς είναι κάνοντας μικρές προσαρμογές οι οποίες θα σας οδηγήσουν στη λύση. Είναι σημαντικό να εξετάσετε για αρχή το lifestyle σας, και να προσπαθήσετε να χτίσετε γύρω από αυτό την πιο σημαντική στιγμή της καθημερινότητάς σας. Οι εμπειρογνώμονες ύπνου, του National Sleep Foundation, θα σας βοηθήσουν με τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές να αλλάξετε για πάντα, την ιδιαίτερη αυτή στιγμή σας.

#SleepSchedule

Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτή η διατύπωση απέχει από την πραγματικότητα. Οι "άτακτες" ώρες ύπνου, τα party nights τα Σάββατα καθώς και οι μαραθώνιες βραδιές ταινιών είναι ικανά να αναστατώσουν τη νυχτερινή ρουτίνα της υπόλοιπης εβδομάδας. Στην προσπάθειά σας να αποκτήσετε τον κατάλληλο ρυθμό ύπνου και να δημιουργήσετε ένα night schedule θα πρέπει να ξεκινήσετε να αποφεύγετε αυτού του είδους τις δραστηριότητες σε μεγάλη συχνότητα.

#Exercise

sleep-right4.jpg

Τα 10.000 βήματα που διαβάσατε στην αρχή αυτού του άρθρου ίσως να αποτελούν την ιδανική λύση για τη βραδινή σας σιέστα. Η πρωινή άσκηση είναι το κλειδί για έναν καλό ύπνο. Κάνοντας την προπόνηση pilates καθημερινά μόλις ξυπνήσετε, θα πετύχετε να ανεβάστε τα επίπεδα της ενέργειάς σας και θα δώσετε στον οργανισμό σας την ώθηση να ξεκινήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τη μέρα. Αντιθέτως φροντίστε να αποφύγετε τα απογευματινά και βραδινά προγράμματα zumba καθώς το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να δημιουργήσουν στον εγκέφαλο σας το σήμα για να συνεχίσει να λειτουργεί για αρκετές ώρες ακόμη.

#Νapping

Το γνωστό σε όλους nap, αποτελεί μια συνήθεια η οποία μπορεί σύμφωνα με τους ειδικούς να σας χαρίσει επιπλέον χρόνια ζωής. Παρόλα αυτά, εάν έχετε προβλήματα με το βραδινό ύπνο τότε καλό θα ήταν να αποφύγετε για κάποιον καιρό τη μεσημεριανή ξεκούραση, καθώς με αυτό τον τρόπο θα δείτε διαφορά. Το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει τη συσσωρευμένη κούραση υπέρ του και θα πετύχει να μπει στη διαδικασία της χαλάρωσης πολύ γρήγορα.

#CaffeineΝot

sleep-right.jpg

Η καφεΐνη, το οινόπνευμα και τα βαριά γεύματα μπορούν να δυσκολέψουν τον ύπνο λόγω δυσπεψίας. Ένας σημαντικός κανόνας που οφείλετε να ακολουθήσετε είναι να φάτε ένα πλήρες γεύμα τρεις ώρες πριν ξαπλώσετε και να αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης. Φυσικά, εάν ανήκετε στην πλειοψηφία τότε μάλλον αυτό θα σας ακούγεται αρκετά δύσκολο. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως ακόμη και ο απογευματινός καφές μπορεί να αποβεί για μερικούς... καταστρεπτικός, καθώς είναι εύκολο μέσω τον νευροδιαβιβαστών που μπλοκάρει, να αποσυντονίσει τον οργανισμό. Περιοριστείτε την ποσότητα για ένα μήνα, αρκεστείτε στην πρωινή σας coffee routine, και ίσως δείτε διαφορά.

#GetComfortable

Ένα καλό στρώμα και ένα αναπαυτικό μαξιλάρι μπορεί να μην κάνουν από μόνα τους τη διαφορά αλλά σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, μπορούν να σας βοηθήσουν. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η επένδυση που θα κάνετε σε ένα στρώμα θα πρέπει να γίνεται κάθε δέκα χρόνια εάν θέλετε να διατηρήσετε την κατάλληλη ποιότητα στο κρεβάτι σας. 

#Decompress

sleep-right3.jpg

Κάντε το δωμάτιό σας ένα χώρο αφιερωμένο στη χαλάρωση και ένα χώρο όπου οι προβληματισμοί της καθημερινότητας θα μένουν μακριά. Οι ειδικοί συνιστούν να ενισχύσετε τη σύνδεση του κρεβατιού σας με τον ύπνο, αποφεύγοντας να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας καθώς και δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες. Ήρεμη μουσική, μυρωδιές από αιθέρια έλαια αλλά και ένα σημειωματάριο στο οποίο θα καταγράφετε αυτά που σας έκαναν την ημέρα ξεχωριστή είναι τα μοναδικά απαραίτητα.