fbpixel

Search icon
Search
Κλιματική Κρίση:  Τελική προειδοποίηση των επιστημόνων για μη αναστρέψιμες επιπτώσεις
ECO GLOW

Κλιματική Κρίση: Τελική προειδοποίηση των επιστημόνων για μη αναστρέψιμες επιπτώσεις

Όλα δείχνουν ότι ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική βρίσκεται εκτός πορείας


Συνεχείς προειδοποιήσεις έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα μέσω της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Από το 2016, όταν υπογράφηκε η Συμφωνία του Παρισιού με στόχο της σταθεροποίηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, έχει παρατηρηθεί ότι η συγκεκριμένη δράση κρίνεται ανεπαρκής και ο κεντρικός σκοπός βγαίνει εκτός πορείας. Η τελευταία έκθεση, η οποία περιγράφεται ως "τελική προειδοποίηση" των επιστημόνων επιβεβαιώνει τα συγκεκριμένα στοιχεία, με την ακαδημαϊκή κοινότητα να εξηγεί ότι μπορεί να υπερβούμε τον 1,5 βαθμό Κελσίου στην αύξηση της θερμοκρασίας ήδη από τη δεκαετία του 2030, αν συνεχίσουμε ως έχουν.

Οι προηγούμενες προβλέψεις 

shutterstock-1517388026.jpg

Μερικές από τις κύριες «κίτρινες» κάρτες, τις οποίες λάβαμε τα τελευταία χρόνια ήταν μια έκθεση-ορόσημο από την IPCC το 2018, η οποία είχε προειδοποιήσει ότι θα μας έμεναν μόνο 12 χρόνια -μέχρι το 2030- για να αποτρέψουμε μη αναστρέψιμες ζημιές. Μια άλλη έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε το 2021, χαρακτηρίστηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres, ως «κόκκινος κώδικας για την ανθρωπότητα». Μια επακόλουθη έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ήδη «μη αναστρέψιμες».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Vogue France: «Πριν από τριάντα πέντε χρόνια, ο επιστήμονας της NASA Dr. James Hansen κατέθεσε στη Γερουσία των ΗΠΑ-δήλωσε με 99% βεβαιότητα ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οδηγούσαν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. "Θα ήθελα να βγάλω τρία βασικά συμπεράσματα", είπε τότε. "Πρώτον, η γη είναι θερμότερη το 1988 από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία των ενόργανων μετρήσεων. Νούμερο δύο, η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πλέον αρκετά μεγάλη ώστε να μπορούμε να αποδώσουμε με υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Και νούμερο τρία, οι προσομοιώσεις του κλίματος στον υπολογιστή μας δείχνουν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ήδη αρκετά μεγάλο ώστε να αρχίσει να επηρεάζει την πιθανότητα ακραίων φαινομένων, όπως οι καλοκαιρινοί καύσωνες.»

Το καίριο ερώτημα 

shutterstock-1438673081.jpg

Η διαχρονική ερώτηση για το μέλλον της σχέσης μας με τον πλανήτη συνεχίζει να πρωταγωνιστεί και κορυφώνεται: Ποια η ουσιαστική δράση και ποιοι οι κεντρικοί της σύμμαχοι για να προχωρήσουμε στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης; Η σωστή και οργανωμένη ηγεσία κρίνεται απαραίτητα για την παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία. Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν ανακοινώσει ότι η λύση κρύβεται στην απεξαρτητοποίησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το παραπάνω ρεπορτάζ, μεταφέροντας τα λόγια του Hoesung Lee, Προέδρου της IPCC: "Αν δράσουμε τώρα, μπορούμε ακόμα να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο, αειφόρο μέλλον για όλους".