fbpixel

Search icon
Search
Καταπολέμηση κυτταρίτιδας: Αυτές είναι οι τροφές που θα σας βοηθήσουν
WELLNESS

Καταπολέμηση κυτταρίτιδας: Αυτές είναι οι τροφές που θα σας βοηθήσουν

Τα «υπερόπλα» που βρίσκονται στην κουζίνα σας!


Όσο περισσότερο ζεσταίνει ο καιρός και πλησιάζει η ώρα να βάλουμε και πάλι τα μαγιό μας και να ξεχυθούμε στις παραλίες, άλλο τόσο αυξάνεται και το άγχος των περισσότερων γυναικών, σχετικά με την εμφάνιση τους. Ειδικότερα, ποιος είναι ο κορυφαίος εχθρός, τον οποίο θέλουμε να νικήσουμε και να αποχαιρετίσουμε μια για πάντα; Η κυτταρίτιδα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, παρακάτω σας παραθέτουμε όλες εκείνες τις τροφές που συμβάλλουν στην δραστική καταπολέμηση της και τις οποίες μπορείτε κάλλιστα να προτιμήσετε, καθώς σίγουρα τις διαθέτετε στην κουζίνα σας.

Τι είναι η κυτταρίτιδα και πώς δημιουργείται;

ninewest.jpeg

Η κυτταρίτιδα ταλανίζει περίπου το 80% των γυναικών ακόμη και από την εφηβική ηλικία. Η εικόνα της είναι χαρακτηριστική, καθώς μοιάζει έντονα με τον φλοιό πορτοκαλιού, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται και από εντονότερα βαθουλώματα στην επιδερμίδα. Αξίζει να σημειωθεί, πως επρόκειτο για την εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό (χαλαρός συνδετικός ιστός που βρίσκεται κάτω από το δέρμα σε ολόκληρη την επιφάνεια του σώματος μας). Αυτό συμβαίνει, εξαιτίας της κακής αιμάτωσης και της διόγκωσης των λιποκυψελών στα σημεία εκείνα, στα οποία κάνει αισθητή την παρουσία της.

Οι αιτίες που την προκαλούν είναι πολλές. Ωστόσο, μερικές από αυτές είναι οι ορμονικοί παράγοντες, ο τρόπος ζωής, η καθιστική ζωή, το διατροφολόγιο που ακολουθεί κάποιος, η έλλειψη άσκησης και η κληρονομικότητα.

Ποια είναι τα είδη κυτταρίτιδας;

05-ash-ss21-ad-campaign.jpeg

Όσο αλλόκοτο κι αν ακούγεται, υφίστανται τρία είδη κυτταρίτιδας:

Σκληρή κυτταρίτιδα (κατακράτηση λίπους): Είναι σκληρή και όταν πιέζεται πονάει.

Μαλακή κυτταρίτιδα (κατακράτηση υγρών): Το δέρμα είναι μαλακό και δεν πονάει στην πίεση.

Συσχετισμένη κυτταρίτιδα (κατακράτηση λίπους και υγρών): Πρόκειται για συνδυασμό των δυο παραπάνω, δηλαδή το δέρμα είναι και σκληρό, αλλά και μαλακό, ενώ όταν πιέζεται πονάει σε υποφερτό βαθμό.

    Αναλυτικότερα, ο πρώτος τύπος κυτταρίτιδας συναντάται σε γυναίκες με καλή φυσική κατάσταση, ενώ οι υπόλοιποι σε εκείνες που, κατά κύριο λόγο, δεν ασκούνται.

    Τελικά γίνεται να απαλλαγεί κάποιος ολοκληρωτικά από την κυτταρίτιδα;

    Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες, ιατρικές θεραπείες, τις οποίες μπορείτε να προτιμήσετε. Παρόλα αυτά, χρειάζεται να λάβετε υπόψη πως καμία από αυτές δεν μπορεί να είναι απολύτως αποτελεσματική. Έτσι, πρέπει απλά να συμφιλιωθείτε με αυτό το γεγονός να αγαπήσετε το σώμα σας και να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε, ώστε να το διατηρήσετε άρτιο και υγιές.

    Ποιες είναι οι τροφές που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας;

    Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, τα οποία όλες διαθέτουμε στην κουζίνα μας και οφείλουμε να τα προτιμούμε και να τα καταναλώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

    Φρούτα και λαχανικά

    shutterstock-1704675412-1.jpg

    Ως γνωστόν, χρειάζεται να καταναλώνουμε όσα περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορούμε σε καθημερινή βάση. Παρόλα αυτά, εκτός από το γεγονός ότι συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, βοηθούν και στην μείωση της κυτταρίτιδας, εξαιτίας των ποσοστών σε νερό, αλλά και της υψηλής περιεκτικότητας τους σε θρεπτικά συστατικά.

    Προϊόντα ολικής αλέσεως

    olikhs-aleshs-manitaria-anthotyro-misko-1-1350x759.png

    Εκτός από το γεγονός πως περιέχουν φυτικές ίνες και μας κρατούν χορτάτους για πολλές ώρες, διαθέτουν και σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών και βιταμινών που μπορούν να επιβραδύνουν την διαδικασία της πρόωρης γήρανσης, ενώ εξουδετερώνουν και τις ελεύθερες ρίζες, κάτι το οποίο συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

    Μειωμένη πρόσληψη λιπαρών

    shutterstock-360099362.jpg

    Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε πως δεν εννοούμε να μην καταναλώνετε τα λεγόμενα «καλά λιπαρά», αλλά μόνο εκείνα που είναι κορεσμένα, δηλαδή που εμπεριέχονται σε συσκευασμένα γλυκά και ανθυγιεινά τρόφιμα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την αυξημένη πρόσληψη νατρίου (αλατιού), η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη κατακράτηση υγρών.

    Πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων νερού

    shutterstock-637621396.jpg

    Όπως έχουμε αναφέρει ουκ ολίγες φορές το νερό δεν είναι μόνο ωφέλιμο για τον οργανισμό μας, αλλά και για το δέρμα μας. Για αυτόν τον λόγο, χρειάζεται να καταναλώνουμε όσο περισσότερο νερό γίνεται, μετριάζοντας ταυτόχρονα και την ασυγκράτητη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

    Σολομός

    shutterstock-1043378962.jpg

    Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχει επιδιορθώνουν και ενισχύουν τον ιστό και τις δερματικές ίνες που έχουν υποστεί φθορά. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνεται και επιταχύνεται η αιματική ροή, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα οι ανεπιθύμητες ουσίες που συλλέγονται στον συνδετικό ιστό και ασκούν πίεση στην επιδερμίδα να απομακρύνονται και μετέπειτα να αποβάλλονται μέσω των φυσικών διεργασιών του σώματος.

    Πράσινο τσάι

    shutterstock-265400270-1.jpg

    Επιταχύνει τον μεταβολικό ρυθμό και αυξάνει την καύση του λίπους. Συνεπώς, απομακρύνει τις τοξίνες, μειώνει τα λιπώδη κύτταρα και κατ΄επέκταση ελαττώνει το ζάρωμα στο δέρμα. Έτσι, αναστέλλεται η επέκταση των λιποκυττάρων και εξαφανίζεται η κυτταρίτιδα.

    Ελαιόλαδο

    shutterstock-1918430357.jpg

    Το ελαιόλαδο αποτελεί το έρεισμα της μεσογειακής διατροφής και χρειάζεται να το καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση. Εκτός της εξαιρετικής του γεύσης, περιέχει αξιοσημείωτες πολυφαινόλες και ένα μονοακόρεστο λίπος που συμβάλλει στην προάσπιση της υγείας του θυρεοειδούς. Αξίζει να γνωρίζετε, πως όταν ο θυρεοειδής αδένας λειτουργεί σωστά, επιταχύνει τον μεταβολισμό, καίει λίπος και μειώνει την διόγκωση των λιποκυττάρων.

    Βιταμίνη C

    shutterstock-1894332022.jpg

    Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αυτήν διαδραματίζουν εξαιρετικό διασπαστικό ρόλο στην κυτταρίτιδα, καθώς τονώνουν τα επίπεδα κολλαγόνου, το οποίο προωθεί την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Βιταμίνη C περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες τα πορτοκάλια, ο ανανάς και τα λεμόνια.

    Σκουρόχρωμα μούρα

    shutterstock-523854742.jpg

    Τα μύρτιλα και τα βατόμουρα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που διασπούν το λίπος του συνδετικού ιστού, ενώ ενισχύουν και την παραγωγή κολλαγόνου, κάτι το οποίο έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την μείωση της κυτταρίτιδας.

    Άλλοι τρόποι που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

    • Τακτική άσκηση
    • Ιατρικές θεραπείες
    • Μασάζ στην επίμαχη περιοχή
    • Κρύο νερό στους μηρούς, ώστε να τονωθεί η κυκλοφορία του αίματος

    Η κυτταρίτιδα δεν χρειάζεται πλέον να είναι ο κορυφαίος εχθρός που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με ταχείς και δραστικούς τρόπους. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να φροντίζουμε το σώμα μας, να το εφοδιάζουμε με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, να ασκούμαστε και να το αγαπάμε ακριβώς όπως είναι.

    Αποδεχθείτε τις ατέλειες σας και προσπαθήστε να βελτιώνεστε κάθε ημέρα που περνά!