fbpixel

Search icon
Search
Karl Lagerfeld: Για πρώτη φορά παρουσιάζονται ακυκλοφόρητα σχέδια του designer
ARTS & CULTURE

Karl Lagerfeld: Για πρώτη φορά παρουσιάζονται ακυκλοφόρητα σχέδια του designer

Η νέα έκθεση "A Line of Beauty" ανοίγει τις πόρτες της στις 5 Μαίου και η αρχιτεκτονική υπογραφή ανήκει στον Ιάπωνα Tadao Ando


Μινιμαλισμός, αυστηρότητα και κομψότητα δομούσαν τη δημιουργική του υπογραφή και αισθητική ταυτότητα. Ο Karl Lagerfeld ύμνησε τη γυναικεία φιγούρα με την πιο δυναμική και chic προσέγγιση. Είχε το χάρισμα να ξεχωρίζει για την τολμηρή σχεδιαστική ματιά, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα να εμπνέει τους παγκόσμιους θερμούς λάτρεις του και όχι μόνο. Αυτή τη φορά μια ξεχωριστή έκθεση με τίτλο "Karl Lagerfeld: A Line of Beauty", στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης θα υμνήσει την πλούσια κληρονομία του αείμνηστου designer. Το concept της αναμένεται να συνδυαστεί με το φετινό θέμα του Met Gala, το οποίο προβλέπεται ότι θα είναι το fashion event του 2023. 

"Finished garments"

Η έκθεση θα ανοίξει τις πόρτες της στις 5 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουλίου. Δεν θα αφορά αποκλειστικά σε μια αναδρομή στα σημαντικά έργα-ορόσημα του Lagerfeld, αντιθέτως θα επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα πολυάριθμα σχέδια του ίδιου, τα οποία συνήθιζε να παρουσιάζει ως "finished garments". Θεματικά, εξετάζει τις γραμμές -κυριολεκτικές γραμμές που φαίνονται στα σχέδια του Lagerfeld και θεματικές μέσω των γραμμών που μπορούν να διαβαστούν στο έργο του. Ο Andrew Bolton, ο δημοφιλής Βρετανός επιμελητής μουσείων και σημερινός επικεφαλής επιμελητής του Κέντρου Κοστουμιών Anna Wintour στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη κάνει λόγο για μια από τις πιο συναρπαστικές αρχιτεκτονικές συνεργασίες του τμήματός του μέχρι σήμερα.

04-sketchdresschanelspring2019hc.webp
Photo: Courtesy of the Metropolitan Museum of Art

Η έκθεση εξετάζει τις γραμμές - κυριολεκτικές γραμμές που φαίνονται στα σχέδια του Lagerfeld, καθώς και θεματικές μέσω των γραμμών που μπορούν να διαβαστούν στο έργο του. Η έμπνευση του Bolton ήταν κυρίως διττή: ένα συναρπαστικό βίντεο, που προβλήθηκε στο μνημόσυνο του Lagerfeld το 2019, το οποίο έδειχνε τον couturier να σχεδιάζει, και η έννοια της γραμμής της ομορφιάς του Άγγλου καλλιτέχνη, William Hogarth (εξ ου και ο υπότιτλος της έκθεσης), όπως περιγράφεται στο κείμενό του The Analysis of Beauty του 1753. Στο βιβλίο αυτό, ο Hogarth υποστηρίζει ότι η καμπύλη S είναι πολύ ανώτερη σε αισθητική απήχηση από την ευθεία γραμμή.

Η αρχιτεκτονική συναντά το σχέδιο μόδας 

02-tadaoandosketchexhibitionspace.webp

Ο σχεδιασμός της έκθεσης που δημιούργησε εξαρτάται από τη φυσική διασταύρωση καμπύλων και ευθειών γραμμών και εκεί έρχεται η δράση του διακεκριμένου Ιάπωνα αρχιτέκτονα, Tadao Ando. Ο ίδιος αναφέρει, χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι τα σκίτσα που σχεδιάζονται στην αρχή ενός έργου είναι τα πιο σημαντικά. Ένα πρόχειρο σκίτσο που αποκαλύπτει το σχεδιαστικό ταξίδι είναι συχνά πιο ελκυστικό για μένα από ένα παρθένο, στο οποίο καταλήγει κανείς στο τέλος.» 

Διανοητικά, ο Ando και ο Lagerfeld είχαν βαθύ αμοιβαίο σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Ο Lagerfeld συχνά εξέφραζε «δύο αντίθετες ευαισθησίες που συνυπήρχαν σε μια ιδέα», σημειώνει ο Ando. «Οι αντίθετες διαθέσεις, όπως η έντονη αίσθηση του παρόντος και ο σεβασμός του για την παράδοση, η παιδική του ελευθερία και η βαθιά εκλεπτυσμένη του διάνοια, διευκρίνιζαν τη μεγαλειώδη ασάφεια που τροφοδοτούσε τη δημιουργικότητά του». Όσο για τον Bolton, θεωρεί ότι η προσέγγιση του Ando μοιάζει πολύ με εκείνη του Lagerfeld. 

Ο Bolton προσθέτει για τη σχέση των δύο αυτών προσώπων: «Ο Lagerfeld δεν έζησε ποτέ σε έναν χώρο του Tadao Ando, και τώρα θα το κάνει χάρη σε αυτήν την έκθεση. «Έχει νόημα για τον Tadao, για μένα και για τον Karl, νομίζω». Όπως καταλήγει: «Το εγχείρημα αυτό μου έδωσε μια ευκαιρία να μιλήσω με έναν παλιό φίλο, για τελευταία φορά...»

Ανακαλύψτε περισσότερα αποκλειστικά σχέδια στη gallery! 

Info: The Metropolitan Museum of Art, New York, 1000 5th Ave Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Διάρκεια έκθεσης: Από τις 5 Μαΐου έως τις 16 Ιουλίου. 

Source: Architectural Digest 

Κεντρική φωτογραφία (right part): Courtesy of the Metropolitan Museum of Art