Όπως κάθε χρόνο έρχεται εκείνη η μέρα που περιμένουν όλοι οι λάτρεις των θαλασσινών. Η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί την εναρκτήριο μέρα της νηστείας και φυσικά βασίζεται σε όλες αυτές τις νοστιμιές της παραδοσιακής ελληνική κουζίνας, χωρίς να λείπουν πλέον και επιλογές από τις σύγχρονες τάσεις στο ελληνικό τραπέζι.
Είτε έχετε σκοπό να παραγγείλετε είτε να μαγειρέψετε κάτι στο σπίτι, βρείτε παρακάτω τις καλύτερες επιλογές για ένα πιο ισορροπημένο και ελαφρύ γεύμα.
Θαλασσινά
Έχοντας την τιμητική τους στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, μπορούμε να βρούμε μία μεγάλη ποικιλία πιάτων με βάση τα θαλασσινά. Τα περισσότερα είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες και όλα αποτελούν μία εξαιρετική πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης. Προτιμήστε επιλογές όπως το ψητό καλαμάρι, τις γαρίδες σαγανάκι με κόκκινη σάλτσα, τα αχνιστά μύδια και τις σουπιές με σπανάκι.
Τηγανητές πατάτες… φούρνου!
Αν θέλετε να αποφύγετε τις τηγανητές πατάτες χωρίς να χάσετε την ευκαιρία να τις απολαύσετε, δοκιμάστε να φτιάξετε «τηγανητές» πατάτες φούρνου! Η συνταγή είναι απλή, κόβουμε τις πατάτες σε σχήμα τηγανητής πατάτας, πασπαλίζουμε με μυρωδικά και ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε λαδόκολλα σε δυνατό φούρνο. Βρείτε μία συνταγή εδώ.
Λαχταριστές σαλάτες
Αυτή η εποχή ευδοκιμούν πολλά νόστιμα λαχανικά γι’ αυτό προτιμήστε να φτιάξετε πολλές και διάφορες σαλάτες για να υπάρχει ποικιλία. Όπως είναι γνωστό τα λαχανικά προσφέρουν πολλά και καλά θρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, όπως επίσης είναι εξαιρετικά χαμηλά σε θερμίδες. Για παράδειγμα φτιάξτε μία σαλάτα ωμή, όπως λάχανο καρότο, μία βραστή όπως μπρόκολο κουνουπίδι αλλά και διάφορα ψητά λαχανικά, προσφέροντας επίσης πιπεριές Φλωρίνης, λαχανικά τουρσί κ.α.
Όσπρια
Επίσης κάτι που θα δούμε σε ένα παραδοσιακό τραπέζι είναι τα όσπρια. Η δεύτερη καλύτερη επιλογή σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης, είναι πλούσια σε καλούς σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και άλλα συστατικά. Μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακούς γίγαντες ή ακόμα και μία απλή φακοσαλάτα με κινόα.
Πατροπαράδοτη λαγάνα
Η λαγάνα είναι κατεξοχήν φτιαγμένη με λευκό αλεύρι (είναι ωραίο να κρατάμε μερικά πράγματα παραδοσιακά), οπότε η θρεπτική αξία είναι μικρότερη από ένα αντίστοιχο ψωμί ολικής. Ωστόσο, αν φάμε ένα κομμάτι για την παράδοση δεν χάθηκε ο κόσμος, σκεφτείτε ότι δεν θα κάνει διαφορά στα αποτελέσματα της διατροφής σας τί θα φάτε σε μία μέρα, αλλά τί κάνετε τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.
Ταραμοσαλάτα
Πιθανώς η βασίλισσα της Σαρακοστής, είναι πεντανόστιμη και δημοφιλέστατη στα τραπέζια της Καθαράς Δευτέρας. Με βάση τα αυγά ψαριού (κυπρίνου ή μπακαλιάρου) είναι πλούσια πηγή καλών λιπαρών οξέων και λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως βιταμίνη D και Α. Ωστόσο προσοχή στην ποσότητα, συνήθως περιέχει πολύ αλάτι. Επίσης αν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, η ταραμοσαλατα είναι πιθανώς το πιο θερμιδικό πιάτο του γεύματος της Σαρακοστής οπότε μερικές κουταλιές αρκούν να την απολαύσετε χωρίς να υπερβάλετε στην ποσότητα.
Το γλυκό
Επίσημα γεύματα χωρίς γλυκό δύσκολο να υπάρξουν και τη συγκεκριμένη μέρα ο χαλβάς εμπορίου βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της κατηγορίας. Το θετικό είναι ότι αποτελείται από σουσάμι, ένα ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά υλικό, εξού και ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά super foods. Ωστόσο, συγχρόνως είναι πλούσιος και σε ζάχαρη, οπότε αρκεστείτε σε ένα μικρό κομμάτι για τη γεύση.
Το πιο σημαντικό
Η Καθαρά Δευτέρα είναι από εκείνες τις αργίες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με συγκεκριμένα εδέσματα, αγαπημένα από πολλούς. Αν αγαπάτε την λαγάνα και τον ταραμά ή δεν περιμένετε την ώρα και την στιγμή να φάτε χαλβά, δεν αξίζει ούτε να ζοριστείτε στον βωμό της αυτοσυγκράτησης, ούτε να σας δημιουργηθούν υπέρμετρες τύψεις. Μία μέρα που θα φάμε κάτι παραπάνω ή κάτι πιο ανθυγιεινό, δεν θα καταστρέψει την συνολική προσπάθειά μας προς μία πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Σκεφτείτε τί θέλετε να φάτε εκείνη την μέρα, απολαύστε τα χωρίς τύψεις και συνεχίστε κανονικά τις καλές σας διατροφικές συνήθειες.
Καλή όρεξη!
Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.