fbpixel

Search icon
Search
Just what the doctor ordered: Η αγαπημένη healthy συνταγή μιας γιατρού
MAGAZINE

Just what the doctor ordered: Η αγαπημένη healthy συνταγή μιας γιατρού

Με αφορμή το πρώτο της βιβλίο η Ελισάβετ Αρσενάκη μάς μιλάει ως γιατρός και γυναίκα για την επίδραση της διατροφής στην υγεία


«Η ζωή είναι πολύ μικρή για να τρώμε φαγητό που δε μας αρέσει», είναι το πρώτο πράγμα που κράτησα από τα λόγια της. Ωστόσο, ως γιατρός που έχει αφιερωθεί στην έρευνα γύρω από τη γυναικεία γονιμότητα, η Ελισάβετ Αρσενάκη γνωρίζει εξίσου καλά τις επιπτώσεις της διατροφής σε ασθένειες όπως ο διαβήτης και άλλες παθήσεις, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που αποδεδειγμένα επηρεάζονται από τον τρόπο διατροφής μας. «Η απάντηση στο αν κάτι είναι καλό για εμάς είναι συχνά πιο περίπλοκη από ένα απλό “ναι” ή “όχι”», γι'αυτό και η ίδια έχει γράψει ένα βιβλίο αφιερωμένο στη διατροφή, όπου μας εξηγεί αναλυτικά πώς μπορούν να μας επηρεάσουν διαφορετικές τροφές. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στην αρχή, αλλά «αν δεν προσπαθήσετε, δεν θα μάθετε ποτέ πόσο θα μπορούσαν να σας ωφελήσουν αυτές οι μικρές αλλαγές», εξηγεί. 

Με αφορμή το πρώτο της βιβλίο “Just what the doctor ordered”, η Ελισάβετ Αρσενάκη μάς μιλάει ως γιατρός και γυναίκα για την επίδραση της διατροφής στην υγεία και τη γονιμότητα και μοιράζεται μαζί μας μια νόστιμη, θρεπτική συνταγή, που θα απολαύσετε όσο κι εμείς!

Γι’ αυτά κι άλλα πολλά μιλάει στις σελίδες του “Just what the doctor ordered”, που αυτήν τη στιγμή διατίθεται στην ιστοσελίδα της Amazon και γράφτηκε για να δώσει λύσεις σε ζητήματα, όπως το πώς ορίζουμε την «κατάλληλη» για εμάς διατροφή, για το εάν υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τη γονιμότητα και την ορμονική ισορροπία, για το ποια είναι τα κύρια μακροθρεπτικά συστατικά που πρέπει να σκεφτεί να συμπεριλάβει κάποιος όταν προγραμματίζει τα γεύματά του, για τους μύθους γύρω από την κατανάλωση γλουτένης, υδατανθράκων και γαλακτοκομικών ή για το πώς τα υγιεινά λιπαρά μπορούν να ενσωματωθούν σε μια τυπική μέρα μαγειρέματος. Και η αλήθεια είναι ότι καταφέρνει πολύ άμεσα και στοχευμένα να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Και μπορεί το βιβλίο της να μην είναι ένας μαγειρικός τόμος ή ένα βοήθημα που μετράει θερμίδες, στις σελίδες του, όμως, εντοπίσαμε μια λίστα προτάσεων με ισορροπημένα γεύματα για όλες τις ώρες της ημέρας, όπως αυτό το νόστιμο, θρεπτικό και δροσερό Salmon Bowl, που θα σας αποζημιώσει!

Salmon Bowl

shutterstock-1624423876.jpg

Η γιατρός Ελισάβετ Αρσενάκη επιλέγει την αγαπημένη της healthy συνταγή από το πρώτο βιβλίο της.

Yλικά:

• 1 φιλέτο σολομό

•1/2 φλιτζάνι κινόα

•90 - 100 γρ. μπρόκολο κομμένο σε μικρά κομμάτια

•1 κούπα μικρά φύλλα σπανάκι

•1/2 μάνγκο κομμένο σε μικρά κομμάτια

•1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια

•1/2 αβοκάντο κομμένο σε μικρά κομμάτια

•σπόροι κολοκύθας και ροδιού

Eκτέλεση:

1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.

2. Απλώστε λίγο ελαιόλαδο στο φιλέτο σολομού και ψήστε το για 25΄.

3. Στο μεταξύ, πλύντε την κινόα και το μπρόκολο και τοποθετήστε δύο φλιτζάνια νερό σε μία κατσαρόλα (2:1 αναλογία υγρού προς κινόα ή δύο φλιτζάνια νερό για κάθε ένα φλιτζάνι ξηρή κινόα). Βάλτε την πλυμένη κινόα στην κατσαρόλα κι αφήστε να πάρει βράση.

4. Χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε να μαγειρεύετε για 20΄, κρατώντας χρονόμετρο. Ελέγξτε εάν χρειάζεται να προσθέσετε λίγο επιπλέον νερό.

5. Προσθέστε και τα κομμάτια μπρόκολου στην κατσαρόλα με την κινόα που βράζει, κατά τα τελευταία 6΄-8΄ του χρονομέτρου. Εναλλακτικά, μπορείτε να βράσετε το μπρόκολο σε ξεχωριστή κατσαρόλα με νερό για 6΄-8΄.

6. Τοποθετήστε το πλυμένο σπανάκι σε ένα μεγάλο πιάτο και προσθέστε το ψιλοκομμένο μάνγκο, το αβοκάντο και την ψιλοκομμένη ντομάτα, κι έπειτα, τη μαγειρεμένη κινόα, το βρασμένο μπρόκολο και τον σολομό.

7. Τέλος, πασπαλίστε με λίγους σπόρους κολοκύθας και ροδιού κι απολαύστε το γεύμα σας!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ IOYNIOY 2023