fbpixel

Search icon
Search
Island Attack: 10+1 χωριά μοναδικής ομορφιάς σε νησιά της χώρας για γαλήνιες αποδράσεις
TRAVEL

Island Attack: 10+1 χωριά μοναδικής ομορφιάς σε νησιά της χώρας για γαλήνιες αποδράσεις

Ανακαλύπτοντας έναν προς έναν τους must visit προορισμούς της Ελλάδας


Τα ελληνικά νησιά είναι ξακουστά σε ολόκληρο τον κόσμο για τα καταγάλανα νερά, τις ακρογιαλιές, τη γλυκιά φιλοξενία τους και τις γευστικές συγκινήσεις που χαρίζουν. Σχεδόν κάθε νησί έχει τη Χώρα του, το κέντρο του δηλαδή που είναι συνήθως ο μεγαλύτερος οικισμός του τόπου και συγκεντρώνει τόσο τις τουριστικές υπηρεσίες κατά το μεγαλύτερο μέρος του όσο και το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Ωστόσο, υπάρχουν και οι πανέμορφες village areas που ξεπροβάλλουν ατελείωτες γοητείες που αξίζει να εξερευνήσει κανείς κατά τη διάρκεια των διακοπών του.

Get discovered τα χωριά των πιο πολυσύχναστων νησιών της χώρας μας & μαγευτείτε από τη συγκλονιστική αύρα που αποπνέουν!

Άσσος, Κεφαλονιά

shutterstock-657471730.jpg

Στα βορειοδυτικά της γοητευτικής Κεφαλονιάς, πολύ κοντά στην ξακουστή παραλία του Μύρτου, βρίσκεται η Άσσος. Εκπέμποντας μια σχεδόν μυστική ατμόσφαιρα μέσα στην πολύβουη ζωή του νησιού, το χωριό αυτό κυριαρχείται από επιβλητικές κατοικίες που φτάνουν ως τη θάλασσα και ξεχωρίζουν για τις καλοκαιρινές τους αποχρώσεις. Βουκαμβίλιες, ατελείωτη καταπράσινη όαση και παραδοσιακές ψαρόβαρκες στο λιμάνι, συνθέτουν ένα από τα πιο γραφικά τοπία του νησιού. Η πρωτότυπη παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική διατηρείται, ενώ η μοντέρνα αίσθηση είναι ήπια και διακριτική, αρκετή όμως για να εκπλήξει ευχάριστα όλους τους επισκέπτες. Στο μικρό λιμανάκι, εκτός από τα τοπικά καράβια, μπορείτε να δείτε και κάποια πολυτελή ελλιμενισμένα σκάφη αναψυχής και στη μικρή πλατεία του χωριού μπορείτε να βρείτε μερικές ταβέρνες κι εστιατόρια, για να γευτείτε τις όλες τις traditional γεύσεις. Η παραλία της Άσσου είναι σκιερή και βοτσαλωτή, που πλημμυρίζεται από κρυστάλλινα νερά και θέα στον κόλπο.

Highlight: Δίπλα στο χωριό, στην εντυπωσιακή χερσόνησο βρίσκονται έως σήμερα τα ερείπια του παλιού βενετσιάνικου κάστρου, που μετά την ερήμωσή του λειτούργησε ως φυλακή. Αξίζει να τα επισκεφθείτε!

Άνω Σύρος, Σύρος

shutterstock-1573734352.jpg


Η Σύρος μπορεί να μην αποτελεί την number one επιλογή για διακοπές όλων των ταξιδιωτών, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που την επιλέγουν για να περάσουν ξεκούραστα ένα summer weekend, απομακρύνοντας για λίγο την εικόνα του αστικού τοπίου. Η αλήθεια είναι πως το νησί δε διατηρεί σπουδαία φήμη για τις παραλίες του, αλλά ποντάρει δυναμικά στην απαράμιλλη αισθητική του και τα παραδεισένια χωριά του. Must-visit είναι η Άνω Σύρος, που έχει θέα προς την ειδυλλιακή Ερμούπολη, την πρωτεύουσα του νησιού. 

Highlights: Οι history lovers αλλά και όσοι λατρεύετε τις περιηγήσεις, οφείλετε να γνωρίζετε πως η Άνω Σύρος χτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα, γεγονός που την καθιστά δύσκολα προσβάσιμη. Για να την προσεγγίσετε καλό είναι να αφήσετε το αυτοκίνητό σας έξω από τα «τείχη» της και να περπατήσετε, χωρίς να σκεφτείτε ούτε στιγμή τη διαδρομή η οποία θα σας αναζωογονήσει.

Πύργος, Τήνος

shutterstock-1017600286.jpg


Ο Πύργος της Τήνου αποτελεί το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες ανά τα καλοκαίρια. Κοσμώντας με τον πιο αρχοντικό τρόπο τον χάρτη των Κυκλάδων, ανακηρύσσεται ένας άκρως εντυπωσιακός παραδοσιακός προορισμός για τις διακοπές σας που θα σας δώσει το απαραίτητο boost για τη νέα σεζόν που έρχεται. Βρισκόμενοι στον Πύργο, είναι στο χέρι σας να απολαύσετε τις ομορφιές του τόπου, να γευτείτε τις νοστιμότατες πατροπαράδοτες γεύσεις και να αφεθείτε στη φιλοξενία των ντόπιων, που θα σας υποδεχθούν γλυκά μόλις καταφτάσετε στα ξακουστά εδάφη της Τήνου. Το όνομα του χωριού οφείλεται στον βενετσιάνικο πύργο που χτίστηκε τον 16ο αι. για την άμυνα της περιοχής. Παλιότερα, το χωριό ονομαζόταν Πάνορμος, ονομασία που σήμερα προσδιορίζει τον ομώνυμο όρμο. Γνώρισε τη μεγάλη του ακμή και αναπτύχθηκε ταχύτατα η φήμη του κατά τον 18ο και 19ο αι., με την ανάπτυξη της ναυτιλίας και της μαρμαροτεχνίας. Από τότε ξεκινάει η εκμετάλλευση του μαρμάρου (λευκού και του χαρακτηριστικού πράσινου της Τήνου) και η μεγάλη παράδοσή της πάνω στη συγκεκριμένη τέχνη.

Highlight:
Πριν επισκεφθείτε τον Πύργο, κάντε μια καλή έρευνα για τα historical info της περιοχής και πληροφορηθείτε πως αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό κέντρο που ανέδειξε πολλούς από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι γλύπτες Γιαννούλης Χαλεπάς, Δημήτριος Φιλιππότης, Γιάννης Βούλγαρης, Λουκάς Δούκας και ο ζωγράφος, Νικηφόρος Λύτρας. Σήμερα λειτουργούν στον Πύργο εργαστήρια μαρμαροτεχνίας, γκαλερί, καθώς και η Σχολή Καλών Τεχνών που συνεχίζει την παράδοση του μαρμάρου.

Λεύκες, Πάρος

shutterstock-463171829.jpg

Το πλέον ορεινό χωριό της Πάρου και το πιο πράσινο ολόκληρου του νησιού. Οι Λεύκες ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πάρου, που χρονολογείται από τους αιώνες που πρωτοανακαλύφθηκε το νησί. Ο οικισμός είναι ακριβώς κάτω από το πευκοδάσος στο ύψωμα, χαρίζοντας έτσι την αίσθηση δροσιάς και της απόλυτης καλοκαιρινής αύρας. Μια βόλτα στα πανέμορφα στενάκια του με τους λευκούς αρμούς θα σας εντυπωσιάσει, με το ειδυλλιακό island vibe να έχει τον πρώτο λόγο. Θα δείτε τα παλιά πλυσταριά που κάποιες νοικοκυρές τα χρησιμοποιούν ακόμα, το Σπίτι της Λογοτεχνίας, το γραφικό Ράμνο, τον πέτρινο δρόμο με ταβερνάκια και άλλα μαγαζιά για να ξαποστάσετε και να χαρείτε τη φανταστική θέα που εστιάζει στο απέραντο μπλε της θάλασσας, που αγναντεύει τη Νάξο από απέναντι. Στις Λεύκες, εκτός από διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται, ο πολιτιστικός Σύλλογος ΥΡΙΑ πραγματοποιεί και την περιβόητη γιορτή του Καράβολα, που εξασφαλίζει περισσότερη παραδοσιακή νοοτροπία σε ολόκληρο τον τόπο. Η γιορτή αυτή, επίσης, είναι μια ευκαιρία για τους Λευκιανούς να γιορτάσουν το τέλος του καλοκαιριού.

Highlight:
Εκτός από ιστορικά αξιοθέατα και τις συνήθειες που δίνουν παλμό στο χωριό, υπάρχει και το εξαιρετικό φαγητό όπως καράβολες (μεγάλα σαλιγκάρια όπως λέγονται στην Πάρο), σκορδαλιά, αμπελοφάσουλα, παραδοσιακά τυριά, ρεβίθια στο φούρνο και φυσικά άφθονο κρασί. Γευτείτε τα όλα και θα νιώσετε στο έπακρο τη νοστιμιά των παραδοσιακών γεύσεων, για τις οποίες ξεχωρίζει το χωριό!

Όλυμπος, Κάρπαθος

shutterstock-246777853.jpg

Στο βορειότερο σημείο της Καρπάθου, στις βορινές υπώρειες του βουνού Προφήτης Ηλίας, είναι χτισμένη η Όλυμπος, ένα πραγματικά εντυπωσιακό χωριό που ποντάρει στο να σας χαρίσει μοναδικές summer αναμνήσεις. Εκτιμάται ότι έχει ιστορία περίπου 500 ετών, ενώ είναι το πιο απομονωμένο χωριό από τα υπόλοιπα του νησιού, διατηρώντας αναλλοίωτες παραδόσεις αιώνων και ιστορικών αναδρομών. Μπορεί η πρόσβαση στην Όλυμπο να μην είναι εύκολη, το αποτέλεσμα όμως δικαιώνει την προσπάθεια, μιας και πρόκειται για ένα μέρος μοναδικό. Μιλώντας για την Όλυμπο, πολλοί αναφέρουν πως εκεί ο χρόνος έχει σταματήσει και είναι αλήθεια πως αν θέλει κάποιος να πάρει μια πολύ καλή ιδέα για τις παραδόσεις των κατοίκων, θα εντυπωσιαστεί με όσα έχει να του διηγηθεί ο τόπος. Τα σπίτια «κεντημένα» πάνω στο βουνό, πολύχρωμα, όλα με το δικό τους φούρνο και το δικό τους ανεμόμυλο, καθώς οι κάτοικοι παραμένουν πιστοί στις συνήθειές τους που κουβαλούν μακροχρόνια ιστορία. Εκκλησίες, μικρά πέτρινα δρομάκια, φιλόξενοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάθε επισκέπτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παραδοσιακές φορεσιές, καθώς κι έθιμα που διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου – όλα θα σας χαρίσουν ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Highlight: Σε περίπτωση που σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Όλυμπο, ετοιμαστείτε να μαγευτείτε από την παραδοσιακή συνήθεια των ντόπιων, οι οποίοι ξυπνούν από πολύ νωρίς έτσι ώστε να φουρνίσουν το καθημερινό ψωμί και το φαγητό τους. Οι μυρωδιές θα σας συνεπάρουν σε ανύποπτο χρόνο!

Κάστρο, Σίφνος

shutterstock-1121681513.jpg

Γεμάτο αυθεντικότητα, vibes απόλαυσης και ξεγνοιασιάς, το Κάστρο της Σίφνου είναι ο προορισμός που δεν πρέπει να απουσιάζει από το πλάνο των διακοπών σας και θα καταλάβετε γιατί! Κατευθυνθείτε προς την περιοχή του Κάστρου, όπου θα συναντήσετε τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και τις περίφημες έξι «λότζιες», δηλαδή τις στοές από τις οποίες εισέρχεται κανείς στον οικισμό. Προτιμήστε, μάλιστα, τα τοπικά μαγαζάκια κι εστιατόρια που βρίσκονται στην άκρη του οικισμού, για να χαρείτε τη θέα στο απέραντο γαλάζιο.

Highlights: Last but not least, εντάξτε στη λίστα σας με τα αξιοθέατα που θα επισκεφθείτε το κυκλαδίτικο εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων, για να πάρετε ακόμη μία «γεύση» της θέας που κόβει την ανάσα. 

Αγνή, Κέρκυρα

shutterstock-784926085.jpg

Λίγοι είναι αυτοί που δεν έχουν επισκεφθεί το νησί της Κέρκυρας έστω και μια φορά ανάμεσα στα χρόνια που τριγυρίζουν από νησί σε νησί. Η Κέρκυρα ξετυλίγει τις ομορφιές της και βασίζεται στην exotic αύρα και τα νερά της που καταφέρνουν να ταξιδεύουν νοερά τον επισκέπτη. Ωστόσο, για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα θα πρέπει να περιηγηθείτε στα υπέροχα χωριά τους που ξεχωρίζουν για τη θέα και το απίστευτο σκηνικό που προσφέρουν στον επισκέπτη. Κατευθυνθείτε προς τον κόλπο Αγνή, που εντοπίζεται στη βορειοανατολική ακτή του νησιού και ξεχωρίζει για τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά και πολιτισμικά στοιχεία του νησιού. Η Κέρκυρα και οι τόποι της έχουν τον τρόπο να σας μαγέψουν από την πρώτη στιγμή!

Highlight: Η παραλία της Αγνής ξεχωρίζει σε ολόκληρη την Κέρκυρα για τα διαυγή νερά και τη χρυσαφένια ακτή, κάνοντας χιλιάδες επισκέπτες ανά τα χρόνια να μένουν με το στόμα ανοιχτό! Κολυμπήστε στο απέραντο μπλε και θαυμάστε λεπτομερώς την καταπράσινη φύση που αγκαλιάζει κυριολεκτικά το κύμα. Γύρω από την παραλία υπάρχουν αρκετά ταβερνάκια με ντόπιες γεύσεις, όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε και να γευτείτε την τεράστια ποικιλία.

Χώρα, Αμοργός

shutterstock-435508555.jpg

Για τον τέλειο συνδυασμό μιας «άγριας» ομορφιάς και μια αύρα ultimate χαλάρωσης, αξίζει να βρεθείτε στο νησί της Αμοργού. Η Χώρα της Αμοργού τα έχει όλα: στον χαρακτηριζόμενο τόπο ως τον πιο πολύχρωμα οικισμό ολόκληρης της Ευρώπης, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τους ανεμόμυλους, άλλα και τον βενετσιάνικο πύργο του Γαβρά και το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη. Αδράξτε κάθε day to night στιγμή, ερχόμενοι σε επαφή με τα τοπικά δρώμενα που διαδραματίζονται ανά τις ημέρες του καλοκαιριού και βιώστε την όλη ατμόσφαιρα στην οποία θα συνηθίσετε και δε θα θέλετε να ξεφύγετε!

Highlight: Εάν αγαπάτε τις εναλλακτικές διακοπές, καλό είναι να γνωρίζετε πως η Αμοργός διαθέτει τρία διαφορετικά κάμπινγκ, ενώ αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, μη διστάσετε και πάρτε την παρέα ή την οικογένειά σας, για να ανακαλύψετε τα κρυφά μονοπάτια του νησιού, που θα σας εκπλήξουν με το φοβερό σκηνικό τους. 

Πυργί, Χίος

3-9YS3K.jpg

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά χωριά της Χίου, το χωριό Πυργί μοιάζει να είναι βγαλμένο από άλλη εποχή! Και είναι, μιας και διατηρείται έτσι ακριβώς όπως χτίστηκε, ενώ έχει ανακηρυχθεί ως σπουδαίο διατηρητέο μνημείο. Εάν βρεθείτε υπό τη φιλοξενία του, μπορείτε να χαθείτε στα καλντερίμια που συγκεντρώνουν μια σειρά από αρχοντικές αναφορές, δείτε από κοντά το ναό των Αγίων Αποστόλων που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, καθώς και πλήθος άλλων εκκλησιών –γεμάτες βυζαντινές επιρροές. Σας υποσχόμαστε, επίσης, ότι θα μείνετε άφωνοι από την κυρίως γεωμετρική διακόσμηση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών που ενώνονται μεταξύ τους με ασπίδες, καθιστώντας το Πυργί πραγματικά ξεχωριστό. Η εντυπωσιακή τεχνική, που τα σκαλίσματα γίνονται με το χέρι, περιλαμβάνει μαύρη άμμο που ασπρίζεται και στη συνέχεια ξύνεται. Έτσι, δημιουργούνται τα περίφημα μαύρα μοτίβα πάνω σε άσπρο φόντο, απλά ή σύνθετα, που διατηρούνται ζωντανά έως τις ημέρες μας. Η αίσθηση πως το χωριό χτίστηκε, ώστε να παρέχει προστασία στους κατοίκους του είναι διάχυτη όσο οι ταξιδιώτες περπατούν στα γραφικά δρομάκια του. Το «σφραγίζει» άλλωστε αυτός ο αμυντικός πύργος, στο κέντρο του χωριού, που λειτουργούσε σαν καταφύγιο σε περίπτωση επίθεσης.

Highlight: Αξίζει να σταθείτε για λίγο στον ναό των Αγίων Αποστόλων, ένα άριστα διατηρημένο βυζαντινό μνημείο. Όσο εντυπωσιακό είναι το εξωτερικό του τόσο εντυπωσιακοί είναι και οι εσωτερικοί χώροι του, με τοιχογραφίες, έργο του Αντωνίου Δομεστίχου του Κρητός, που χρονολογούνται από το 1665, με έντονο το λαϊκό στοιχείο αλλά και τα χαρακτηριστικά από την τεχνοτροπία της Κρητικής Σχολής.

Πλάκα, Μήλος

shutterstock-89019451.jpg

Τα τελευταία χρόνια, η Μήλος βρίσκεται ως top επιλογή για όσους θέλουν να χαρούν κάθε καλοκαιρινή πτυχή ενός μοναδικού τόπου. Μια σειρά από υπέροχα, μικρά, κυκλαδίτικα σοκάκια είναι η εικόνα που συνθέτει η Πλάκα από μια πρώτη ματιά. Το τοπίο ολοκληρώνεται ιδανικά από τις ανθισμένες βουκαμβίλιες, που απλώνονται πάνω στα τοιχάκια των κατάλευκων σπιτιών, «ντύνοντας» μεγάλο μέρος του νησιώτικου τοπίου της Πλάκας. Όταν η ημέρα κοντεύει να δώσει τη θέση της στη νύχτα, όλη η περιοχή μεταμορφώνεται χάρη στα χρυσαφένια χρώματα που συγκεντρώνονται στον ουρανό. Η μαρμάρινη πύλη της Παναγίας της Κορφιάτισσας είναι ένα εξαιρετικό spot για να χαθείτε στην ανεπανάληπτη θέα προς το υπέροχο, κυκλαδίτικο ηλιοβασίλεμα που θα δώσει άλλες -άκρως ονειρικές- διαστάσεις στη στιγμή αυτή. Όταν ο ουρανός βάφεται ασημί, επιλέξτε να περιηγηθείτε στα λευκά και γαλάζια σοκάκια, τα εστιατόρια και τα nights centers που σφύζουν από ζωή.

Highlight: Αν αγαπάτε την τέχνη και ψάχνετε αφορμές για να ταξιδέψετε έως τη Μήλο, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στα αξιοθέατα που κοσμούν ολόκληρο τον τόπο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι κατακόμβες, το θέατρο και η αρχαία πόλη, όπου βρισκόταν το άγαλμα της περίφημης «Αφροδίτης της Μήλου», προτού καταλήξει στο Λούβρο.

Κλήμα, Μήλος

shutterstock-433109650.jpg

Παραμένοντας στο πανέμορφο νησί της Μήλου, ξεχωρίζουμε δικαιωματικά το χωριό Κλήμα που φημίζεται για την κουκλίστικη αύρα του και τα ονειρικά νερά του. Θυμίζοντας χωρίς αμφιβολία έναν πίνακα ζωγραφικής που συγκεντρώνονται όλα τα καλοκαιρινά στιγμιότυπα, οι ομορφιές στο Κλήμα ξετυλίγονται στα γραφικά πλακόστρωτα στενά που οδηγούν τους θαμώνες στα γειτονικά χωριά και στο υπόλοιπο νησί, που έχει τόσα ακόμη να δείξει και να διηγηθεί. Από τον κόλπο του Αδάμαντα, όπου βρίσκεται και το λιμάνι του νησιού, κατευθυνθείτε στην Πλάκα που είναι η πρωτεύουσα του νησιού και διακατέχεται από cosmopolitan αέρα, ενώ στην Πολλώνια θα ανακαλύψετε έναν επίγειο παράδεισο σε κάθε γωνιά του. 

Highlights: Για να έρθετε σε επαφή με την ιστορική σημασία ολόκληρου του τόπου, επισκεφθείτε τα μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως το αξιόλογο Εκκλησιαστικό Μουσείο, τον εξαιρετικό ναό της Αγίας Τριάδας, το σύγχρονο Μεταλλευτικό Μουσείο, τον αρχαιολογικό χώρο της Φυλακωπής, αλλά και τα θειωρυχεία και το μεταλλείο της Αγγεριάς, που θα φέρουν όλα στο μυαλό σας εικόνες του μακρινού παρελθόντος.

Στη λίστα με τις δραστηριότητες των διακοπών σας, εντάξτε μια βόλτα στα παραπάνω χωριά για να συμπληρώσετε ιδανικά το vacation mood από το οποίο δε θα θέλετε να ξεφύγετε!