fbpixel

Search icon
Search
Ιωάννα Γκίκα: Η «φωνή» που έντυσε το Dior show στην Αθήνα επανέρχεται με μια συναρπαστική συνεργασία στο Netflix
MAGAZINE

Ιωάννα Γκίκα: Η «φωνή» που έντυσε το Dior show στην Αθήνα επανέρχεται με μια συναρπαστική συνεργασία στο Netflix

Mάς συστήνεται μέσα από μικρές προσωπικές της ιστορίες


Eνώ διαθέτει ελληνική καταγωγή, που επηρεάζει βαθιά τη σκέψη και την έμπνευσή της, γεννήθηκε στην Ουάσινγκτον και μεγάλωσε στην Ασία. Η Ιωάννα είναι ένα πλάσμα μαγικό -τόσο στην εμφάνιση όσο και στο ταλέντο-, μια πολίτης του κόσμου, που ζει στην Αμερική και τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα παρουσιάζουν και αποθεώνουν τη δουλειά της. Η ίδια έχει επιλέξει, από πολύ μικρή, να εκφράζει με τη μουσική όσα δεν μπορεί με λόγια. Οι σχολικές γιορτές ήταν μόνο η αρχή, για να συνεχίσει με συμμετοχές σε μιούζικαλ, με τη δημιουργία του δικού της συγκροτήματος, “Io Echo”, και support σε περιοδείες καλλιτεχνών, όπως οι μπάντες “Nine Inch Nails”, “Haim”, “New Order”, “Garbage” και ο Jon Hopkins, ενώ στην πορεία της κατέχει ιδιαίτερη θέση, όπως έχει δηλώσει, ο θαυμασμός που εξέφρασε ο Bono των U2 για τα τραγούδια της.

Πρόσφατα, άνοιξε το σόου για την “Cruise 2022” συλλογή του Dior στο Καλλιμάρμαρο με μια καθηλωτική παράσταση, κι όλοι αναρωτιόντουσαν γι' αυτήν την εξωπραγματική παρουσία, η οποία κατέβηκε τα μαρμάρινα σκαλιά του Παναθηναϊκού Σταδίου υπό τον ήχο ενός ορχηστρικού κομματιού από το άλμπουμ της “Thalassa”, ενώ πριν ανάψει η δάδα, παρουσίασε το νέο της τραγούδι. «Προσπαθώ να μην εξηγώ υπερβολικά τη δουλειά μου, γιατί θα ήθελα να συνδεθεί σε προσωπικό επίπεδο με τον ακροατή. Ωστόσο, το τραγούδι στα ελληνικά σ' εκείνη την ατμόσφαιρα ήταν για μένα μια σημαντική στιγμή», μου εξηγεί για την iconic εμφάνισή της. Η αλήθεια είναι ότι, όταν γράφει κάποιος μουσική, μιλάει με τη δημιουργία του περισσότερο απ' ό,τι θα έκαναν τα λόγια που θα την ερμήνευαν. Κι εμείς μάλλον δε χρειαζόμαστε πολλά, αφού η Ιωάννα το δηλώνει με κάθε τρόπο ότι η μουσική της είναι ένα παζλ των δικών της συναισθημάτων, χωρίς να παρασύρεται από το εφήμερο ρεύμα της εποχής, παρά μόνο της ψυχής της.

Η πολυσυζητημένη, πρόσφατη εμφάνισή σας στο Καλλιμάρμαρο για τις ανάγκες του show του Dior αποτέλεσε ένα από τα highlights της καριέρας σας να υποθέσω. Πώς προέκυψε και πώς εξελίχθηκε η συνεργασία με τον διάσημο οίκο; 

Η Maria Grazia Chiuri και ο επόπτης της μουσικής του event, Michel, μου ζήτησαν να κάνω μια performance. Όλοι μαζί κάναμε ένα zoom, για να μιλήσουμε για τη μουσική μου και το όραμα για την παρουσίαση. Θαύμασα το πόσο έντονα η Chiuri «βούτηξε» στον ελληνικό πολιτισμό, αφού έκανε πολλές έρευνες και ταξίδια για την προετοιμασία της παράστασης. Οι συζητήσεις μας ήταν πολύ εμπνευσμένες και χάρηκα που υποστήριξε τη μουσική μου.

cover-final.jpg
Φόρεμα Dior, Dior Boutique

Πόσο «ηλεκτρισμένη» ήταν αυτή η εμπειρία και πώς νιώσατε που βρισκόσασταν σε αυτήν την ιστορική τοποθεσία;

Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω το βάθος των συναισθημάτων που ένιωσα εκείνη τη στιγμή, αλλά η λέξη στην οποία επιστρέφω είναι αυτή: «ηλεκτρισμένη». Ήταν μια ηλεκτρισμένη και βαθιά ουσιαστική εμπειρία για την οποία νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη. Καθώς στεκόμουν ανάμεσα στα μάρμαρα, είχα στο μυαλό μου όχι μόνο τα πραγματικά βήματα που επρόκειτο να κάνω στη σκηνή, αλλά και τα βήματα που έκαναν οι πρόγονοί μου πριν από μένα, καθώς και αυτά που πρέπει να κάνουμε εμείς, ως πολιτισμός, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης, σκεφτόμουν τον πατέρα μου, που πέθανε, και αναρωτήθηκα αν βρισκόταν κάπου στο σύμπαν και μπορούσε να παρακολουθήσει τι συνέβαινε. Το ήλπιζα, πάντως!

Οι συνεργασίες σας στον χώρο της μόδας φαίνεται ότι προκαλούν τη δημιουργικότητά σας. Με ποιον τρόπο συμβαίνει αυτό; 

Όταν το έργο είναι σωστό, καλωσορίζω τη συνεργασία και είναι μια άσκηση που με βοηθά να σκεφτώ έξω από το πλαίσιο αυτού που συνήθως κάνω. Μου αρέσει να δημιουργώ μια αρμονία μεταξύ των ήχων μου και των δημιουργιών, για να ζωντανέψει το όραμα. Έγραψα τη μουσική για τα shows των Louis Vuitton, Yves Saint Laurent κι έκανα εμφάνιση και στου Dior. Αναλαμβάνω μόνο τα projects που με αφήνουν να είμαι εγώ.

Καθώς παίξατε έναν κεντρικό ρόλο σ' ένα ιδιαίτερα σημαντικό fashion event, θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η πραγματική σας σχέση με τη μόδα; 

Αυτά που φοράω στη σκηνή τα φοράω συχνά και στη ζωή μου. Δεν υπάρχει διαχωρισμός για μένα. Η μόδα είναι ένα είδος γλώσσας, ένα μέσο με το οποίο εκφράζεται ο κάθε εαυτός. Το προσωπικό μου στιλ αντανακλά το πώς νιώθω, από που είμαι και τι θα ήθελα να πω.

Υπάρχουν δημιουργοί που θαυμάζετε; 

Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι άνθρωπος της μπράντας, αλλά του αντικειμένου. Ένα κομμάτι θα με προσελκύσει, αλλά όχι απαραίτητα ολόκληρη ετικέτα. Μου αρέσουν πράγματα που είναι ελληνικά, λίγο γοτθικά, πειραματικά ή ασυνήθιστα. Κυρίως, σε μαύρο ή λευκό.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα γνήσια ελληνικά χαρακτηριστικά σας; 

Η βαθιά μου αγάπη για την ποίηση, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες με συνδέει με την Ελλάδα σε βαθύ επίπεδο. Επίσης, μου λένε συχνά ότι δείχνω πολύ Ελληνίδα.

Επισκέπτεστε συχνά την Ελλάδα και τι αγαπάτε περισσότερο από αυτήν; 

Επιστρέφω όσο πιο συχνά μπορώ. Μου αρέσει να βλέπω τη μητέρα μου και αγαπώ να βυθίζομαι στις δυνάμεις του Αιγαίου, στο άρωμα του πεύκου, στη γεύση του αλατιού και της ντομάτας... Μακάρι ο τόπος όπου ζω να μην ήταν τόσο μακριά από την Ελλάδα. Αν μπορούσα να είμαι εκεί όλη την ώρα, αυτό θα έκανα!

Αλήθεια, σε ποια ηλικία συνειδητοποιήσατε την αγάπη σας για τη μουσική; Υπήρξε κάποια κομβική συνθήκη που σας βοήθησε σε αυτό το «ταξίδι»; 

Όταν ήμουν πολύ μικρό κορίτσι, μου άρεσε ν’ ακούω αυτό το κλασικό τραγούδι, το “Bolero” του Ravel. Ενθουσιάστηκα πολύ από το άγριο κρεσέντο και την κορύφωσή του. Ενστικτωδώς είχα σκεφτεί ότι ήθελα με κάποιον τρόπο να το καταπιώ ολόκληρο, αλλά το πιο κοντινό σε αυτό ήταν να προσπαθήσω να μάθω πώς να το παίζω στο πιάνο. Ρώτησα τους γείτονες αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω το πιάνο τους. Μου είπαν «ναι», κι έτσι πήγα κι έμαθα το τραγούδι. Είναι εκπληκτικό το ότι ένα μουσικό κομμάτι θα μπορούσε να ενσταλάξει τόσο μεγάλη συγκίνηση σε κάποιον τόσο μικρό σε ηλικία, αλλά πραγματικά αυτή η δύναμη και η έμπνευση με είχαν διαπεράσει από τότε.

Και τι είδους άνθρωποι σας εμπνέουν; 

Διαφορετικοί τύποι μπορούν να τραβήξουν την προσοχή μου, αλλά αυτοί που μ’ εμπνέουν είναι λίγοι και πολύ διαφορετικοί. Νομίζω ότι συμβαίνει κυρίως με όσους έχουν μια ποιητική αντίληψη, εξυπνάδα και μια παράλογη αίσθηση του χιούμορ, που φτάνει στο χείλος του black. Επίσης, με αυτούς που τους χαρακτηρίζει το συναίσθημα της βαθιάς καλοσύνης. Με λίγα λόγια, αυτό που μ’ εμπνέει είναι οι έξυπνες γυναίκες, η όμορφη γεωμετρία της φύσης, ο ήχος των ξύλινων δαπέδων κάτω από τα αργά βήματα σ’ ένα μουσείο, το τιρκουάζ της θάλασσας, το σύμπαν, όλα όσα ξέρουμε, όλα αυτά που δε γνωρίζουμε.

Το cd σας «Thalassa» είναι το πιο δημοφιλές. Μπορείτε να μου μεταφέρετε την ατμόσφαιρα και τη συναισθηματική σας κατάσταση ενώ το γράφατε; 

Περνούσα μια περίοδο απώλειας και βρισκόμουν στην πυκνή ομίχλη της σύγχυσης και της θλίψης, που έρχεται με τον θρήνο. Κατά κάποιον τρόπο, ήμουν εγώ που ζητούσα συμβουλές από τη θάλασσα. Δε νομίζω ότι είχα απαραιτήτως όλες τις απαντήσεις, αλλά ένιωθα ένα ξέσπασμα της ψυχικής μου κατάστασης εκείνη τη στιγμή.

Ενώ η μουσική σας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί multi culti, ακούγεται περισσότερο σαν ένα εσωτερικό ταξίδι. Ποιο είναι το όνειρό σας για τη μουσική; 

Δημιουργώ πράγματα από προσωπική σκοπιά και θέλω να ελπίζω ότι ο ακροατής μπορεί να οδηγηθεί σ’ ένα ταξίδι, το οποίο θα καταφέρει στη συνέχεια να εφαρμόσει στη δική του ζωή. Εάν μπορεί να ταυτιστεί με κάτι στη μουσική μου κι αυτό τον βοηθά, τότε αισθάνομαι ότι έχω κάνει τη δουλειά μου.

Έχετε κάνει support σε μερικά από τα πιο δημοφιλή γκρουπ. Μπορείτε να μου περιγράψετε την εμπειρία και τη συνεργασία σας με αυτούς τους καλλιτέχνες; 

Μου αρέσει να περιοδεύω με συναδέλφους καλλιτέχνες. Όταν βρίσκεσαι σε περιοδεία κι όλοι εργάζονται μαζί ως ομάδα για να ξεκινήσουν την παράσταση, αρχίζεις να αισθάνεσαι σαν οικογένεια. Έχω κάνει απίστευτες φιλίες υπό αυτές τις συνθήκες. Η Chelsea Wolfe είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Μια ιδιαίτερα ευγενική ψυχή, που αγαπώ. Επίσης, θυμάμαι, όταν άνοιξα τη συναυλία των “Nine Inch Nails” κι έκοψαν τον δικό τους έλεγχο ήχου για τον δικό μου. Αυτές οι χειρονομίες σημαίνουν πολλά για μένα και ο σεβασμός και ο θαυμασμός μου γι’ αυτούς αυξάνονται.

ioanna-gika-2.jpg
Φόρεμα Dior, Dior Boutique

Μένοντας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, θα ήθελα να μου πείτε ποιο στοιχείο της Αμερικής σάς ελκύει περισσότερο και πώς διαμορφώνετε εκεί τη δική σας ζωή;

Η σχέση μου με την Αμερική είναι περίπλοκη. Καταρχήν, προσφέρει πολλές ελευθερίες, για τις οποίες είμαι εξαιρετικά ευγνώμων. Ωστόσο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπό την προεδρία του Trump δημιούργησαν έναν τεράστιο θυμό μέσα μου, που άλλαξε τη σχέση μου με τη χώρα. Ζω στο Echo Park του Λος Άντζελες και περνάω την ημέρα μου γράφοντας, κάνοντας σκέψεις, πράξεις εθελοντισμού, περιπάτους στη λίμνη, φωτογραφίζοντας, ζωγραφίζοντας, διαβάζοντας με τη Λέσχη Βιβλίου που έχω δημιουργήσει και φαντάζομαι πώς θα ήταν να είσαι ένα χταπόδι και να συλλογίζεσαι το σύμπαν. Καμία μέρα δεν είναι ίδια. Οι φίλοι μου, επίσης, σημαίνουν πάρα πολλά για μένα. Η εξυπνάδα, η ζεστασιά, το χιούμορ και η καλοσύνη τους μου είναι απαραίτητα καθημερινά.

Σε ποια δημιουργική φάση βρίσκεστε αυτό το διάστημα; 

Αυτήν τη στιγμή, εργάζομαι για το νέο μου άλμπουμ, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσα μέρος της μουσικής επένδυσης στο ντοκιμαντέρ “Britney Vs Spears”, που παίζεται τώρα στο Netflix.

Αυτό είναι θαυμάσιο! Πρόκειται για μια πολύ προσωπική καταγραφή μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης περιόδου στη ζωή της. Πώς καταλήξατε σε αυτήν τη συνεργασία; 

Πριν από τρία -σχεδόν- χρόνια, με πλησίασαν οι κινηματογραφιστές του, για να κάνω τη μουσική επένδυση. Ήμουν ανέκαθεν θαυμάστρια της σκηνοθέτριας Erin Lee Carr, μιας κινηματογραφίστριας που κοιτάζει τις γυναικείες ιστορίες μέσα από την έξυπνη και ταυτόχρονα συμπονετική ματιά της! Είχα πάντα και μια γλυκιά άποψη για την Britney, οπότε ελπίζω ότι, με κάποιον τρόπο, αυτό το ντοκιμαντέρ θα τη βοηθήσει…

Αν μπορούσατε να οργανώσετε ένα δείπνο με τους αγαπημένους σας μουσικούς, ποιους θα καλούσατε και τι είδους μουσική θ’ ακούγατε κατά τη διάρκεια της βραδιάς; 

Θα ήταν απίστευτο να δειπνήσω με τον Βαγγέλη, την Enya και αρκετούς μουσικούς φίλους μου, που αγαπώ πολύ! Θα ήθελα το φαγητό να μαγειρευτεί από τη Mina Stone, τη φίλη μου που έχει ένα ελληνικό εστιατόριο στο μουσείο της Νέας Υόρκης: το MoMA's PS1. Όσο για τη μουσική, θα περνούσαμε το τηλέφωνο από τον καθένα και θα τον αφήναμε να παίξει για λίγο μερικά τραγούδια που του αρέσουν. Ομαδική επιμέλεια! 

Credits

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ & STYLING KESH

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021