fbpixel

Search icon
Search
In home: Τρεις καταξιωμένοι αρχιτέκτονες μάς υποδέχονται στην προσωπική γωνιά του σπιτιού τους
#GREEKSDOITBETTER

In home: Τρεις καταξιωμένοι αρχιτέκτονες μάς υποδέχονται στην προσωπική γωνιά του σπιτιού τους

Οι Βαγγέλης Μπόνιος, Ηλίας Βενέσης και Νικολέττα Λέκκα μοιράζονται μαζί μας τη φιλοσοφία πίσω από τη δουλειά και το έργο τους


Έχοντας ως κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για το design, τρεις καταξιωμένοι στον τομέα τους αρχιτέκτονες μάς υποδέχονται στην προσωπική γωνιά τους σπιτιού τους, μάς μιλούν για τη δουλειά και το έργο τους, αλλά και τις πιο ξεχωριστές επιλογές της ζωής τους.

Βαγγέλης Μπόνιος

s-1p.jpg
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Μεγάλωσε με φόντο τα κάδρα της Παραλίας της Θεσσαλονίκης και τις εικόνες του δασυλλίου του Δελασάλ. Πρώτη σημαντική στάση του, το Μιλάνο, όπου έκανε μεταπτυχιακό στο interior design, πλάι στην καταξιωμένη Patricia Viel. Αυτό τον οδήγησε στα πρώτα high-end projects, όπως τα Bulgari Hotels και Valentino boutiques, συνειδητοποιώντας τη σημαντικότητα της εμπορικής δύναμης που έχει η εκπόνηση ενός έργου εσωτερικής διακόσμησης, εκτός από την καλλιτεχνική. Επόμενη στάση, η Αθήνα, όπου συνεργάζεται -ως head interior designer- με το γραφείο Zege Architects σ’ έργα, όπως το The Met Hotel και ο Αστέρας.

Πρώτο μου έργο… είναι το Pere Ubu (2015). Μου χάρισε το μεγάλο σκίρτημα της σχεδίασης ενός πρότζεκτ προσωπικού, με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από αυτά της συμμετοχής σ’ έργα ενός μεγάλου αρχιτεκτονικού γραφείου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ίδρυσα το boutique interior design agency Studio Bonarchi.

Η φιλοσοφία του γραφείου είναι… η μελέτη και ο σχεδιασμός personalised, εκλεπτυσμένων και διαχρονικών έργων, σε απλές φόρμες και καθαρές γεωμετρίες, που αποκτούν αξία, καθώς επενδύονται με υψηλής ποιότητας υλικά και διανθίζονται με custom made details.

Επέλεξα να φωτογραφηθώ… στο meeting room του Bonarchi apartment, χώρου ενδεικτικού του στιλ μου. Τον χαρακτηρίζει μια καθαρή συμμετρία, που συμβάλλει στην αρμονία της καθημερινότητας και φιλοξενεί τα αντικείμενα και τα έργα τέχνης που συλλέγω, κρατώντας τον ζωντανό. H σκέψη μου για τη δημιουργία του ήταν η εμμονική μεταφορά των αισθητικών δεδομένων που έχω αγαπήσει τα τελευταία χρόνια στο Παρίσι, πόλη που έχει καθορίσει την ταυτότητα του γραφείου.

Τελευταία… ασχολούμαι με τον σχεδιασμό των χώρων, την επίπλωση και το στήσιμο του 5* Kalesma Mykonos -σε συνεργασία με τους Κ-Studio. Παράλληλα, ο χρόνος μου μοιράζεται ανάμεσα στη μετατροπή ενός νεοκλασικού στο boutique hotel Κinglin στην Ακρόπολη, την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος, τη σχεδίαση ενός συγκροτήματος βιλών στην Κέρκυρα και κατοικιών στη Μύκονο.

My Favorites

Κτίριο: Η Villa Necchi στο Μιλάνο

Έργο τέχνης: Το γλυπτό Childhood του Isamu Noguchi και η ζωγραφική του Θεσσαλονικιού Ζαχαρία Κουμπλή

Σχεδιαστής: Vincent Van Duysen

Deco αντικείμενο: Ο δίσκος “Piedi” του ελληνικού brand Alentes

Design Era: Αμβέρσα

Χρώμα: Λευκό

Ηλίας Βενέσης

ilias-venesis-ubuplan.jpg

Συνιδρυτής των UBUplan architects, ο Ηλίας Βενέσης, αποφάσισαν μαζί με το έτερο μέλος, τον αρχιτέκτονα Θάνο Οικονόμου, το 2014 ν’ αναπτύξουν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη, με βασικό σκοπό την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και του design. Αφορμή ήταν η ανάγκη τους για δημιουργική έκφραση και από τα πρώτα τους έργα διαμόρφωσαν μια ξεκάθαρη εικόνα και στόχευση για το τι ήταν αυτό που επιδίωκαν να πετύχουν: καθαρές και δυνατές γραμμές κι αποσαφηνισμένο concept σχεδιασμού.

Οι κλίμακες των έργων που αναλάμβαναν, από την αρχή της κοινής τους πορείας, ήταν ποικίλες, από κτιριακά έως interior design projects και αντικείμενα (product design). Από τα πιο χαρακτηριστικά τους, μια κατοικία στη χώρα της Σαμοθράκης το 2015, ένα αποστακτήριο σε αμπελώνα στην Αριδαία Πέλλας, ένα διαμέρισμα στην πλατεία Αριστοτέλους και μία κλινική πλαστικής χειρουργικής στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η αρχιτεκτονική... συνεπάγεται σύμπλεγμα δομών -χωρικών και νοητικών. Αναπτύσσει σχέσεις στον χώρο και τον χρόνο, νοήματα που για μένα και τους συνεργάτες μου αποτελούν εργαλεία στην αναζήτηση της επίλυσης κάθε μελέτης. Η διαδικασία αυτή είναι αέναη κι εξελίσσει τις σχέσεις μας με τον χώρο, τροφοδοτώντας νέες ιδέες σε καινούρια έργα. Κορυφαίες στιγμές στην καριέρα μας είναι αυτές που επιτυγχάνουν την κάθε εξατομίκευση συμπυκνωμένη σε χώρο, είτε πρόκειται για κατοικία, επαγγελματική στέγη ή αντικείμενο.

Η sitting area... που έχουμε σχεδιάσει στην ουσία τοποθετεί τον χρήστη σ’ ένα περιβάλλον υφών και γεωμετριών, οι οποίες αναπτύσσουν με το ανθρώπινο σώμα σχέσεις απόστασης, επαφής, θέασης, κλίμακας, αποδοσμένες σ’ επιφάνειες, φωτισμό και χρώμα. Σχέσεις που περιέχουν δημιουργικότητα κι ενεργοποιούν τις αισθήσεις.

Τελευταία... εκπονούμε ένα έργο που αφορά σ’ ένα συγκρότημα κατοικιών σ’ έναν παραποτάμιο, περιαστικό οικισμό. Νέα δεδομένα εισάγονται στον σχεδιασμό, όπως το υγρό στοιχείο, το ανάγλυφο και οι παρόχθιες ζώνες.

Μy Favorites

Κτίριο: Serpentine Gallery Pavilion by Peter Zumthor

Μουσείο: Tate Modern by Herzog & De Meuron

Έργο τέχνης: Towards Paradise by Gustafson, Porter and Bowman

Σχεδιαστής: Ronan & Erwan Bouroullec

Deco αντικείμενο: Sam Son Armchair, Magis

Design: Capital Rotterdam

Design Era: Το μέλλον

Χρώμα: Κίτρινο

Νικολέττα Λέκκα

tsi-0184.jpg

Τελειώνοντας την Πολυτεχνική Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδειξε ενδιαφέρον για τη μόδα και τα κοσμήματα, την ιστορία και την κατασκευή τους, παρακολουθώντας εκπαιδευτικά σεμινάρια. «Πίστευα πάντα ότι σχεδιασμός και κατασκευή έχουν να κάνουν με μια εσωτερική διαδικασία». Γεννημένη στα Ιωάννινα, μεγάλωσε και σπούδασε στον Βόλο. Αφού αποφοίτησε, αποφάσισε να αρχίσει να σχεδιάζει τη δική της σειρά κοσμημάτων παράλληλα με το επάγγελμά της ως αρχιτέκτονας. Η έμπνευση που οδήγησε στη δημιουργία της συλλογής κοσμημάτων Nikoletta Lekka είναι το αποτέλεσμα της συγκρότησης δύο στοιχείων. Δύο στοιχεία που ορίζουν και περιβάλλουν το στήθος της γυναίκας που απεικονίζεται στα περίφημα είδωλα των δύο ισχυρών πολιτισμών της αρχαίας Ελλάδας, του Κυκλαδικού και του Μινωικού.

Η ζωή μου... το τελευταίο διάστημα μοιράζεται μεταξύ Θεσσαλονίκης - Αθήνας, όπου αναπτύσσεται το κομμάτι της προσωπικής κι επαγγελματικής μου ζωής, και Βόλου, της πόλης όπου μεγάλωσα και βρίσκονται οι γονείς μου. Από χρόνια ήθελα να δημιουργήσω έναν δικό μας χώρο, που θα συστεγάζει αναμνήσεις και νέες εμπειρίες. Όταν άρχισα να τον οραματίζομαι, είχα έντονα στο μυαλό μου μια αρχιτεκτονική που δίνει σημασία στο βίωμα, την εμπειρία των αισθήσεων και την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με αυτόν.

Ο σχεδιασμός... είναι κώδικας επικοινωνίας, μια γλώσσα ελεύθερη από μεταφράσεις και ερμηνείες. Είναι τέχνη. Μεταφέρει και δημιουργεί συναισθήματα και αγγίζει κάθε άτομο διαφορετικά. Αυτό με μαγεύει.

Η πιο άμεση κατοίκηση... είναι το σώμα μας. Το πώς το ντύνουμε ή το στολίζουμε εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο το τοποθετούμε σ’ ένα πιο ευρύ πλαίσιο. Το κόσμημα μπορεί να γίνει η διαφορετική πινελιά. Είναι μια δήλωση διάθεσης, πρόθεσης, επιλογής.

Το σπίτι μου… τελεί υπό κατασκευή. Προσπαθώ να βρίσκω τρόπους ώστε ο χώρος να έχει κάτι μοναδικό. Όλα τα πράγματα μπορούν να είναι τέτοια, σαν να έγιναν μόνο για εμάς: αλλάζοντας κάτι μικρό, σχεδιάζοντάς το λίγο αλλιώς.

Τελευταία… η προσοχή μου επικεντρώθηκε στο κόσμημα. Ακολουθώντας λιτές γραμμές στον σχεδιασμό και με μινιμαλιστική προσέγγιση, επιλέγω στη jewelry σειρά “Nikoletta Lekka” μοναδικότητα στην κατασκευή. Αυτό σημαίνει ότι γίνονται custom fit, προσπαθώντας ν’ αναδείξουν τα χαρακτηριστικά του καθένα που τα επιλέγει. Λόγω της δυσπραγίας των τελευταίων χρόνων, η αρχιτεκτονική ως βιοποριστική λύση περιμένει... Η σχεδιαστική μου διέξοδος είναι η άλλη μου αγάπη, το κόσμημα. Στο εύλογο ερώτημα, σε ποια κατεύθυνση θα πορευτώ, η απάντηση είναι σίγουρα «στο design»!

My Favorites

Building: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, του αρχιτέκτονα Κρόκου

Museum: MOMus – Museum of Modern Art – Costakis Collection

Designer: Coco Chanel

Deco item: Kintsugi Porcelain, plates and cups

Design capital: Βερολίνο

Design era: 20s – 30s

Color: white smoke