fbpixel

Search icon
Search
Ίδρυμα Louis Vuitton: Σε πρώτο πλάνο ένας πρωτότυπος «διάλογος» μεταξύ Claude Monet και Joan Mitchell
ARTS & CULTURE

Ίδρυμα Louis Vuitton: Σε πρώτο πλάνο ένας πρωτότυπος «διάλογος» μεταξύ Claude Monet και Joan Mitchell

Η έκθεση «Joan Mitchell Retrospective» παρουσιάζει τα καθηλωτικά μοτίβα των δύο καλλιτεχνών


Μια ξεχωριστή ποιητική και αισθητηριακή διαδρομή ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες στην καρδιά του Παρισιού. Μια άνευ προηγουμένου συνάντηση του όψιμου ιμπρεσιονισμού με τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό συστήνει στο κοινό τον δημιουργικό κόσμο των δύο αξιόλογων artists, Claude Monet και Joan Mitchell. Το Ίδρυμα Louis Vuitton, σε συνεργασία με το Μουσείο Marmottan Monet του San Fransisco και Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης, δημιούργησαν μια ιδιαίτερη αναδρομική έκθεση, η οποία τιμά τους δύο διαχρονικούς καλλιτέχνες. Η έκθεση συγκεντρώνει περίπου 50 έργα άνω των 1.000 m2, προσφέροντας μια νέα εκδοχή αυτής που παρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους τελευταίους μήνες. Με άξονα την ομορφιά της φύσης και τα γοητευτικά μοτίβα, που δημιουργεί, η καλλιτεχνική γραμμή των Monet και Mitchell στρέφεται προς τα «ζεστά» χρώματα, το φως και τα ειδυλλιακά τοπία.

Η έκθεση με τίτλο "Joan Mitchell Retrospective", αποτελεί μια ιδιαίτερη ευκαιρία προς τους Γάλλους και Ευρωπαίους επισκέπτες να γνωρίσουν σε βάθος την κεντρική φιλοσοφία της Αμερικανίδας εικαστικού και χαράκτριας, Joan Mitchell και την συσχέτιση των αριστουργημάτων της με τον Monet. Το έργο της, την έχει αναδείξει ως μια από τις πιο ζωντανές φωνές της ζωγραφικής τέχνης στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Αν και στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1950, η Mitchell συμμετείχε στην αμερικανική σκηνή που σημαδεύτηκε από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, η έκθεση καταδεικνύει τη μοναδικότητα της ζωγραφικής της, που χαρακτηρίζεται από την ένταση της παλέτας της, την ευαισθησία της ως προς την ποίηση και την συνεχή αναζήτησή της για την απλότητα της φύσης. Η ίδια πάντα εξέφραζε: «Μαζί μου κουβαλάω το τοπίο μου».

164560flv-4-2500x1937.webp
Joan Mitchell, Two Pianos, λάδι σε καμβά, 1980, Ιδιωτική συλλογή © The Estate of Joan Mitchell

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης καλλιτεχνικής «συζήτησης», προχωρούμε στη σημασία των ύστερων έργων του Monet. Χαρακτηριστικά στοιχεία που κυριαρχούν είναι η υπεροχή της στιγμής έναντι της μονιμότητας και της σταθερότητας, καθώς και την ιδέα μιας δυναμικής και συνεχώς εξελισσόμενης πραγματικότητας. Ο πίνακας που έχει μείνει αξέχαστος είναι «Τα Νούφαρα». Αποτελεί ένα από τα πιο μνημειώδη καλλιτεχνικά επιτεύγματα του 20ού αιώνα. Το έργο αυτό βρήκε ανταπόκριση στη δεκαετία του 1950 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θεωρείται ως πρόδρομος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

claudeldmeoer.jpg
"Τα Νούφαρα" του Monet

Στους τελευταίους πίνακές του, επικρατούν πιο ζεστοί τόνοι και λιγότερο ευδιάκριτες γραμμές. Ο ίδιος, στη συγκεκριμένη δημιουργική του φάση, ριζοσπαστικοποίησε το κεντρικό μήνυμα της απελευθέρωσης, που τον διέκρινε. Πολλοί είναι οι παρατηρητές, που έχουν συνδέσει φυσικά αυτή την τελευταία περίοδο με τον αμερικανικό εξπρεσιονισμό, συγκρίνοντας τα έργα του με εκείνα του Rothko , του Clyfford Still. 

Ένα μαγευτικό ταξίδι είναι έτοιμο να μας συνεπάρει στην ευαίσθητη φαντασία των δύο καλλιτεχνών, με αποτέλεσμα να μας μεταφέρει τις αξιόλογες εικαστικές και θεματικές τους αντιστοιχίες.

Info: Louis Vuitton Foundation, 8, Αvenue du Mahatma-Gandhi, 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Φεβρουαρίου 2023.