fbpixel

Search icon
Search
Η βαριατρική αντιμετωπίζει το πρόβλημα της νοσογόνου παχυσαρκίας
MAGAZINE

Η βαριατρική αντιμετωπίζει το πρόβλημα της νοσογόνου παχυσαρκίας

Συνομιλώντας με τον ειδικό χειρουργό Θάνο Κακουλίδη για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας


Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Göteborg στη Σουηδία, με χειρουργική ειδικότητα στην Αμερική, στο Vanderbilt University και στο University of Colorado, και ειδίκευση στη βαριατρική και στη λαπαροσκοπική χειρουργική, ο Dr. Θάνος Κακουλίδης έχει πραγματοποιήσει πάνω από 3.000 επιτυχημένες βαριατρικές επεμβάσεις, και υπήρξε ο πρώτος που εφάρμοσε την επέμβαση γαστρικό μανίκι στη Σκανδιναβία, χαρίζοντας την ευκαιρία για μια νέα, υγιεινή ζωή στους ασθενείς του.

Θα αναρωτιόταν εύλογα κάποιος, τι ακριβώς είναι η βαριατρική χειρουργική; 

Η βαριατρική και μεταβολική χειρουργική είναι ο κλάδος της χειρουργικής που αποσκοπεί στη μείωση του βάρους του ασθενούς, ο οποίος πάσχει από νοσογόνο παχυσαρκία, δηλαδή, έντονη παχυσαρκία που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και πρόωρο θάνατο. Η βαριατρική επέμβαση επιτρέπει στον ασθενή μία φυσιολογική και όμορφη ζωή, όπως την είχε οραματιστεί, έχοντας ξανακερδίσει την εξωτερική του εμφάνιση και την ενέργεια να επανενταχθεί δυναμικά στο κοινωνικό σύνολο. Τελευταίο και εξίσου σημαντικό, του δίνεται η δυνατότητα της μακροζωίας, υιοθετώντας πλέον νέους υγιεινούς τρόπους ζωής.

Σε ποιες περιπτώσεις η βαριατρική επέμβαση αποτελεί μια κατάλληλη επιλογή για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Ενδείκνυται σε ασθενείς οι οποίοι έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα και σε βάθος χρόνου να χάσουν τα περιττά κιλά τους με διάφορους τρόπους, όπως δίαιτες, φάρμακα, ψυχολογικές συνεδρίες, σωματικές ασκήσεις, χωρίς αποτέλεσμα. Μία ανησυχητική τάση τα τελευταία χρόνια είναι ότι η παχυσαρκία αυξάνεται στην Ελλάδα στους νεαρούς ενήλικες, γεγονός που επιδεινώνει ραγδαία την υγεία τους και δυσκολεύει τη ζωή τους κοινωνικά και εργασιακά.

depositphotos-11133277-xl.jpg

Τι συμβουλές θα δίνατε σε ασθενείς που σκέφτονται να υποβληθούν σε χειρουργείο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω, είναι να αποφασίσει πρωταρχικά ο ασθενής μέσα του ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει τη ζωή του. Αυτό για μένα είναι ίσως το σημαντικότερο βήμα σ΄αυτό το «ταξίδι».

Έπειτα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στη βαριατρική μας ομάδα, θα οδηγηθεί μέσα από έμπειρα χέρια σ' έναν οργανωμένο προεγχειρητικό έλεγχο, που θα τον προετοιμάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επέμβαση. Πρόκειται για μια επένδυση ζωής που θα τον οδηγήσει στην αποκατάσταση της σωματικής και της εξίσου σημαντικής, ψυχικής του υγείας.

Πώς εξελίσσεται η βαριατρική χειρουργική αλλά και οι δυνατότητες που προσφέρει στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας; 

H έρευνα στη βαριατρική και μεταβολική χειρουργική συνεχίζεται ταυτόχρονα με την εξέλιξη στις διάφορες φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες έχουν επικουρικό ρόλο στις καινούριες μεθόδους. Η βαριατρική μας ομάδα, τηρώντας τα διεθνή πρωτόκολλα, επιλέγει τη σωστή επέμβαση για τον κάθε ασθενή, ανάλογα με την ανατομία και τις διατροφικές του συνήθειες, μεγιστοποιώντας έτσι τα αποτελέσματα. Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα κάθε άτομο που πάσχει από νοσογόνο παχυσαρκία μπορεί να την αντιμετωπίσει με επιτυχία. Μπορεί να ξανακερδίσει την χαμένη αυτοπεποίθησή του, την αισιοδοξία του και να απολαύσει τη ζωή του στο μέγιστο. Αρκεί να εμπιστευθεί την κατάλληλα εκπαιδευμένη βαριατρική χειρουργική ομάδα.

Κύριε Κακουλίδη, είναι προφανές ότι με την πολυετή καριέρα και πολύτιμη εμπειρία σας, αποτελείτε σημαντικό κομμάτι του brain gain στη χώρα μας. Τι σας έκανε έπειτα από τόσα χρόνια διαβίωσης και επαγγελματικής δραστηριοποίησης στο εξωτερικό να επιστρέψετε στην Ελλάδα; 

Κοιτάξτε, δε θα κρύψω ότι ο νόστος της οικογένειάς μου για την Ελλάδα ήταν πάντα έντονος και ειδικά μετά τη γέννηση του παιδιού μας, το 2012. Δεν πίστευα, όμως, ποτέ ότι θα γινόταν και πεδίο δράσης για μένα, γιατί με μία τόσο υγιεινή μεσογειακή δίαιτα και με ένα εύκρατο ηλιόλουστο κλίμα που έχουμε, για δεκαετίες δεν παρουσίαζε εικόνα νοσηρής παχυσαρκίας. Με τη νέα, όμως, ελληνική πραγματικότητα, όπου η νοσηρή παχυσαρκία αυξάνεται ραγδαία και ειδικά ανάμεσα στους νέους ανθρώπους, πιστεύω πως με την πολυετή εμπειρία μου και τις εξειδικευμένες καινοτόμες μεθόδους μου έχω πολλά να προσφέρω στον κόσμο και ειδικά στην ελληνική ιατρική κοινότητα.

17a5538.jpg
Dr. Θάνος Κακουλίδης

Ιnfo: τηλ.6973051053, email tkakoulidis@yahoo.com

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023