fbpixel

Search icon
Search
Η τροφή που θα χαρίσει το απαραίτητο boost ενέργειας στον οργανισμό μας
WELLNESS

Η τροφή που θα χαρίσει το απαραίτητο boost ενέργειας στον οργανισμό μας

Εντάξτε το ταχίνι στο πρόγραμμα διατροφής σας κι επωφεληθείτε


Το ταχίνι αποτελεί ένα πρωτογενές τρόφιμο που παράγεται από 100% αλεσμένο σουσάμι, χωρίς ίχνος χημικής επεξεργασίας, ενώ περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα βιταμινών Β και Ε. Η βιταμίνη Β ενισχύει την ενέργεια και τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις κι εγκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον, εμπεριέχει σημαντικά μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Η κατανάλωσή του σε καθημερινή βάση προσφέρει πληθώρα από οφέλη και μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο ζωής μας. 

Ακολουθεί, λοιπόν, παρακάτω μια λίστα με αυτά, αλλά και μερικές εύκολες συνταγές, που σίγουρα θα σας πείσουν να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή!

Βοηθάει την καρδιακή λειτουργία

    Όπως προαναφέρθηκε, το βασικό συστατικό του είναι το σουσάμι. Οι σπόροι σουσαμιού είναι γνωστοί για τα οφέλη που προσφέρουν απέναντι στην υγιή λειτουργία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Oι σπόροι σουσαμιού είναι γεμάτοι με αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα και αποτρέπουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Μάλιστα, το φυτό του σουσαμιού εμπεριέχει δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά που έχουν συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς, τη «σεσαμίνη» και τη «σησαμολίνη». Λειτουργούν αναστέλλοντας την παραγωγή χοληστερόλης στο σώμα μας.

    shutterstock-1178506696.jpg

    Έχει αντιφλεγμονώδη δράση

    Αρκετές χρόνιες ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, η υπέρταση και ο διαβήτης, μπορεί να έχουν ως ρίζα της εμφάνισής τους κάποια φλεγμονή. Ένα σωστό και καλά ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα μπορεί να καταπολεμήσει τις φλεγμονές σε αντίθεση με μια κακή και απρόσεκτη διατροφή, η οποία μπορεί να τις δημιουργήσει ή να τις επιδεινώσει. Επομένως η τροφή μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή της φλεγμονώδους κατάστασης. Το ταχίνι χάρη στα αντιοξειδωτικά που διαθέτει, είναι ένας από τους συμμάχους για την καταπολέμηση των φλεγμονών.

    Χαρίζει λαμπερό δέρμα

    Η σύνθεσή του το καθιστά κατάλληλο για να χαρίσει φυσική λάμψη στην επιδερμίδα. Η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε, που περιέχει, είναι απαραίτητες για την πρόληψη των ορατών σημείων γήρανσης. Ακόμη, το ταχίνι περιλαμβάνει και ψευδάργυρο ένα δομικό στοιχείο του κολλαγόνου, που είναι πολύ σημαντικό για λαμπερό δέρμα. Κάτι που χρειάζεται να τονισθεί είναι πως το ταχίνι αποτελεί φυτική πηγή σιδήρου ενισχύοντας έτσι τη δύναμη της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών διατηρώντας τα υγιή.

    Βελτιώνει τη διάθεση

    Η σησαμόλη και άλλα συστατικά του σουσαμιού, έπειτα από μελέτη που πραγματοποιήθηκαν, παρουσίασε δράση όμοια με αυτήν των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Επιπροσθέτως, το ταχίνι μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή σεροτονίνης που οδηγεί στην ευκολότερη χαλάρωση αλλά και στην επίτευξη βαθύτερου ύπνου χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου, μαγνησίου και θειαμίνης.

    shutterstock-670822705.jpg

    Είναι η top διατροφική επιλογή μετά τη γυμναστική

    Η σύστασή του το καθιστά μία πολύ καλή επιλογή μετά από την άσκηση, καθώς εξυπηρετεί την ενίσχυση του μυϊκού και οστίτη ιστού. Αυτό οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών, ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Επομένως είναι σημαντικό, διότι συμβάλλει στη σωστή θρέψη του οργανισμού μας.

    Μειώνει τους πόνους της έμμηνου ρύσης

    Το σουσάμι, συνεπώς και το ταχίνι, είναι τρόφιμα που βρίθουν από βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Το σύμπλεγμα αυτό προσφέρει καλύτερη μυϊκή λειτουργία και χαλάρωση, βοηθώντας έτσι στη μείωση των πόνων που αντιμετωπίζουν αρκετές γυναίκες τις ημέρες πριν τις δύσκολες μέρες του μήνα.

    shutterstock-1391351855.jpg

    Good to know

    Το ταχίνι μπορείτε αρκετά εύκολα να το προσθέσετε στη διατροφή σας. Συνδυάστε το με μέλι πάνω σε φρυγανιές, ψωμί ή με κουλούρι Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, μπορείτε να το προσθέσετε ως βάση για dressing σε σαλάτες ή σε Superbowls μαζί με φρούτα για να έχετε ενέργεια όλη την ημέρα. Πειραματιστείτε τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική, δοκιμάζοντας συνταγές που έχουν ως βασικό συστατικό το ταχίνι.

    Our Choice 

    Δοκιμάστε να δημιουργήσετε την πλέον καλοκαιρινή συνταγή του Άκη Πετρετζίκη που περιέχει ταχίνι! 

    Ριζότο με θαλασσινά και ταχίνι 

    1-1L9yi.jpg

    Υλικά:

    • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κρεμμύδι, ξερό, ψιλοκομμένο
    • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
    • 50 γρ. ούζο
    • 300 γρ. ρύζι για ριζότο
    • 300 γρ. μύδια, καθαρισμένα
    • 300 γρ. καλαμάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
    • 600 γρ. ζωμός λαχανικών
    • 50 γρ. μαργαρίνη
    • 50 γρ. ταχίνι
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • Ρόκα για το σερβίρισμα

    Εκτέλεση:

    Σε μία βαθιά και στενή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Δεν θέλουμε να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Στο σημείο αυτό σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Ανακατεύουμε καλά και συχνά το ρύζι αλλά όχι συνέχεια για να μην σπάσει. Ξεκινάμε να προσθέτουμε τον ζωμό μέχρι το ριζότο μας να χυλώσει. Παράλληλα σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα θαλασσινά. Μερικές λεπτομέρειες για το σοτάρισμα των θαλασσινών. Πάντα το τηγάνι πρέπει να είναι καυτό και πρέπει να το έχουμε βάλει σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάζει καπνό. Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των θαλασσινών και πάντα τη λιπαρή ουσία τη βάζουμε δευτερόλεπτα πριν μπουν τα θαλασσινά στο τηγάνι. Είναι πολύ σημαντικό τα θαλασσινά να είναι στεγνά πριν μπουν στο τηγάνι οπότε πρέπει απαραίτητα να τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί πριν τα σοτάρουμε. 

    Επίσης καλό είναι να καλύπτουμε την επιφάνεια των θαλασσινών με λίγο αλεύρι ώστε να μην καούν στο σοτάρισμα σε περίπτωση που έχει κάψει πολύ το λάδι στο τηγάνι. Πάντα όμως πρέπει να τα έχουμε πολύ καλά τινάξει ώστε να φύγει το παραπανίσιο αλεύρι. Και τέλος τα θαλασσινά θέλουν ελάχιστο μαγείρεμα 2-3 λεπτά και είναι έτοιμα. Τελειώνοντας το ριζότο έχουμε έτοιμα και τα θαλασσινά. Αφαιρούμε το ριζότο από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα στο ριζότο τη μαργαρίνη και το ταχίνι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα θαλασσινά και τη ρόκα. Σερβίρουμε αμέσως.