fbpixel

Search icon
Search
Η Λένα Μαντά και η Κλαίρη Θεοδώρου αποδεικνύουν πως η συγγραφή είναι «Γυναικεία Υπόθεση»
MAGAZINE

Η Λένα Μαντά και η Κλαίρη Θεοδώρου αποδεικνύουν πως η συγγραφή είναι «Γυναικεία Υπόθεση»

Στο πρώτο τους κοινό εγχείρημα -μια σειρά αστυνομικών βιβλίων από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» που μόλις συμπληρώθηκε με το τέταρτο μέρος της


H πολυβραβευμένη Λένα Μαντά δηλώνει ότι είχε πάντα μια ιδιαίτερη σχέση με το χαρτί. Ποτέ δεν είχε σχεδιάσει να γίνει συγγραφέας• έγραφε γιατί απολάμβανε τη διαδικασία και τα ταξίδια του νου που έκανε με τις ιστορίες της. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα εκδοτικά δρώμενα το 2001, και το 2004 ξεκίνησε τη συνεργασία της με τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Το 2005, κυκλοφόρησε το «Βαλς με δώδεκα θεούς». Από τότε, κάθε χρόνο γράφει ένα νέο μυθιστόρημα, ενώ από το 2021 συνεργάζεται με την Κλαίρη Θεοδώρου για τη σειρά αστυνομικών βιβλίων με τίτλο «Γυναικεία Υπόθεση».

Η Κλαίρη Θεοδώρου επίσης έγραφε από μικρή. Αυτός ήταν ο τρόπος της να επεξεργάζεται τα γεγονότα της ζωής της, θετικά ή αρνητικά. Το 2007, έπειτα από σοβαρό πρόβλημα υγείας που την κράτησε μακριά από την εργασία της για έναν χρόνο, συνειδητοποίησε ότι είχε ολοκληρώσει ένα ολόκληρο βιβλίο. Αποφάσισε να μην το αφήσει στο συρτάρι, κι έτσι, το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο “Salvadera”, εκδόθηκε. Ακολούθησε άλλο ένα μικρότερο, και το 2016 ξεκίνησε η συνεργασία της με τις εκδόσεις «Ψυχογιός» με πέντε κοινωνικά-ιστορικά μυθιστορήματα και τρία αστυνομικά, καθώς και τα τέσσερα -ως τώρα- βιβλία της «Γυναικείας Υπόθεσης».

Πώς ξεκίνησε η κοινή σας συγγραφική διαδρομή;

Λ. Μ.: Το 2021, πρότεινα στην Κλαίρη να γράψουμε ένα αστυνομικό βιβλίο μαζί, χωρίς φυσικά καμία από τις δυο μας να είναι σίγουρη ότι το εγχείρημα θα πετύχει. Όμως, αυτό που αντιληφθήκαμε από την πρώτη μέρα ήταν ότι λειτουργούσαμε πολύ καλά, ότι η δουλειά κυλούσε αβίαστα και κυρίως πως διασκεδάζαμε με αυτό που κάναμε. Φυσικά, βοήθησε πολύ η δυνατή φιλία που μας ενώνει εδώ και χρόνια. Πολύ πριν ενώσουμε τα μυαλά και τη φαντασία μας βρέθηκαν ενωμένες οι ψυχές μας.

Πώς προέκυψε η ιδέα και τι σας έδωσε την έμπνευση;

Λ. Μ.: Μπορεί να φανεί απίστευτο, αλλά δε θυμάμαι! Εσύ Κλαίρη, μήπως θυμάσαι πώς ξεκίνησε το Τζόκερ;

Κλ. Θ.: Ούτε εγώ θυμάμαι, αλλά τι σημασία έχει; Το αποτέλεσμα μετράει!

107785120.jpg
Γυναικεία Υπόθεση 1


Π
οιες είναι οι πιο δυνατές στιγμές αυτής της σπάνιας συνεργασίας και πώς εξελίσσεται;

Λ. Μ.: Δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμία, γιατί κάθε φορά που γράφουμε μαζί είναι σαν να γυρίζω στα παιδικά μου χρόνια και βρίσκομαι να παίζω «σπιτικό» με μια φίλη. Το γεγονός ότι αυτό το παιχνίδι, εν προκειμένω, είναι… φονικό, το θεωρώ άνευ σημασίας!

Κλ. Θ.: Έχουμε μάθει πια να λειτουργούμε τόσο καλά μαζί, που πολλές φορές νιώθουμε ότι η μία βρίσκεται μέσα στο μυαλό της άλλης κι αυτό συμβαίνει πια ακόμα κι όταν δε γράφουμε! Αγαπημένη μας ατάκα: «Κοπελιά, βγες λίγο από το κεφάλι μου!»

Τι θαυμάζετε περισσότερο η μία στην άλλη;

Λ. Μ.: Η Κλαίρη είναι ένα σπάνιο πλάσμα με πολύ βαθιά ψυχή. Είναι ευαίσθητη -ίσως λίγο παραπάνω για το δικό της καλό-, τρυφερή και νοιάζεται αληθινά για τους αγαπημένους της. Θαυμάζω την πειθαρχία της, το μυαλό της και κυρίως το ήθος της.

Κλ. Θ.: Η Λένα έχει μια σπάνια αίσθηση δικαίου και είναι από τους πιο πιστούς και ντόμπρους ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ. Μπορεί να κινήσει βουνά γι’ αυτούς που αγαπάει και είναι πραγματική ευλογία να ανήκεις σε αυτόν τον πολύ κλειστό κύκλο. Είναι δημιουργική, έχει χιούμορ, ξέρει να ακούει και παράλληλα είναι εξίσου ψυχαναγκαστική και τελειομανής μ’ εμένα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Ποια είναι τα επόμενα κοινά σας βήματα και χωριστά για την καθεμία;

Λ. Μ.: Τον Μάιο θα κυκλοφορήσει το νέο μου προσωπικό βιβλίο από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», ενώ προετοιμάζουμε και το κοινό μας βιβλίο για τον Νοέμβριο.

Κλ. Θ.: Τον Μάρτιο κυκλοφορεί το τέταρτο ατομικό μου αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο «Σ’ αγαπώ μέχρι θανάτου» και τον επόμενο Νοέμβριο, όπως είπε και η Λένα, έρχεται η «Γυναικεία Υπόθεση 5».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025