Με το φθινόπωρο να φέρνει μαζί του και τις ιδανικές για την εποχή γεύσεις, θυμόμαστε πόσο θρεπτικό και νόστιμο είναι το μήλο που αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα για την τρέχουσα εποχή. Αυτό που ίσως δε γνωρίζατε, είναι πως αυτή η τροφή που είναι γνωστή από την αρχαιότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν το ιδανικό υλικό για να δημιουργήσετε πεντανόστιμα πιάτα -τόσο γλυκά όσο και αλμυρά- που μπορείτε να απολαύσετε καθ' όλη τη διάρκεια των δροσερών ημερών.
Πρόσφατα ανακαλύψαμε την υγιεινή εκδοχή των αγαπημένων nachos. Ξέρουμε πως αποτελούν guilty pleasure και ίσως go-to snack όταν πηγάινετε στο σινεμά, όμως πως θα αντιδρούσατε αν σας λέγαμε ότι η healthy εκδοχή τους είναι γλυκιά και πεντανόστιμη;
Η Nikki Kovacs από το My Sweet Belly ασχολείται με τις ολόπλευρες τροφές και την υγιεινή διαβίωση και η συνταγή της για νάτσος με μήλο είναι το τέλειο σνακ για την καθαρή διατροφή. Με ένα μόνο μήλο, λίγο βούτυρο σπόρων, λίγη σοκολάτα και λίγο μέλι, είστε έτοιμοι για ένα νόστιμο και χορταστικό γεύμα.
Apple nachos
Υλικά:
- 1 μεγάλο μήλο
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ηλιόσπορων
- 3 κουταλιές της σούπας μίνι σοκολατάκια vegan ή νιφάδες κακάο
- 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι χουρμά ή μέλι
Μερικές συμβουλές: Για όσους προσέχουν τα επίπεδα γλυκόζης τους, επιλέξτε αγαύη αντί για μέλι. Αν ακολουθείτε ωμή διατροφή, αντικαταστήστε τα κομματάκια σοκολάτας με κόκκους κακάο.
Εκτέλεση:
- Πλύνετε και στεγνώστε το μήλο και κόψτε το σε φέτες.
- Τοποθετήστε τις φέτες μήλου σε μια σανίδα ή ένα πιάτο. Περιχύστε τις φέτες με βούτυρο ηλιόσπορων και μέλι.
- Πασπαλίστε τα νάτσος μήλου με κομματάκια σοκολάτας ή κακάο. Απολαύστε τα!
DIETARY INFO: Gluten-free, Vegan, Nut-free
SERVING SIZE:1 μερίδα
PREP TIME: 5-10 λεπτά
COOK TIME: 0 λεπτά
Συνταγή: Nikki Kovacs, My Sweet Belly
Αν ψάχνετε παραπάνω γλυκές συνταγές με βάση το μήλο, παρακάτω σας παρουσιάζουμε αυτές που σίγουρα αξίζουν να τις δοκιμάσετε
Pancakes μήλου
Υλικά:
- 1½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1 αυγό
- 1 φλ. γάλα
- 2 μεγάλα ή 3 μικρά μήλα καθαρισμένα και τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
- 1 κ.γλ. βούτυρο
Για το γαρνίρισμα
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 3 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
- φρέσκα φρούτα
Εκτέλεση:
- Πρώτα κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι με την κανέλα και το αλάτι.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και κάνουμε λακκούβα στο κέντρο.
- Χτυπάμε το αβγό με το γάλα, τα ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Τέλος βάζουμε και τα τριμμένα μήλα. Αν το μήλο κατεβάσει πολύ υγρό, προσθέτουμε 1 κ.σ. αλεύρι, να χυλώσει.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε σε χαμηλή φωτιά κουταλιές μείγματος.
- Ροδίζουμε κάθε pancake 1΄ από κάθε πλευρά.
- Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το μέλι, να αραιώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε τις τηγανίτες μήλου, γαρνίροντας με φρέσκα φρούτα.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Μπάρες δημητριακών με βρώμη & μήλο
Υλικά:
- 450 μαρμελάδα μήλου
- 200 γρ. μέλι
- 200 γρ. βρώμη
- 150 γρ. ξηρούς καρπούς
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε το μέλι στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα.
- Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με το μέλι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσέχουμε να μην το ανακατέψουμε πολύ για να μη σφίξει πολύ το μείγμα.
- Τέλος, προσθέτουμε τη βρώμη και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ.
- Βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης πάνω σε ένα ταψί 20x30 εκ. Απλώνουμε το μείγμα από πάνω, ρίχνουμε λίγους ακόμα ξηρούς καρπούς ή δημητριακά από πάνω, καλύπτουμε με τη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για να σφίξει περίπου 3-4 ώρες.
- Για να σερβίρουμε, κόβουμε σε 20 ισομερείς μπάρες πάχους 5 εκ.
Συνταγή: Στέλιος Παρλιάρος