fbpixel

Search icon
Search
Η γαστριμαργική εμπειρία του surf n' turf έχει τη δική της κουλτούρα στη Θεσσαλονίκη
CITY VIBES

Η γαστριμαργική εμπειρία του surf n' turf έχει τη δική της κουλτούρα στη Θεσσαλονίκη

Εκλεπτυσμένα spots της πόλης παντρεύουν με τον πιο απολαυστικό τρόπο τα θαλασσινά με το κρέας και δημιουργούν μαγειρικά «θαύματα»


Δύο γευστικές ταυτότητες, οι οποίες σε πρώτη ανάγνωση, είναι πιθανό να ακούγονται εκ διαμέτρου αντίθετες. Κόκκινο κρέας και θαλασσινά καταφέρνουν να δώσουν ένα exclusive γαστρονομικό ραντεβού, δημιουργώντας μια ισχυρή συμμαχία σε ένα menu. Το "surf n' turf" αφορά σε ένα eclectic main dish, στο οποίο συναντούμε τα τυπικά συστατικά των seafoods, όπως είναι ο αστακός - είτε με ουρά, είτε ολόκληρος - οι γαρίδες, τα καλαμάρια ή τα χτένια, συνήθως μαζί με μπριζόλα μόσχου. Σήμερα, σε αρκετά high, κατά βάση, εστιατόρια του κόσμου, μπορούμε να απολαύσουμε ενδιαφέρουσες παραλλαγές και gourmet ή street προσεγγίσεις, βασισμένες στη διαχρονική φιλοσοφία της συγκεκριμένη συνταγής. Η ονομασία αυτή στο μαγειρικό λεξικό της Αυστραλίας αναφέρεται μερικές φορές ως Reef and beef ή Reef 'n' Beef. 

Σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, δεν είναι σαφής η προέλευση του συγκεκριμένου όρου. Η παλαιότερη γνωστή αναφορά ανήκει στο έτος 1961 και αποτυπώθηκε στην εφημερίδα "Los Angeles Times". Στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αμερική, ο συνδυασμός μεγάλων μερίδων αστακού και μπριζόλας ήταν δημοφιλής στα "show restaurants", γνωστά ως «παλάτια αστακού», τα οποία ανήκαν στα αισθητικά και γευστικά γούστα των νεόπλουτων της εποχής. Από τη δεκαετία του '20 και έπειτα, η γαστριμαργική αυτή τάση έχασε κατακόρυφα τη δημοτικότητά της, την οποία ανέκτησε μόνο στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το 1962, έκανε την εμφάνισή του στο "Eye of the Needle", ένα περιστρεφόμενο εστιατόριο στην κορυφή του εμβληματικού οβελίσκου Space Needle στο Seattle της Washington. 

Η κουλτούρα του "surf n' turf" παρουσιάζει φοβερό ενδιαφέρον, θέτοντας στο προσκήνιο τη μεσοαστική «ηπειρωτική κουζίνα» των δεκαετιών του 1960 και 1970. Ο αστακός και η μπριζόλα λειτουργούν ως υποκατάστατα της μεσαίας τάξης, αποκτώντας μια καινούργια, ακόμη πιο delux προσωπικότητα, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα να κλέβει τις εντυπώσεις των πιο απαιτητικών foodies. 

Στο γαστρονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, η κουλτούρα του "surf n' turf" μας οδηγεί στα eclectic μονοπάτια τεσσάρων αγαπημένων προορισμών. 

Clochard Fine Dining

304872408-639405897710125-2146221108496080201-n.jpg

Ένα βραβευμένο all-time-classic εστιατόριο στην καρδιά της πόλης ακολουθεί πιστά τις αξίες της σύγχρονης ελληνικής αστικής κουζίνας με επιρροές από τη γαλλική. Το Clochard Fine Dining θέτει σε πρώτο πλάνο την εποχικότητα, το art de la table και την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης, γι΄ αυτό και φροντίζει πάντα να ανανεώνει τέσσερις φορές το χρόνο το main menu του. 

Στο ατμοσφαιρικό και elegant περιβάλλον του μπορούμε να απολαύσουμε ένα απολαυστικό "surf n' turf" dish. Μοσχαρίσιο φιλέτο σε συνδυασμό με αστακό ή γαρίδα, σερβίρεται με γλυκιά και eclectic σάλτσα κονιάκ και μαύρη τρούφα. Τη γευστική εμπειρία του πιάτου ολοκληρώνουν τα λαχταριστά σπαράγγια και ο πουρές τοπιναμπούρ. 

Info: Κομνηνών 10, Μητροπόλεως 23, Instagram:  @clochard_restaurant

Salonica Restaurant & Bar

image00002.jpeg

Μια νέα αυθεντική εμπειρία γαστρονομίας κρύβει μεράκι και πάθος για την τέχνη της μαγειρικής. Άρτια κατάρτιση, αφοσίωση και υψηλά standards δομούν τη διαχρονική φιλοσοφία του. Το διακεκριμένο Salonica Restaurant & Bar του five star hotel "Makedonia Palace", συνεχίζει να θέτει ψηλά τον πήχη, χαρίζοντας πρωτόγνωρες αισθητηριακές εμπειρίες. 

Η ταυτότητα του "surf n' turf" αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των concepts menus του, αλλά των γαστρονομικών επιλογών σε περιπτώσεις ειδικής ζήτησης των πελατών του. Rib eye με ψητές γαρίδες, μοσχαράκι γάλακτος, γεμιστό με αστακό μας συνεπαίρνουν σε μια risky και γεμάτη με εξαίρετες αρωματικές νότες γευσιγνωσία. Από το γευστικό «παιχνίδι» δεν λείπει και μια eclectic street option. Μπριός γεμιστό με αστακό, σάλτσα κάρυ και δίπλα του σερβίρεται το λαχταριστό burger με κιμά μοσχαρίσιο, ψημένο μέτριο στη σχάρα. 

Info: Makedonia Palace Hotel, Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Instagram: @makedonia_palace_hotel

Trizoni Exclusive 

1-rd9xn.jpg

Μια ωδή στην ουσία της ψαροφαγίας, μέσα από διαχρονικά αρώματα της ελληνικής θάλασσας. Το γευστικό προφίλ του εμβληματικού Trizoni Exclusive τιμά την αγιορείτικη μοναστική παράδοση και τις αληθινές γεύσεις των ψαράδων, που κληρονομούνται από γενιά σε γενιά. 

Στις "surf n' turf" επιλογές, πρωταγωνιστούν αγνά ελληνικής προελεύσεως υλικά. Μοσχαρίσιο φιλέτο ελληνικής προέλευσης, συνοδευμένο από φρέσκιες καραβιδοουρές, παραδοσιακό πουρέ από κρέμα καπνιστής μελιτζάνας και ψητά σπαράγγια. 

Info: Δόξης 1 και Σαλαμήνος, Instagram: @trizoni_exclusive

Συν-τροφή

241460762-557283439025703-7491955489671620550-n.jpg

Ένα στέκι με φιλική και οικεία ατμόσφαιρα που μοσχομυρίζει φρέσκο λεμόνι, ρίγανη και αφράτο ψωμάκι ζέας. Η διαδικασία παραγωγής του φαγητού θυμίζει μια traditional ιεροτελεστία περασμένης γοητευτικής εποχής που σέβεται την ελληνική πρώτη ύλη, ακολουθώντας μια "zero waste" γαστρονομική φιλοσοφία.

Η κουλτούρα του Συν-τροφή συνεχίζει μέχρι σήμερα τους τολμηρούς συνδυασμούς του κρέατος με θαλασσινά, με επικρατέστερες τις τραγανές γαρίδες με εποχιακό λουκάνικο και μελάτο αβγό, ένα πιάτο που μυρίζει φρέσκο βούτυρο. Ακόμη μια επιλογή είναι ο μαύρος χοίρος με γαρίδες και ξινό τραχανά, σερβιρισμένα σε δύο κεντρικά σκεύη, σε περίπτωση, που επιθυμούμε να ενώσουμε από την αρχή τις γεύσεις τους.

Info: Δόξης 7, Θεσσαλονίκη, Instagram: @+Τροφή | Sintrofi

Εnjoy the bold combinations!