fbpixel

Search icon
Search
Η αναβίωση ενός μύθου: Τα φώτα του θρυλικού Όλυμπος Νάουσα ετοιμάζονται να ανάψουν ξανά
MAGAZINE

Η αναβίωση ενός μύθου: Τα φώτα του θρυλικού Όλυμπος Νάουσα ετοιμάζονται να ανάψουν ξανά

Ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης επαναπροσδιορίζεται


Θεσσαλονίκη 1925. Ο αρχιτέκτονας Ζακ Μοσσέ οραματίζεται ένα διώροφο μπελ επόκ στολίδι στην Παραλία της πόλης. Στόφα νεοκλασική, αρχοντιά μεσοπολεμική και αέρας κοσμοπολίτικος. Ένα κτίριο -σύμβολο εκλεκτικισμού μιας νέας εποχής, που άφηνε πίσω της την εικόνα μιας πόλης, που εξαιτίας της πυρκαγιάς του ’17, έχασε ένα κομμάτι της, για να χτιστεί από την αρχή. Για έναν χρόνο το κτίριο στέγασε τα «Ηνωμένα Ζυθοποιεία Όλυμπος-Νάουσα», ώσπου το 1926 γύρισε σελίδα για να γραφτεί η ιστορία του “Olympos Naoussa Restaurant”

Ξεδιπλώνοντας την ιστορία

olympos-naoussa-restaurant-1.jpg

Και πράγματι, το «θρυλικό ρεστοράν» έγραψε μια ιστορία 60 χρόνων. Συνδέθηκε όσο κανένα άλλο με την κοσμική ζωή, αλλά και με μια περίοδο που οι τοπικές, πολυσυλλεκτικές γεύσεις του ξεπέρασαν τα σύνορα της Θεσσαλονίκης και γοήτευσαν Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτή η κουζίνα συνεπήρε γευσιγνώστες και διεθνείς ανταποκριτές, που απολάμβαναν πιάτα, όπως έξοχο χουνκιάρ μπεγιεντί, σνίτσελ χόφμαν και βιεννουάζ, αξέχαστο μυδοπίλαφο και τόσα άλλα.

28 χρόνια από την ημέρα που οι πολυέλαιοι στις ψηλοτάβανες αίθουσες έσβησαν, το ιστορικό διατηρητέο ετοιμάζεται να αποκτήσει ξανά ζωή. Αέρας χρυσής εποχής, νεοκλασικισμός και μια γαστρονομική κληρονομιά που άφησε το στίγμα της, ξαναζωντανεύουν στο On Residence, ένα boutique ξενοδοχείο-στολίδι, που γεφυρώνει παρελθόν και παρόν. Κι αυτό ίσως είναι το πιο γοητευτικό κομμάτι της φιλόδοξης σύμπραξης της TOR Hotel Group και της Grivalia Hospitality, που υπογράφουν το project.

Ο χώρος που κάποτε δείπνησαν προσωπικότητες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του κτιρίου. Διακοσμητικά στοιχεία από το παρελθόν του εστιατορίου και ευρωπαϊκά μπιστρό «φιλτράρονται» με μια σύγχρονη, αστική αισθητική, κινούμενα πάντα σε αποχρώσεις του πράσινου, σήμα-κατατεθέν του Όλυμπος Νάουσα. Όσο για την «κρυφή», καταπράσινη αυλή του, είναι μια όαση χαλάρωσης που έλειπε από το κέντρο της πόλης.

Γαστρονομία σε πρώτο πλάνο

on-residence-show-kitchen.jpg

Η γαστρονομική κληρονομιά του Όλυμπος Νάουσα εμπνέει τη σύγχρονη αστική κουζίνα του executive chef Δημήτρη Τασιούλα, ένα «ανήσυχο» μαγειρικό μυαλό που εξιτάρεται να αποδομεί και να επανασυνθέτει την παράδοση. Οι ρίζες της κουζίνας του «απλώνονται» γύρω από τις κουζίνες Εβραίων, Σλάβων, Οθωμανών, Σμυρνιών, Πόντιων και Αρμένιων, που συνέθεσαν το μωσαϊκό των γεύσεων της Θεσσαλονίκης.

Γύρω από αυτόν τον πυρήνα έστησε ένα πλούσιο καρέ από πιάτα ημέρας, μαγειρευτά και ορεκτικά. Και φυσικά ένα βραδινό μενού, από το οποίο δε θα λείπουν πιάτα εμβληματικά, που αναβιώνουν με σύγχρονη ματιά. Το αξέχαστο σνίτσελ χόφμαν που σήμερα σερβίρεται με μπραντάδα κοτόπουλου, κρέμα καπνιστού τσένταρ και προσούτο Ευρυτανίας στη σχάρα, κι αυτό το έξοχο χουνκιάρ μπεγιεντί με τη βελούδινη κρέμα ψητής μελιτζάνας στη σχάρα, τα τρυφερά, κοκκινιστά μοσχαρίσια μάγουλα και το ξηρό ανθότυρο Ρεθύμνου είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που θα γευτούμε.

InfoΛεωφ. Νίκης 5

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022