fbpixel

Search icon
Search
How to start running: Τα beginner tips & tricks που πρέπει να γνωρίζετε
WELLNESS

How to start running: Τα beginner tips & tricks που πρέπει να γνωρίζετε

Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για το τρέξιμο και πως να προετοιμαστείτε


Το τρέξιμο αποτελεί μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης. Εκτός του ότι μπορεί κανείς να επιλέξει το χρόνο και τον τόπο που θα τρέξει, γίνεται χωρίς props και λειτουργεί διπλά και ως αγχολιτικό. Το λεγόμενο "runners high" - ευφορία δηλαδή που προκαλεί το τρέξιμο - είναι αληθινό και μπορείτε εύκολα να το πετύχετε και εσείς. 

Όταν ξεκινάτε, είναι σημαντικό να σκεφτείτε τη φόρμα τρεξίματος που σας βολεύει. Κάθε αθλητής έχει το δικό του ατομικό στιλ και pace τρεξίματος, ωστόσο, η βελτίωση της φόρμας σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των τραυματισμών και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας.

shutterstock-585640775.jpg

Τι να προσέχετε στο σώμα σας:

Τα χέρια: Οι ώμοι πρέπει να είναι χαλαροί. Κρατήστε τα χέρια σας ελαφρώς μακριά από το σώμα σας, με τους αγκώνες λυγισμένους περίπου στις 90 μοίρες. Διατηρήστε χαλαρά τα χέρια για να μειώσετε την ένταση στο άνω μέρος του σώματος σας. 

Τα πόδια: Προσπαθήστε να προσγειωθείτε ελαφρά ανάμεσα στη φτέρνα και το μέσο του ποδιού σας για να ελαχιστοποιήσετε το ταλάντευμα. Ο στόχος σας; Θέλετε να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο επαφής με την επιφάνεια του εδάφους. (Είτε πρόκειται για πεζοδρόμιο, χωμάτινο μονοπάτι, στίβο ή διάδρομο).

Ολική στάση του σώματος: Η διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος είναι απαραίτητη. Επικεντρωθείτε στο να έχετε το πηγούνι σας ψηλά και το βλέμμα σας προς τα εμπρός. Προσπαθήστε να κρατάτε τα αυτιά σας στοιβαγμένα πάνω από τους ώμους και αντίστοιχα τους ώμους πάνω από τους γοφούς.

311960998-1317601792339912-6516875565545629914-n-nHvGz.jpg
Image source: @reneenoe

Πώς να διατηρήσετε το motivation σας

Όσο και να απολαμβάνετε τα running sessions σας, σίγουρα θα υπάρξουν μέρες που απλά δε θα νιώθετε πως έχετε την προαπαιτούμενη ενέργεια. 

Plan ahead: Προγραμματίστε τα runs σας κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα. Έπειτα μεταφέρετε τα στο calendar και to-do list σας.

Find a running buddy: Το τρέξιμο γίνεται επίσης ευκολότερο όταν έχετε έναν παρτενέρ. Το ότι υποσχεθήκατε να συναντήσετε κάποιον στο γυμναστήριο ή στο πάρκο θα σας βοηθήσει να σηκωθείτε από τον καναπέ και να βάλετε το running gear σας. 

Βρείτε μαραθώνιο ή αγώνα: Το να τρέχετε για έναν συγκεκριμένο λόγο είναι πολύ καλό κίνητρο. Αλλά πριν εγγραφείτε, σκεφτείτε την απόσταση, θυμηθείτε ότι οι μεγαλύτεροι αγώνες απαιτούν περισσότερο χρόνο προπόνησης.

shutterstock-447358201.jpg

Συμβουλές για αντοχή και ενυδάτωση

Το τρέξιμο απαιτεί πολλή ενέργεια, γι' αυτό είναι σημαντικό να φροντίζετε να τρέφεστε σωστά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τρέξιμό σας.

Pre-run: Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

During run: Όταν διαρκεί λιγότερο από 75 λεπτά, πιθανώς δεν υπάρχει ανάγκη να προσπαθήσετε να ανεφοδιαστείτε με καύσιμα κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Για μακρύτερες διαδρομές, σκεφτείτε να προσθέσετε μια πηγή υδατανθράκων.

Post-run: Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την αποκατάσταση με ένα snack ή γεύμα που προσφέρει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Πώς να αποτρέψετε τους τραυματισμούς

Το τρέξιμο αποτελεί high-impact exercising και αν δε κάνετε τα παρακάτω, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή φθορά του σώματός σας. Μην ξεχνάτε να:

Κάνετε προθέρμανση πριν από κάθε τρέξιμο: Αυτό περιλαμβάνει δυναμικές κινήσεις και διατάσεις για να προετοιμάσετε το σώμα σας για την προπόνηση.

Αυξήστε το volume σιγά σιγά: Ξεκινήστε με ένα beginner-friendly πρόγραμμα προπόνησης που δεν σας βάζει να κάνετε πολλά χιλιόμετρα πολύ γρήγορα. Και αν διαπιστώσετε ότι το πρόγραμμα σας γίνεται πολύ δύσκολο για το σώμα σας, μειώστε ανάλογα τον αριθμό των χιλιομέτρων σας.

Μην αμελήσετε τις υπόλοιπες προπονήσεις σας: Όταν αρχίζετε να τρέχετε, μην εγκαταλείπετε όλες τις άλλες προπονήσεις σας. Το cross training είναι μια σημαντική πτυχή της μείωσης των επιπτώσεων στα πόδια σας και της διατήρησης της υγείας και της δύναμης σας. 

Να χαλαρώνετε μετά από κάθε τρέξιμο: Ένα cool-down χαλαρού τρεξίματος για περίπου πέντε έως 10 λεπτά μετά από κάθε τρέξιμο θα βοηθήσει το σώμα σας να εγκλιματιστεί και να συνηδειτοποιήσει ότι τελείωσε με την προπόνηση. Βοηθάει επίσης να κάνετε μερικές στατικές διατάσεις και foam rolling για να μετριάσετε τυχόν πόνους μετά το τρέξιμο, συσσώρευση γαλακτικού οξέος ή τεντώματα.