fbpixel

Search icon
Search
How to make the perfect Aperol Spritz: Tο τέλειο aperitivo, ακόμα και στο σπίτι
TASTE

How to make the perfect Aperol Spritz: Tο τέλειο aperitivo, ακόμα και στο σπίτι

Δημιουργήστε το πιο καλοκαιρινό σκηνικό, μάθετε την αυθεντική προέλευσή του και ανακαλύψτε τις γευστικές παραλλαγές του


Ο Αύγουστος δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για απόλυτες ημέρες και νύχτες κάτω από το φως του ήλιου, δίπλα στη θάλασσα, σε ανθοστολισμένες βεράντες με θεϊκές γεύσεις. Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, τόσο εμείς αναζητούμε τα πιο δροσιστικά cocktails και ποτά για να συνοδεύσουμε ωραίες συζητήσεις και να ζήσουμε μοναδικές στιγμές. Ένα από τα must-try drinks, που για χρόνια κατέχει την εμπιστοσύνη των μετρ του είδους, των Ιταλών, δεν είναι άλλο από το γνωστό πλέον σε όλους μας, Aperol spritz. Το πιο δημοφιλές απεριτίφ της Ιταλίας είναι τέλειο για την happy hour σας, πίνεται από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, είναι φωτεινό, πολύχρωμο, πραγματικά αναζωογονητικό και δεν περιέχει πολύ αλκοόλ.

Πώς πήρε το όνομά του το spritz

Η αλήθεια είναι ότι το αρχικό spritz δεν ήταν ακριβώς όπως το ξέρουμε σήμερα. Η ιδέα ξεκίνησε στη Λομβαρδία και τη Βενετία στα τέλη του 18ου - αρχές του 19ου αι. Στη συγκεκριμένη περιοχή της Ιταλίας κυριαρχούσε η Αυστροουγγρική αυτοκρατορία. Οι Αυστριακοί στρατιώτες θεωρούσαν τα κρασιά των ντόπιων πολύ δυνατά για τα γούστα τους, οπότε άρχισαν να τα ανακατεύουν με ανθρακούχο νερό. Το γερμανικό ρήμα «spritzen» (πιτσιλίζω) έδωσε την αφορμή για το σημερινό όνομα του διάσημου cocktail.

shutterstock-1081329476.jpg

Η γρήγορη ιστορία του Aperol

Στις αρχές του 20ού αιώνα ανακαλύφθηκε μια πραγματικά επαναστατική συσκευή – το soda siphon (ας το πούμε το σιφόν σόδας). Έτσι, δημιουργήθηκε το κρασί με σόδα που σήμερα είναι δημοφιλή σε πολλές χώρες. Ωστόσο, το spritz "cocktail", όπως το ξέρουμε, εφευρέθηκε μόλις τη δεκαετία του 1920, όταν οι barman άρχισαν να προσθέτουν μια «πινελιά» από χρωματιστά bitters στο κρασί και τη σόδα τους.

Φυσικά, υπάρχουν περισσότερα από ένα, είδη bitter! Η Padova διεκδίκησε την προέλευση του «Aperol», ενώ το κλασικό βενετσιάνικο spritz φτιαχνόταν με «Select» (παρόμοια γεύση, αν και λίγο πιο πικρή κι έντονο κόκκινο χρώμα, αντί για πορτοκαλί). Μέχρι τη δεκαετία του 1970 η έκδοση Aperol είχε γίνει επίσημο cocktail της IBA (International Bartenders’ Association).

Το Aperol και το Aperol spritz συνδέθηκαν παντοτινά με την ιταλική κουλτούρα του aperitivo αλλά και με την ευχαρίστηση, τις εξόδους και το να μοιραζόμαστε διασκεδαστικές στιγμές με φίλους. Μια je ne sais quoi αίσθηση που δεν άργησε να έρθει και στην Ελλάδα, συνοδεύοντας ιδιαίτερα το καλοκαίρι στη χώρα μας!

Τι είδους αλκοόλ είναι; 

Το Aperol έχει περιγραφεί ποιητικά ως «ένα ιταλικό ηλιοβασίλεμα σε ένα ποτήρι» και το ζεστό πορτοκαλί χρώμα του μαρτυρά σίγουρα μια τέτοια φράση. Η συνταγή είναι, φυσικά, μυστική αλλά περιλαμβάνει πικρά και γλυκά πορτοκάλια, καθώς και ραβέντι! Αναπτύχθηκε από τους αδελφούς Luigi και Silvio Barbieri, οι οποίοι κληρονόμησαν την εταιρεία παραγωγής αλκοόλ του πατέρα τους το 1912. Το όνομα Aperol προορίζεται να απηχεί το γαλλικό «Apéro», ή απεριτίφ. Όσον αφορά το αλκοόλ, περιέχει μόνο 11% κατ' όγκο (λιγότερο από τα περισσότερα κρασιά), επομένως δεν είναι υπερβολικά αλκοολούχο.

shutterstock-1560628112.jpg

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να το απολαύσετε; 

Η κλασική στιγμή για να πιείτε ένα Aperol spritz είναι - όπως υποδηλώνει το όνομά του – την ώρα του απεριτίφ. Δηλαδή γύρω στις 18.30-19.30. Συνήθως, μπορείτε να το συνοδεύσετε με κάποιο πλατό αλλαντικών ή τυριών ή και με νόστιμες μπρουσκέτες. Φυσικά, έχει σκοπό να σας ανοίξει την όρεξη για δείπνο - όχι να σας μεθύσει! Είναι εξαιρετικό για κάθε περίσταση – στις διακοπές, όταν χαλαρώνετε δίπλα στην πισίνα ή στην παραλία, πριν από το μεσημεριανό γεύμα ή στο brunch, ή σ΄ένα summer afternoon στη βεράντα. Εάν και δεν είναι ένα τυπικό cocktail για μετά το δείπνο, κανείς δεν θα το θεωρήσει παράλογο αν το παραγγείλετε. Θυμηθείτε, επιλέγοντας ένα Aperol spritz είναι ένας τέλειος τρόπος για να απολαύσετε ένα πιο ελαφρύ ποτό, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Οι συμβουλές ενός Ιταλού για τη δημιουργία του αυθεντικού Aperol Spritz

shutterstock-2025941402.jpg
  • Χρησιμοποιήστε Prosecco καθώς είναι το τέλειο κρασί για ανάμειξη. Το Aperol είναι ήδη γλυκό, επομένως είναι καλύτερο να συνδυάζεται με ένα πιο στεγνό prosecco.
  • Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε ιταλικούς αφρώδεις οίνους που φέρουν την ετικέτα «metodo classico». Πρόκειται για αφρώδη κρασιά που παράγονται σε στιλ σαμπάνιας που είναι καλύτερα να τα απολαμβάνετε μόνα τους.  
  • Θυμηθείτε τον κανόνα 3-2-1. Για την εύκολη παρασκευή ενός spritz θυμηθείτε απλώς τον κανόνα «3-2-1»: 3 μεζούρες παγωμένο prosecco, 2 μεζούρες Aperol και 1 μεζούρα σόδα. 
  • Επιμείνετε στο Classic Soda Water ή Seltzer. Το spritz σερβίρεται παραδοσιακά με σόδα ή seltzer, αλλά μπορείτε να προσθέσετε και τόνικ. Στο σπίτι χρησιμοποιείστε ένα ανθρακούχο νερό, όπως το San Pellegrino.

Planning a spritz party 

tips


Tip 1. Eάν θέλετε να διοργανώσετε το τέλειο Aperol Spritz afternoon στη βεράντα ή το μπαλκόνι σας, τότε ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές μας για ένα τέλειο aperitivo hosting.

Tip 2. Ξεκινήστε την προετοιμασία από νωρίς. Φροντίστε να έχετε όλες τις λεπτομέρειες και ό,τι θα χρειαστείτε από υλικά πριν έρθουν οι καλεσμένοι σας. Στύψτε και ψιλοκόψτε τα φρούτα ή τις γαρνιτούρες σας. Γυαλίστε τα ποτήρια σας και στρώστε το art de la table σας. Μπορείτε επίσης, να έχετε το cocktail σας έτοιμο σε μια stylish κανάτα και να το σερβίρεται με την έλευση του καλεσμένου ως ένα ιδανικό welcome drink στην αρχή. 

Tip 3. Φροντίστε να έχετε πάντα έτοιμο πάγο. Extra Tip: Εάν δημιουργείτε μόνοι τα παγάκια, χρησιμοποιείστε εμφιαλωμένο νερό, ιδιαίτερα αν ζείτε σε περιοχή με δυσάρεστο νερό βρύσης ή δεν έχετε φίλτρο, καθώς αλλοιώνει τη γεύση του cocktail. 


The ultimate pairing

choices


Το Cicchetti είναι ένας όρος που ακούμε συχνά να συνοδεύει το Aperol Spritz στην Ιταλία. Πρόκειται για τους διαφορετικούς τύπους μικρών πιάτων, που σερβίρονται μαζί με τα afternoon drinks στη Βενετία. Εάν παραγγείλετε ένα Aperol σε ένα παραδοσιακό bacaro (wine bar), συχνά θα σας προσφέρουν μια μικρή «μπουκιά» φαγητού μαζί με το ποτό σας. Θα μπορούσε να είναι ένα polpette, crostini ή μια σπεσιαλιτέ του εκάστοτε bar. Αυτό το μικρό snack είναι το cicchetti.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΙΑΤΩΝ 

aperol.jpg

CROSTINI

Τα crostini είναι τραγανές μικρές φέτες ψωμιού με σχεδόν οποιαδήποτε επικάλυψη μπορείτε να φανταστείτε. Σκεφτείτε κάτι σαν μπρουσκέτα με αλλαντικά μέχρι μαλακά τυριά ή εποχιακά λαχανικά.

LINGUETTE

Εμπνευστείτε από τη βόρεια Ιταλία και δημιουργήστε ένα καλάθι από κράκερς. Τα λεπτά και τραγανά flatbreads είναι η τέλεια προσθήκη σε κάθε πιατέλα με antipasti. 

POLPETTE

Τα Polpette είναι μίνι κεφτεδάκια. Μικρότερα από τα αντίστοιχες που συνοδεύουν τα γνωστά σπαγγέτι, σερβίρονται μόνα τους με μια οδοντογλυφίδα και αποτελούν το τέλειο Aperol snack.  

ARANCINI

Τα Arancini πήραν το όνομά τους από την ομοιότητά τους με τα μικρά πορτοκάλια (arancine), καθιστώντας τα, την ιδανική επιλογή για να συνδυάσετε ένα Aperol Spritz. Προέρχονται από τη Σικελία, και φτιάχνονται από ριζότο που έχει διαμορφωθεί σε μια μικρή μπάλα, στη συνέχεια επικαλύπτεται με τριμμένη φρυγανιά και τηγανίζεται. Μπορείτε να τα γεμίσετε με κρέας, λαχανικά ή ακόμα και λιωμένη σοκολάτα για μια γλυκιά απόλαυση. Πειραματιστείτε για να βρείτε τον αγαπημένο σας συνδυασμό! 

TORINESI

Με καταγωγή από το Τορίνο, το Classic Torinesi είναι ένα βασικό συνοδευτικό aperitivo. Κάθε κριτσίνι ζυμώνεται με το χέρι, έτσι ώστε να μην είναι ποτέ δύο Torinesi το ίδιο. 


The Recipes


To κλασικό

shutterstock-1335708479.jpg

Υλικά

  • 1 χούφτα Premium Ice
  • 3 μεζούρες Prosecco
  • 2 μεζούρες Aperol

Συμπλήρωση: Σόδα

    Γαρνίρισμα: Φέτα πορτοκαλιού

    Εκτέλεση

    Γεμίζουμε ένα ποτήρι κρασιού γεμάτο πάγο και ρίχνουμε μέσα το Prosecco. Προσθέτουμε το Aperol και μετά συμπληρώνουμε με σόδα. Γαρνίρουμε με μια φέτα πορτοκαλιού και σερβίρουμε!

    Με grapefruit

    shutterstock-1029769492.jpg

    Υλικά

    • 2 μεζούρες gin
    • 1 μεζούρα Aperol
    • λίγο χυμό lime

    Συμπλήρωμα: Χυμός grapefruit

    Γαρνίρισμα: Μία φέτα grapefruit

    Εκτέλεση

    Προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί με τον πάγο σε ένα shaker για cocktail και ανακινούμε καλά. Σουρώνουμε σε ένα ποτήρι κρασιού και γαρνίρουμε με μία φέτα grapefruit.

    Με φράουλα

    shutterstock-2000884670.jpg

    Υλικά

    • 2 χούφτες Premium Ice
    • 1 μεζούρα Aperol
    • 2 μεζούρες Prosecco
    • Λίγο λικέρ φράουλα

    Συμπλήρωση: Σόδα

      Γαρνίρισμα: Φράουλες και μια φέτα πορτοκάλι 

      Εκτέλεση 

      Προσθέτουμε 1 χούφτα πάγο, το Aperol και το λικέρ φράουλας σε ένα shaker για coccktail και ανακινούμε καλά. Σουρώνουμε πάνω από ένα ποτήρι γεμάτο πάγο και συμπληρώνουμε με το Prosecco και τη σόδα. Γαρνίρουμε με μία φράουλα και μία φέτα πορτοκαλιού.