fbpixel

Search icon
Search
Hot Yoga: Για ποιο λόγο αποκτά συνεχώς νέους fans και γιατί αξίζει να τη βάλετε στη ζωή σας
WELLNESS

Hot Yoga: Για ποιο λόγο αποκτά συνεχώς νέους fans και γιατί αξίζει να τη βάλετε στη ζωή σας

Ανακαλύψτε νέες πτυχές του εαυτούς σας μέσα από την άσκηση


Tα τελευταία χρόνια, η αλήθεια είναι πως έχουν αλλάξει πολλά στον μαγικό κόσμο της γυμναστικής. Έκαναν την εμφάνισή τους νέοι τρόποι προπόνησης, νέες τεχνικές και μία από αυτές, είναι και η hot yoga. Υπάρχουν αυτοί που έκαναν δεύτερες σκέψεις στο άκουσμά της, ωστόσο, υπάρχουν κι αυτοί που ορκίζονται ότι έχουν αλλάξει προς το καλύτερο υιοθετώντας την. Είναι γεγονός -σε κάθε περίπτωση όμως- πως πλέον πολλοί γυμναστές και fitness gurus τη συστήνουν ανεπιφύλακτα και υποστηρίζουν ότι πραγματικά όλοι πρέπει να τη δοκιμάσουν έστω και μια φορά στη ζωή τους. Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε όλα τα benefits της hot yoga και κυρίως, για ποιο λόγο πρέπει να τη βάλετε κι εσείς στη δική σας καθημερινότητα.

Κάντε focus στον εαυτό σας!

Not just a trend

shutterstock-713186671.jpg

First things first, η hot yoga είναι -πλέον- μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές γυμναστικής κι όσοι την έχουν δοκιμάσουν, συμφωνούν πως πρόκειται για πραγματικά απαιτητικές προπονήσεις, που μπορούν να ωφελήσουν το σώμα με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους. Μεταξύ άλλων, προσφέρει χαλάρωση, βελτιώνει τη στάση του σώματος, συμβάλλει ευεργετικά στην ψυχολογία και φυσικά βοηθάει με την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία εξελιγμένη μορφή της bikram yoga, που εκτελείται σε ένα κλειστό δωμάτιο όπου η θερμοκρασία του αέρα και η υγρασία ανεβαίνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η προσθήκη θερμότητας, αυξάνει την ευελιξία, αποτοξινώνει και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενώ η hot yoga δίνει μεγάλη έμφαση στον ιδρώτα. Η θερμοκρασία του χώρου κυμαίνεται από 33 έως 40 βαθμούς, με σχετική υγρασία περίπου στο 40%, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι στη διάρκεια μίας yoga session υπάρχει ελάχιστη ροή μεταξύ των στάσεων, σε αντίθεση με τη ashtanga yoga ή τη vinyasa yoga. To make the long story short, η hot yoga είναι κατάλληλη για την αποτοξίνωση του σώματος και του νου, ενώ παράλληλα γυμνάζονται αποτελεσματικά και τα περισσότερα σημεία του σώματος. Ένα τυπικό session hot yoga ξεκινά με μια προθέρμανση 5-10 λεπτών, με τη θερμοκρασία να τοποθετείται στους 26 βαθμούς, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί ένα 40λεπτο πρόγραμμα, για να ολοκληρωθεί η συνεδρία με ένα cool down 5 με 10 λεπτών, ξανά στους 26 βαθμούς.

shutterstock-1657474324.jpg

Τhe benefits

Αν όλα τα παραπάνω δε μοιάζουν αρκετά για να σας πείσουν να βάλετε την hot yoga στη ζωή σας και να της δώσετε μία ευκαιρία, συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε μερικά από τα πιο βασικά benefits της.

  • Βοηθά αποτελεσματικά στην απώλεια τοξινών από το σώμα και την μείωση βάρους, αφού στην προσπάθειά του ο οργανισμός να επαναφέρει τη θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα αυξάνει τις καύσεις.
  • Συμβάλλει στην απόκτηση ελαστικότητας των μυών και των τενόντων, με αποτέλεσμα να αποτρέπονται οι τραυματισμοί.
  • Στη διάρκεια μίας yoga session, ενισχύεται ο καρδιακός ρυθμό και το ίδιο ισχύει και για την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό, συνεπάγεται περισσότερα κύτταρα αίματος και οξυγόνο που συνδέονται άμεσα με το δέρμα και μπορούν να χαρίσουν αξεπέραστη λάμψη στην επιδερμίδα. Εντάξτε αυτό το είδος άσκησης στη ρουτίνα σας και σταδιακά θα αρχίσετε να παρατηρείτε όλο και πιο δραστικά αποτελέσματα στη θαμπή και άτονη επιδερμίδα σας.
  • Είναι γεγονός πως αρκετοί στρέφονται στην hot yoga, προκειμένου να ανακουφιστούν από το έντονο stress και το άγχος. Επιστημονική μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο «Journal of Science and Medicine in Sport» έρχεται να επιβεβαιώσει πως πραγματικά η αλλαγή μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, καθώς σε ένα πρόγραμμα 16 εβδομάδων με συστηματικές yoga session, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των επιπέδων άγχους των συμμετεχόντων, που ανέφεραν υψηλά επίπεδα stress και χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, πριν τη συγκεκριμένη μελέτη.
  • Με τις διαφορετικές στάσεις yoga σε υψηλή θερμοκρασία, η καρδιά, οι πνεύμονες και οι μύες πρέπει να δουλέψουν πιο έντονα για να αντεπεξέλθουν στην κάθε πρόκληση. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Medicine & Science in Sports & Exercise», ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται κατά τη hot yoga τόσο, όσο θα συνέβαινε αντίστοιχα και σε ένα γρήγορο και πιο έντονο περπάτημα. Boost στην καρδιά λοιπόν.

    Extra note!

    Φυσικά, όπως ισχύει για κάθε είδος άσκησης, έτσι και στην περίπτωση της hot yoga αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως δεν είναι όλα για όλους. Υπάρχουν μερικές κατηγορίες ανθρώπων, που είναι προτιμότερο να την αποφύγουν και να στραφούν σε άλλες τεχνικές. Ποιοι είναι αυτοί; Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα που απέχουν συστηματικά και δεν ασκούνται γενικότερα κι ασθενείς με καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά προβλήματα και άλλες σχετικές παθήσεις.