fbpixel

Search icon
Search
H προσωπική συλλογή κοσμημάτων της μεγαλύτερης δισεκατομμυριούχου προς πώληση τον Μάιο
PEOPLE & MOMENTS

H προσωπική συλλογή κοσμημάτων της μεγαλύτερης δισεκατομμυριούχου προς πώληση τον Μάιο

Στον οίκο Christie's μια εξαιρετική σειρά κοσμημάτων της Heidi Horten εκτιμάται στα 122,3 εκατομμύρια λίρες


«Είμαι περήφανη που με τη συλλογή μου και την κατασκευή του μουσείου δημιούργησα κάτι διαχρονικό, το οποίο θα μπορούν να βιώσουν και οι μελλοντικές γενιές όταν θα επισκέπτονται το μουσείο μου και θα χαίρονται με την Τέχνη που μου δίνει πολλή χαρά εδώ και τόσο καιρό» είχε εκφράσει η Αυστριακή δισεκατομμυριούχος και συλλέκτης έργων Τέχνης, Heidi Horten. Η συγκεκριμένη ατάκα της αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για το ομώνυμο Foundation, το οποίο ίδρυσε. 

Η ίδια, γεννημένη το 1941 στη Βιέννη, μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, στο οποίο η Τέχνη είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Σε μια πολυετή διαδρομή χρόνων, στην οποία εντρύφησε στην αισθητική φιλοσοφία κάθε καλλιτέχνη, κατάφερε να δημιουργήσει με μεγάλη ευαισθησία και πάθος, μια συλλογή έργων διεθνούς εμβέλειας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών συγκέντρωσε μια εντυπωσιακή επιλογή αρκετών εκατοντάδων πινάκων ζωγραφικής, γλυπτών και γραφικών κομψοτεχνημάτων, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μια βαθιά επισκόπηση της εξέλιξης της Τέχνης στον εικοστό και εικοστό πρώτο αιώνα. Η exclusive σειρά συγκεντρώνει ένα "who's who" της ιστορίας της, καλύπτοντας την περίοδο από το 1900 περίπου, μέχρι τον κλασικό μοντερνισμό και τις σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις.

The exclusive collection

heidi-horten-01-1.jpg
Horten Collection

Το όνομά της ακόμα κι έναν χρόνο μετά από το θάνατό της, συνεχίζει να προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αυτή τη φορά με την πώληση της eclectic προσωπικής της συλλογής κοσμημάτων, η οποία θα ξεκινήσει τον Μάιο στον οίκο Christie's. Μια εξαιρετική σειρά των πιο πολυτελών brands, όπως Bulgari, Cartier, Van Cleef & Arpels και Harry Winston, αναμένεται να χαρίσει την ξεχωριστή ευκαιρία στο κοινό να κληρονομήσει ένα σημαντικό μέρος από τη λάμψη της.

64106194.jpg
Horten Collection

Μετά τις δύο προηγούμενες πωλήσεις-ρεκόρ του οίκου δημοπρασιών - τη συλλογή Elizabeth Taylor το 2011 (74 εκατομμύρια λίρες) και τη δημοπρασία Maharajas & Mughal Magnificence το 2019 (87 εκατομμύρια λίρες), πρόκειται να γίνει μόλις η τρίτη ιδιωτική συλλογή κοσμημάτων στον κόσμο που θα αποφέρει συνολικά πάνω από 70 εκατομμύρια λίρες, Το περιδέραιο Briolette of India της Harry Winston επικεντρώνεται σε ένα τεράστιο διαμάντι 90,38 καρατίων ασυνήθιστης κοπής. Ο θρύλος λέει αρχικά ότι χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, όταν ανήκε στην Ελεονώρα της Ακουιτανίας. Σήμερα πιστεύεται ευρύτερα ότι κόπηκε για πρώτη φορά το 1908/9 στη Γαλλία πριν αποκτηθεί από την Cartier και στη συνέχεια από τον Harry Winston, ο οποίος το πούλησε σε έναν Ινδό μαχαραγιά. Η Horten το απέκτησε το 1971. Άλλα σημαντικά σημεία της πώλησης περιλαμβάνουν το ρουμπίνι Sunrise, ένα εξαιρετικά σπάνιο και μεγάλο ρουμπίνι από το αίμα του περιστεριού (που ονομάστηκε έτσι λόγω του έντονου χρώματός του), το οποίο έγινε το πιο πολύτιμο ρουμπίνι στον κόσμο το 2015, όταν πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 19,4 εκατομμυρίων λιρών. Ο οίκος Christie's πιστεύει επίσης ότι ο Horten είχε τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή Bulgari που είχε ποτέ, καταγράφοντας τη σχεδιαστική πορεία του ιταλικού οίκου κοσμημάτων από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα.

Info: Ο οίκος Christie's θα παρουσιάσει 400 από τα 700 κοσμήματα σε δύο ζωντανές δημοπρασίες στη Γενεύη στις 10 και 12 Μαΐου, μαζί με μια ηλεκτρονική πώληση, The World of Heidi Horten, από τις 3 έως τις 15 Μαΐου.