fbpixel

Search icon
Search
Hearty recipes: Οι πιο απολαυστικές comfort food συνταγές του χειμώνα
TASTE

Hearty recipes: Οι πιο απολαυστικές comfort food συνταγές του χειμώνα

Δοκιμάστε τες!


Είναι αλήθεια πως το κρύο μας ανοίγει την όρεξη. Τι καλύτερο λοιπόν, από το να επιλέξουμε ένα νόστιμο, comfort food, που θα μας κρατήσει χορτάτους, ενώ παράλληλα θα μας ζεστάνει; Όλα τα παραπάνω λοιπόν, θα τα βρούμε τα πιο νόστιμα πιάτα που, ιδιαίτερα τον χειμώνα αποτελούν a must choice, και θα είναι σαν μια εσωτερική αγκαλιά.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα πιο λαχταριστά και θρεπτικά comforting πιάτα για να δοκιμάσετε τώρα!

Βελουτέ σούπα τραχανά με καρότο

1-rdk6u.jpg
Υλικά
  • ½ κιλό καρότα φρέσκα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κούπα του καφέ τραχανά ξινό
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα φρέσκο, πλήρες
  • χυμό από ½ πορτοκάλι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο, τα ζεσταίνετε καλά και ρίχνετε μέσα τις ροδέλες καρότου. Τις σοτάρετε καλά μέχρι να γυαλίσουν και ρίχνετε μέσα τον τραχανά. Ανακατεύετε και προσθέτετε νεράκι μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά. Μόλις πάρει βράση η σούπα, μετριάζετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι τα καρότα να γίνουν τρυφερά και να φουσκώσει ο τραχανάς. Αν χρειαστεί, κατά το βράσιμο συμπληρώνετε λίγο ζεστό νερό. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη σούπα να κρυώσει. Την πολτοποιείτε μέχρι να γίνει βελούδινη μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στο μπλέντερ. Βάζετε ξανά την κατσαρόλα με τη σούπα στη φωτιά και αφήνετε να πάρει μια βράση, αλατοπιπερώνετε, της ρίχνετε το κύμινο, το γάλα και το χυμό πορτοκαλιού. Αν είναι πολύ πηκτή προσθέτετε λίγο νεράκι σιγά-σιγά. Αφήνετε τη σούπα να βράσει καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και τη σερβίρετε προσθέτοντας στη μέση κάθε πιάτου μια κουταλιά σουρωτό γιαούρτι.

Συνταγή: Ηλίας Μαμαλάκης

Λαζάνια με κεφτέδες και τρία τυριά

shutterstock-1146588440.jpg

Υλικά

  • 12 λουκάνικα
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σπόροι μάραθου
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη ή μια μικρή χούφτα φρέσκα φύλλα ρίγανης, ψιλοκομμένα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 500ml passata
  • 400 γραμμάρια κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • ¼ φρέσκο μοσχοκάρυδο, ψιλοτριμμένο
  • 100 γρ. σπανάκι
  • μια χούφτα βασιλικό, σχισμένα φύλλα
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 250 γρ. αποξηραμένα φύλλα λαζανιών (περίπου 12 φύλλα)
  • 50 γρ. τσένταρ, τριμμένο
  • 150 γρ. μοτσαρέλα, κομμένη σε μικρά κομμάτια

Εκτέλεση

  1. Πιέστε το κρέας από τα λουκάνικα και τυλίξτε τα σε κεφτέδες - θα έχετε περίπου τέσσερις μπάλες από κάθε λουκάνικο. Ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα φαρδύ, βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα. Μαγειρέψτε τα κεφτεδάκια σε δόσεις, φροντίζοντας να μην γεμίζετε το τηγάνι, μέχρι να ροδίσουν όλα. Όταν είναι έτοιμα, τα βάζετε στην άκρη σε ένα πιάτο.
  2. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και προσθέτετε το κρεμμύδι. Μαγειρέψτε για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και, στη συνέχεια, ανακατέψτε το σκόρδο, το μάραθο, τη ρίγανη και το τσίλι, αν χρησιμοποιείτε. Ανακατέψτε για 1-2 λεπτά και προσθέστε τη ζάχαρη, την πασάτα και τις ντομάτες. Χτυπήστε λίγο νερό γύρω από τα δοχεία για να ξεπλύνετε όλες τις ντομάτες και προσθέστε τις στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε καλά και σιγοβράζετε, χωρίς κάλυμμα, για 30-40 λεπτά σε ήπια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να διαλυθούν οι ψιλοκομμένες ντομάτες.
  3. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε τα φύλλα δάφνης και τα αφήνετε να τσιγαριστούν στο βούτυρο για 1 λεπτό, στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι. Χτυπήστε με το σύρμα για να γίνει μια λεία πάστα, στη συνέχεια προσθέστε το γάλα, λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί όλο και να έχετε μια πηχτή λευκή σάλτσα. Προσθέστε το μοσχοκάρυδο και λίγο καρύκευμα. Αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά για να εμποτιστεί η δάφνη, ανακατεύοντας κάθε τόσο με το σύρμα.
  4. Κρατήστε περίπου 10 κεφτεδάκια στην άκρη και προσθέστε τα υπόλοιπα στη σάλτσα ντομάτας. Βάλτε τη μισή σάλτσα ντομάτας και τα κεφτεδάκια σε ένα ταψί (το δικό μας ήταν 25cm x 35cm). Τοποθετήστε από πάνω το μισό σπανάκι, το βασιλικό και λίγη παρμεζάνα. Περιχύστε με το ένα τρίτο περίπου της λευκής σάλτσας και καλύψτε με μια στρώση από λαζάνια.
  5. Επαναλάβετε τις στρώσεις άλλη μια φορά: κεφτεδάκια και σάλτσα, σπανάκι, βασιλικός, παρμεζάνα, λευκή σάλτσα, ζυμαρικά. Περιχύστε τα λαζάνια με την υπόλοιπη λευκή σάλτσα, απλώνοντάς την στις γωνίες για να καλύψει τα ζυμαρικά. Βάλτε τα κεφτεδάκια που είχατε βάλει στην άκρη νωρίτερα και τη μοτσαρέλα και, στη συνέχεια, πασπαλίστε μια γενναιόδωρη δόση παρμεζάνας και τσένταρ.
  6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190C/170C αέρα/αέρας 
  7. Ψήστε τα λαζάνια για 40-50 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα με πολλά τραγανά κομμάτια τυριού στις άκρες. Αφήστε τα να καθίσουν για 5-10 λεπτά πριν τα σερβίρετε.

Συνταγή: BBC Good Food

Macaroni & Cheese

shutterstock-558858214.jpg

Υλικά

  • Σερβίρει 5-6 άτομα
  • Μακαρόνια 500g
  • βούτυρο ανάλατο 100 γρ., συν 3 κουταλιές της σούπας για την κορυφή
  • απλό αλεύρι 75 γρ.
  • γάλα 1,2 λίτρα
  • ώριμο τυρί τσένταρ 275 γρ. τριμμένο, συν 50 γρ. για την κορυφή
  • Αγγλική μουστάρδα 1 κουταλιά της σούπας
  • μοσχοκάρυδο ½ κουταλάκι του γλυκού, φρεσκοτριμμένο
  • φρυγανιά ψωμιού 50g
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα/στο γκάζι και βάλτε αλατισμένο νερό να βράσει για τα μακαρόνια.
  2. Μαγειρέψτε τα μακαρόνια για 2 λεπτά λιγότερο απ' ό,τι αναγράφει η συσκευασία, στραγγίστε τα και αφήστε τα στην άκρη, κρατώντας μισή κουτάλα από το νερό των ζυμαρικών.
  3. Εν τω μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, λιώστε τα 100 γραμμάρια βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει λείο και όμορφο μπεζ. Προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά (περίπου 100 ml τη φορά). Θα σας κάνει ένα ολόκληρο ταξίδι, θα πήξει πριν ξαναγίνει λείο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να ανακατεύετε. Αν σας βοηθάει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σύρμα. Μόλις προσθέσετε όλο το γάλα, διατηρήστε τη σάλτσα στη φωτιά και ανακατέψτε το τυρί, ακολουθούμενη από τη μουστάρδα και το μοσχοκάρυδο, και στη συνέχεια αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση.
  4. Προσθέστε τα μακαρόνια στη σάλτσα, μαζί με το νερό των ζυμαρικών, και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αναποδογυρίστε τα κατευθείαν σε ένα φαρδύ, ρηχό σκεύος φούρνου, χρησιμοποιώντας μια εύκαμπτη σπάτουλα για να φτάσετε σε όλη τη σάλτσα.
  5. Λιώστε το επιπλέον βούτυρο και ανακατέψτε το με το επιπλέον τυρί και τη φρυγανιά. Πασπαλίστε αυτό το μείγμα πάνω από το τυρί των μακαρονιών.
  6. Ψήστε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν παντού.

Συνταγή: Laura Goodman