Η πιο διάσημη σαλάτα στον κόσμο, η «σαλάτα του Καίσαρα», έγινε φέτος 100 ετών! Γιορτάζοντας έναν αιώνα παρουσίας της στα τραπέζια μας, ανατρέχουμε στην ιστορία της κι αποκαλύπτουμε τα πιο ενδιαφέροντα fun facts γύρω από αυτήν.
Born in the '20s
Η ιστορία της περίφημης σαλάτας Caesar ξεκινάει τη δεκαετία του 1920. Όταν το σερβίρισμα και η πώληση αλκοόλ απαγορεύονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Αμερικανοί βρήκαν διέξοδο στην Τιχουάνα του Μεξικού. Συγκεκριμένα, στις 4 Ιουλίου του 1924, μια ομάδα Αμερικανών βρισκόταν στο Alhambra, ένα εστιατόριο που είχε ιδρύσει ο Ιταλός μετανάστης Caesar Cardini, για να γιορτάσουν την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Μια ζεστή μέρα, ο Cardini έπρεπε να εξυπηρετήσει μια μεγάλη ομάδα ατόμων κι έτσι συγκέντρωσε τα υλικά που είχαν απομείνει στην κουζίνα για να φτιάξει μια ιδιαίτερη σαλάτα. Μάλιστα, το dressing το έφτιαξε στο τραπέζι μπροστά στα μάτια των πελατών, για να αποδείξει τη φρεσκάδα και την ασφάλεια των συστατικών, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυξημένης ανησυχίας σχετικά με τις τροφιμογενείς ασθένειες.
Κι έτσι, λοιπόν, γίνεται σαφές πως η διασημότερη σαλάτα δεν προέρχεται ούτε από την Αμερική, ούτε από την Ιταλία, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά έχει τις ρίζες της στο Μεξικό, ακριβώς πριν από έναν αιώνα. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μάλιστα, η Caesar sauce εξαπλώθηκε περαιτέρω κι έγινε η πιο γνωστή σάλτσα κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών εκστρατειών στην Ευρώπη.
The original Caesar salad
Μέσα στα χρόνια που μεσολάβησαν, η σαλάτα αυτή υλοποιήθηκε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους - μία, όμως, είναι η αυθεντική εκδοχή της συνταγής της, η οποία 100 χρόνια μετά παραμένει ίδια. Το βασικό συστατικό είναι το μαρούλι romaine με dressing από ωμό αυγό, ελαιόλαδο, λάιμ, σκόρδο, παρμεζάνα και μπαχαρικά. Όσο για τα δύο υλικά που ο απόγονος του εφευρέτη της Caesar δεν επιθυμεί να βλέπει στο συγκεκριμένο πιάτο, αυτά είναι η ντομάτα και το μπέικον. Σήμερα, το εστιατόριο του Caesar Cardini στην Τιχουάνα, στο οποίο έδωσε νέα πνοή ο Μεξικανός σεφ Javier Plascencia, σερβίρει περισσότερες από 2.500 σαλάτες τον μήνα. Από τη δεκαετία του '20 μέχρι σήμερα, σε κάθε version της, η «σαλάτα του Καίσαρα» θα έχει πάντα πρωταγωνιστική θέση σε κάθε τραπέζι, σε κάθε γωνιά του κόσμου.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024