fbpixel

Search icon
Search
H Βασιλική Ορνιθοπούλου κατάφερε να οδηγήσει το fashion brand της, Atelier Vasiliki, να ακτινοβολεί σε παγκόσμια εμβέλεια
MAGAZINE

H Βασιλική Ορνιθοπούλου κατάφερε να οδηγήσει το fashion brand της, Atelier Vasiliki, να ακτινοβολεί σε παγκόσμια εμβέλεια

Ξεκινώντας από το εργαστήριο του σπιτιού της...


Πρόκειται για μία από αυτές τις ξεχωριστές και θαυμαστές ιστορίες μόδας τις οποίες λατρεύουμε να διαβάζουμε. Η συνάντησή μου με τη Βασιλική Ορνιθοπούλου έγινε στο υπέροχο ατελιέ της στο κέντρο της πόλης, ανάμεσα σε μοναδικές, πολύτιμες, χρωματιστές πλεκτές δημιουργίες, όπου μου διηγήθηκε τα πάντα για τη διαδρομή της. Μια designer που -μεταξύ άλλων- κατάφερε να φιγουράρει επί μήνες στη λίστα των καλύτερων ανερχόμενων brands της βρετανικής κι αμερικανικής Vogue.

The story

17a8539.jpg

Αν και η εισχώρησή της στη βιομηχανία της μόδας ήταν τυχαία, την τεχνική του πλεξίματος τη διδάχθηκε από τη γιαγιά της σε πολύ μικρή ηλικία και έκτοτε δεν την παράτησε ποτέ. «Επειδή είμαι ένα άτομο που έχω καλλιτεχνικές ανησυχίες πάνω στο κομμάτι του να παραποιώ ρούχα, να τους προσθέτω μία πινελιά μοναδική, ό,τι δεν μπορούσα να το βρω στην αγορά, το έφτιαχνα. Το πλέξιμο και το κέντημα υπήρχαν πάντα στη ζωή μου. Πριν από κάποια χρόνια μου ζήτησαν να δημιουργήσω κάτι για κάποιον άλλον, κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Atelier Vasiliki. Ξεκίνησα το 2019, παίρνοντας μέρος αμέσως σε επιδείξεις στην Αθήνα, μέσα από προτάσεις που μου έγιναν προσωπικά. Αγαπώ την τσάντα κι από αυτήν ξεκίνησα. Στην αρχή, όταν δημιουργούσα τα πρώτα μου κομμάτια και τα φορούσα, με σταματούσαν και με ρωτούσαν πού μπορούν να τα βρουν», λέει χαρακτηριστικά.

The art of handmade

17a8536.jpg

Μέσα από την ιδιαίτερη ματιά της, δημιουργεί τσάντες και ρούχα τόσο μοναδικά και ξεχωριστά όσο και η κάθε γυναίκα που τα επιλέγει. Η ίδια σχεδιάζει, πλέκει με επιδεξιότητα στο χέρι, «πλάθοντας» μόνο ελάχιστα κομψοτεχνήματα. Ό,τι δημιουργεί έχει από πίσω μία τεχνική προσωπική, μία δουλειά λεπτεπίλεπτη. Ακόμη και η αγορά των premium υλικών που αξιοποιεί γίνεται με προσωπικό κόπο: «Έχω εισπράξει από τον κόσμο πολύ σεβασμό για το γεγονός πως ό,τι δημιουργώ είναι 100% χειροποίητο, με το κάθε σχέδιο ν’ αριθμεί ένα ή δύο κομμάτια το πολύ. Κι αυτό επειδή έχει από πίσω μία προσωπική προσπάθεια και διαδρομή. Η μόδα στο χειροποίητο, όπως και σε κάποια ρούχα που δεν ανήκουν στην κατηγορία του fast fashion, είναι πιο διαχρονική. Οι τσάντες μου, για παράδειγμα, δεν έχουν εποχή, τις θεωρώ ένα κομμάτι-επένδυση, ένα αξεσουάρ που θα το φορέσεις και θα το συνδυάζεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους».

The new collectives

17a8528.jpg

Το πιο φρέσκο εγχείρημά της είναι οι μεταξωτές μαντίλες, οι οποίες επέλεξε να στηρίζουν την παράδοση αμφίδρομα – παράγονται στο Σουφλί, ενώ παρουσιάζουν ως σχέδιο μία από τις πιο ιστορικές φιγούρες της αρχαιότητας: «Θεωρούσα πάντα ένα αξεσουάρ πολυτελείας, εξαιρετικά φινετσάτο για τη γυναίκα, τη μαντίλα. Και όταν είναι και πολύ καλής ποιότητας είναι ακόμη πιο εξαιρετική. Έβγαλα ένα σχέδιο, το οποίο ήθελα να είναι εμπνευσμένο από την Ιστορία μας, αλλά να μην είναι αποτύπωμα και να αντιστοιχίζεται σε σουβενίρ. Αγαπημένο μου άγαλμα είναι η Νίκη της Σαμοθράκης. Μπαίνοντας για πρώτη φορά στο Λούβρο, ήταν το πρώτο έργο που αντίκρισα, κι επειδή έχω μία αδυναμία στα φτερά, κράτησα την αναπαράστασή της, εμπλουτίζοντας την. Προσθέτοντας και διαφορετικά χρώματα, προέκυψαν τρία μοναδικά σχέδια, για τα οποία κατοχύρωσα και τα πνευματικά δικαιώματα. Σκοπός μου είναι να το εξελίξω αυτό και να βγάλω και μερικά ακόμη κομμάτια στην ίδια φιλοσοφία».

Info: ateliervasiliki.com, Instagram: @atelier_vasiliki

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΗΣ ΡΑΜΜΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023