fbpixel

Search icon
Search
Η tastemaker Andria Mitsakos αφηγείται την εξέλιξη του δικού της καταφυγίου στην Πάρο
MAGAZINE

Η tastemaker Andria Mitsakos αφηγείται την εξέλιξη του δικού της καταφυγίου στην Πάρο

Ένα ιδιαίτερο cottage υψηλής αισθητικής


Η ιδρύτρια του πρακτορείου δημοσίων σχέσεων AMPR, Andria Mitsakos, έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη, συνεργαζόμενη με διεθνή hospitality brands για περισσότερα από 25 χρόνια. Εκτιμώντας την πρωτοτυπία και την αυθεντικότητα, μεταφέρει τη «μαγεία» σε κάθε έργο και εμπλουτίζει κάθε πτυχή της αφήγησής του. Ως δημιουργός και του Anthologist, αισθάνεται ότι κάθε μέρος, πρόσωπο και αντικείμενο έχει μια ιστορία. Όλα αυτά μας τα αποκαλύπτει, καθώς αφηγείται την εξέλιξη του δικού της καταφυγίου στην Πάρο.

Μια tastemaker, μία πολίτης του κόσμου που έχει εκτιμήσει στη ζωή της το ταξίδι κι όχι τον προορισμό. Η Andria Mitsakos, έπειτα από χρόνια στις δημόσιες σχέσεις, με ειδίκευση στα hospitality brands παγκοσμίως, παρουσιάζει πλέον το νέο της «παιδί», το Anthologist - ένα lifestyle brand που λειτουργεί και ως hospitality consultancy και δημιουργεί χειροποίητα αντικείμενα «με ψυχή» και θετικό αντίκτυπο, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς κι αποτελούν μέσο μιας αληθινής, βιώσιμης καθημερινής πολυτέλειας. «Το Anthologist χρησιμοποιεί αντικείμενα που έχουν σχεδιαστεί με ψυχή και θετική επίδραση, που γιορτάζουν την πολιτιστική διατήρηση και το slow décor ως μέσο αληθινής, βιώσιμης πολυτέλειας. Σ’ ένα ξενοδοχείο, ένα εστιατόριο, μια boutique, πιστεύω ότι κάθε αντικείμενο πρέπει να έχει και σκοπό και νόημα. Το πιάτο στο τραπέζι, η ζώνη της στολής του σερβιτόρου, η κουβέρτα στο κρεβάτι, ακόμη και η πινακίδα “Μην ενοχλείτε” στην πόρτα του δωματίου. Κάθε αντικείμενο είναι μέρος του ιστού της ιστορίας που υφαίνουμε για εσάς. Αποστολή μου, λοιπόν, είναι να προμηθεύομαι εξαιρετικά υλικά και να δημιουργώ κατά παραγγελία κομμάτια απαράμιλλης ποιότητας, τιμώντας τη χειροτεχνία μέσα από την αναζήτηση και τη συνεργασία με μια δημιουργική ομάδα καταξιωμένων τεχνιτών και καλλιτεχνών υλικού», εξηγεί.

anthologist-paroscottage-img-3547.jpg

Η ίδια, φέτος, ανοίγει το νέο κατάστημα Anthologist στο Cosme, ένα ξενοδοχείο στην Πάρο, το οποίο ανήκει στους ιδιοκτήτες του Parilio, όπου διατηρεί και το πρώτο της κατάστημα στο νησί. Και οι δύο boutique φιλοξενούν την ολοκληρωμένη συλλογή του brand, καθώς και τη νέα, με τίτλο “Merging Myths”, η οποία είναι μια επιλογή από κοσμήματα κι αξεσουάρ που δημιούργησε ενώ ζούσε στο Μεξικό αυτόν τον χειμώνα. Επίσης, σε συνεργασία με κορυφαίο οίκο κλωστοϋφαντουργίας της Ιταλίας, πρόσφατα λανσάρει και την καινούρια χρωματική παλέτα της σε μαντίλια, την οποία δημιούργησε μαζί με τον Φίλιππο Θεοδωρίδη: «Είναι τέλειο ως παρεό στην παραλία», λέει, συμπληρώνοντας: «Επιπλέον, εγκαινιάσαμε το hospitality τμήμα μας, το οποίο έτυχε πολύ καλής υποδοχής. Συνδύασα την 25χρονη εμπειρία μου στον ξενοδοχειακό κλάδο με τον σχεδιασμό, την προσφορά ιδεών, την αφήγηση, την προμήθεια και τη δημιουργία κομματιών κατά παραγγελία για ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο».

Home Sweet Home  

anthologist-paroscottage-details-img-3485.jpg

Σπίτι για μένα είναι... το να είσαι περιτριγυρισμένος από οικεία πράγματα. Η ζωή μου μπορεί να ειπωθεί μέσω αντικειμένων, όχι σύμφωνα με την υλική αξία τους, αλλά μέσω της συναισθηματικής και μιας αξίας που σχετίζεται άμεσα με μια εμπειρία. Η καθημερινότητά μας κινείται τόσο γρήγορα, που είναι σημαντικό να περιβάλλουμε τους εαυτούς μας με σημαντικά αντικείμενα που μας θυμίζουν την ανθρώπινη επαφή και τη σύνδεση, κι όχι απλά με έντονες επιφάνειες χωρίς ψυχή. Τόσοι πολλοί από εμάς -ειδικά στις μεγάλες πόλεις- στολίζαμε τους χώρους μας απλά για την εμφάνιση. Όμως, όταν έφτασε η πανδημία και ήρθε η ώρα να σιωπήσουμε, καταλήξαμε να ξυπνήσουμε σε μια «γκαλερί τέχνης», όχι σ’ ένα σπίτι.

040521-01-0227.jpg

Η κατοικία μου στην Πάρο ουσιαστικά το διάλεξε ένας φίλος, και, μόλις το είδα, κατάλαβα ότι ήταν μέρος του εαυτού μου. Πάντα πιστεύω ότι το σπίτι σε διαλέγει. Ο ήσυχος χωματόδρομος, οι κατσίκες στο γειτονικό χωράφι και το τραγούδι των κουδουνιών τους τα πρωινά, τα οπωροφόρα δέντρα - όλα αυτά αποτέλεσαν για μένα στοιχεία που έπρεπε οπωσδήποτε να έχει ένα εξοχικό. Πρόκειται για ένα τυπικό αγρόκτημα, χτισμένο σε παραδοσιακό κυκλαδίτικο στιλ. Το μόνο που άλλαξα ήταν να φέρω πιο ζεστούς, τερακότα τόνους στην πέργκολα και στον μακρύ τοίχο που βλέπει όλο το βόρειο τμήμα του ακινήτου. Ο εξωτερικός χώρος είναι ακόμη πιο απαραίτητος σ’ ένα εξοχικό, κι έτσι έχω ενσωματώσει ένα τεράστιο, παλιό μοναστηριακό τραπέζι έξω, κάτω από τις ελιές.

040521-01-0056.jpg

Το Panito Cottage, όπως λέγεται, «βαφτίστηκε» έτσι από έναν φίλο κι εραστή. Πήρε το όνομα αυτό λόγω της συμπάθειας που είχαμε και οι δύο στις κατσίκες που περιφέρονται στο ανοιχτό χωράφι δίπλα. Έτσι, παραπέμπει στον Πάνα, τον θεό των βοσκών και των κοπαδιών. Το ίδιο άτομο αγόρασε για μένα και μια όμορφη ταπετσαρία του γάλλου καλλιτέχνη Jean Lurçat, η οποία δείχνει μια κατσίκα να πετά μαγικά στον νυχτερινό ουρανό, κι έτσι όλα τα κομμάτια ενώθηκαν αβίαστα. Για μένα είναι ένα μέρος βγαλμένο από παραμύθι. Δε χρειάζομαι περισσότερα ούτε λιγότερα. Το σπίτι είναι μικρό, γύρω στα 60 τετραγωνικά μέτρα, γι’ αυτό αποφάσισα να γκρεμίσω την πόρτα του υπνοδωματίου, καθώς δε μου αρέσουν οι κλειστοί χώροι. Ήθελα έτσι να βοηθήσω την ενέργεια να ρέει μέσα σ’ αυτό. Για τη διακόσμησή του χρησιμοποίησα χειροποίητα πλακάκια, ενώ το 90% των επίπλων είναι ελληνικά και αντίκες, που συλλέγονταν σιγά σιγά με τα χρόνια και αγοράζονταν απ’ όλη τη χώρα - από το Μοναστηράκι ή αξιόπιστους αντιπροσώπους. Μου αρέσει ιδιαίτερα να βρίσκω παλιά κομμάτια των οποίων μπορώ να αλλάξω τη χρήση, όπως για παράδειγμα ένα παλιό, ξύλινο κάθισμα που χρησιμοποιείται στα χωράφια και το μετέτρεψα σε βιβλιοθήκη.

anthologist-paroscottage-textiles-img-6719.jpg

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη γωνιά στο σπίτι ως αγαπημένη μου. Λατρεύω τον υπαίθριο χώρο για πρωινές αναγνώσεις ποίησης. Μου αρέσει το μέρος του γραφείου μου για γράψιμο. Αγαπώ την κρεβατοκάμαρά μου. Λατρεύω, επίσης, το τζάκι μου που είναι εξολοκλήρου επικαλυμμένο με κοχύλια, τα οποία τοποθέτησα ένα ένα με το χέρι. Για μένα είναι όλα μαγικά!

Κι αν έπρεπε να πω ποιο ή πώς είναι το σπίτι των ονείρων μου; Η απάντηση είναι πως ζω σε αυτό!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2022