Ο Μάκης Φιόρος, ιδιοκτήτης του Canteen, ενός από τους πιο διαχρονικούς all day προορισμούς για φαγητό, καφέ και ποτό στο κέντρο της πόλης, μας μιλά για τη «συνταγή» που καθιέρωσε γαστρονομικά αλλά και σε επίπεδο φιλοξενίας το εστιατόριό του, για τους ανθρώπους που τον εμπνέουν, αλλά και για όλα όσα ξεχωρίζει στον κόσμο της γεύσης.
1. «Καλό φαγητό». Τι είναι για εσάς;
Τα πάντα γύρω από τη φράση αυτή έχουν να κάνουν με τη σωστά μαγειρεμένη και ποιοτική πρώτη ύλη.
2. Με ποιον τρόπο θεωρείτε πως συμβάλλετε στη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης;
Αν κάτι μας χαρακτηρίζει, είναι η συνέπεια ως προς την παροχή των υπηρεσιών που θέλουμε να προσφέρουμε, αλλά και η συνεχής αναζήτηση φρέσκων ιδεών, που μας πάνε κάθε φορά ένα βήμα παραπέρα.
3. Ποια είναι τα στοιχεία που καθιστούν το Canteen ξεχωριστό;
Πέρα από το φαγητό, είναι η αίσθηση της φιλοξενίας που αποπνέει ο χώρος που έχουμε χτίσει, κι αυτό συνδέεται άρρηκτα με τον τρόπο που θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να νιώσουν. Είναι ένα περιβάλλον, στο οποίο μπορείς με την ίδια άνεση να απολαύσεις το πρωινό σου μ’ έναν φίλο σου, το γεύμα με την οικογένειά σου, το επαγγελματικό τραπέζι με τους συνεργάτες σου ή ένα επίσημο δείπνο με την παρέα σου.
4. Ποιο πιάτο σας μπορείτε να πείτε πως αφήνετε «παρακαταθήκη» στη γαστρονομική ιστορία της πόλης;
Θα ξεχώριζα τη “France vs Spain” επιλογή, που σερβίρεται με σπαράγγια, μαύρη τρούφα, jamon και sauce hollandaise.
5. Τι πρέπει να δοκιμάσει κάποιος αυτήν τη σεζόν από το menu σας;
Θα σας πρότεινα τα prime cuts, των οποίων ο κατάλογος συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα είδη κρέατος.
6. Μια ενδιαφέρουσα γαστρονομική πρόταση που σας κέρδισε στην πόλη;
Το Salonica Restaurant του Σωτήρη Ευαγγέλου. Ένα εστιατόριο ελληνικής κουζίνας με χαρακτήρα και δυναμική, που έχει καταφέρει να αφήσει το γαστρονομικό του στίγμα στη Θεσσαλονίκη.
7. Ποιο είναι το δικό σας στέκι που απολαμβάνετε να πηγαίνετε στην πόλη για:
Κρέας: Το Canteen.
Ψάρι: Η Μαύρη Θάλασσα, ένα εστιατόριο διαχρονικό, με χαρακτήρα, που τιμάει την υψηλή ψαροφαγία.
Κρασί: Το Souel, το οποίο προσφέρει μια πολυεπίπεδη γκάμα κρασιών του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα.
Ατμόσφαιρα: Το ατμοσφαιρικό Kitchen Bar στο λιμάνι.
Ιδιαίτερα cocktails: To Casablanca, ένα μπαρ με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις σε επίπεδο αλκοόλ.
8. Ποιο είναι το πιάτο που «ζηλέψατε» και θα θέλατε να είχατε κι εσείς στο menu σας;
Το εξαιρετικό και τέλεια μαγειρεμένο beef burger του σεφ Ηλία Σκουλά.
9. Θα είχε ενδιαφέρον -θα ήταν ίσως και πρόκληση- μια συνεργασία με…
Τον Σωτήρη Ευαγγέλου, έναν σεφ που βλέπει τις γεύσεις με ανοιχτό μάτι και ξέρει να δημιουργεί.
10. Ποιο είναι το top 3 των αγαπημένων σας εστιατορίων στην Αθήνα και στο εξωτερικό;
Από την αθηναϊκή γαστροσκηνή, το Νοlan του Σωτήρη Κοντιζά, από ευρωπαϊκά εστιατόρια, το Opso στο Λονδίνο, ενώ, εκτός Ευρώπης, το εμβληματικό Katz’s Deli στη Ν. Υόρκη.