fbpixel

Search icon
Search
H Θεσσαλονικιά Αναστασία Ορφανίδου, επικεφαλής του Greek Sale του οίκου Bonhams, μας αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της πολυαναμενόμενης δημοπρασίας
#GREEKSDOITBETTER

H Θεσσαλονικιά Αναστασία Ορφανίδου, επικεφαλής του Greek Sale του οίκου Bonhams, μας αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της πολυαναμενόμενης δημοπρασίας

Αυτήν την Πέμπτη, 28 Μαΐου, δυνατά ονόματα όπως Μόραλης, Θεόφιλος, Εγγονόπουλος, κ.ά. θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των φιλότεχνων


Ο γνωστός οίκος δημοπρασιών με έδρα το Λονδίνο και συγκεκριμένα τη New Bond Street δίνει το βροντερό «παρών» στην αγορά της Τέχνης και στηρίζει για μια ακόμη φορά τον θεσμό των Greek Sales. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό φέτος πήρε την πρωτοβουλία να διεξάγει διαδικτυακά τη δημοπρασία, καλύπτοντας την ανάγκη της αγοράς να επιβιώσει και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Εμείς μιλήσαμε με την επικεφαλής του αυριανού Greek Sale και ειδικό των Bonhams στην Ελληνική Τέχνη, τη Θεσσαλονικιά Αναστασία Ορφανίδου, ανακαλύπτοντας όλες τις λεπτομέρειες της πολυαναμενόμενης δημοπρασίας, της σημαντικότητας των Ελλήνων δημιουργών, αλλά και τις προβλέψεις για την επόμενη ημέρα στον χώρο της τέχνης. 

Πώς κατάφερες να εκπροσωπήσεις την ελληνική τέχνη σε ένα τόσο σημαντικό πόστο;

Δεν εκπροσωπώ την ελληνική τέχνη, την προωθώ όμως από τη θέση μου μέσω ενός πολύ σημαντικού οργανισμού. Η μητέρα μου έχει αποτελέσει την απόλυτη πηγή έμπνευσής μου με το πάθος της για τους Έλληνες εικαστικούς, και είναι αυτή που εμφύσησε σε εμένα τη σημασία της ελληνικότητας. Οι καθηγητές και μέντορες στις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές μου στο Λονδίνο με εφοδίασαν με τις γνώσεις και τις τεχνικές να επικοινωνήσω σε ένα ευρύτερο κοινό την αξία της τέχνης αυτού του τόπου. Μου προκαλεί τόσο μεγάλη ικανοποίηση, όταν ένα κοινό τόσο απαιτητικό όσο του Λονδίνου αντιδράει στη θεματική και τις ευαισθησίες της Ελλάδας.

Μίλησέ μας για το Greek Sale. Tι ακριβώς είναι; 


Είμαι πολύ περήφανη που συνεργάζομαι με τον μοναδικό οίκο δημοπρασιών στον κόσμο, που διοργανώνει δημοπρασίες αποκλειστικά αφιερωμένες στην ελληνική μοντέρνα τέχνη, και μάλιστα δύο φορές τον χρόνο! Ο δικός μου ρόλος, ως specialist στο greek art department του οίκου, περιλαμβάνει τη συγκέντρωση των έργων τέχνης, τη διοργάνωση εκθέσεων που προηγούνται της δημοπρασίας και την τέλεση αυτής. Αυτό πάντως που απολαμβάνω περισσότερο στην όλη διαδικασία είναι η προσωπική μου επικοινωνία για την εκπροσώπηση των απανταχού φιλότεχνων.

24952161-2-1-1-1200x960.jpeg
Alexis Akrithakis, 'L'Alphabet Grec'

Τι εισπράττεις σχετικά με την ελληνική τέχνη και πώς την αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό;

Αυτό που συχνά συναντώ στη δουλειά μου είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του διεθνούς κοινού ταυτίζει την ελληνική τέχνη με τις αρχαιότητες. Σκοπός μας μέσω των εκθέσεων και δημοπρασιών είναι να αναδείξουμε τη διαχρονικότητα και το σύγχρονο πνεύμα της ελληνικής τέχνης. Οι αμφιταλαντεύσεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας έχουν χαρίσει στους καλλιτέχνες της ένα χαρακτηριστικό και πλούσιο οπτικό λεξιλόγιο, το οποίο αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς.

Πώς διαχειρίζεσαι τις ευθύνες που φέρει μαζί το μεγάλο πόστο ευθύνης σου & ότι σε βλέπουν ως μια νεαρή Ελληνίδα που χειρίζεται την ελληνική τέχνη;

Έχω υπάρξει εξαιρετικά τυχερή, κι έχω βρεθεί από πολύ μικρή σε ένα περιβάλλον πούμε αγκάλιασε και με εμπιστεύτηκε με αυξημένες αρμοδιότητες. Στη διαδρομή μου, μέχρι στιγμής, έχω συναντήσει φοβερούς μέντορες, που με καθοδήγησαν και μου διευρύνουν καθημερινά τους ορίζοντές μου. Και αν υπήρξαν δυσκολίες μέχρι στιγμής, αντιλαμβάνομαι κοιτώντας πίσω, ότι είναι αυτές που με διαμορφώνουν σαν επαγγελματία και με πολλή όρεξη αναμένω όσα έχω να μάθω ακόμα.

Πώς έχει αλλάξει τη δουλειά σου η πανδημία; Ποια η επόμενη μέρα; 


Η τέχνη αποτελεί διαχρονικά καταφύγιο των ανθρώπων σε περιόδους κρίσης, σαν και αυτή που διανύουμε. Όπως όλες οι επιχειρήσεις, προφανώς, έτσι κι εμείς, αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, προσφέροντας πολλές από τις υπηρεσίες μας online, παρόλα αυτά με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι το ενδιαφέρον του κοινού παραμένει αμείωτο.

Τι σε ενέπνευσε να μπεις στον κόσμο της τέχνης;

Είμαι από τη Θεσσαλονίκη κι έλαβα πρόσφατα τη βρετανική μου ιθαγένεια μετά από 8 χρόνια διαμονής στο Λονδίνο. Συνοδεύοντας τη μητέρα μου σε γκαλερί και μουσεία από πολύ μικρή ηλικία έδρασε ως καταλύτης για την απόφασή μου να ακολουθήσω καριέρα στις τέχνες. Οι μεταπτυχιακοί μου Art Business στο Sotheby’s Institute of Arts τόνισαν το βαθύ μου ενδιαφέρον για τον κόσμο των πλειστηριασμών.

Ποια ήταν η πρώτη σου δουλειά;

Ήταν η ερευνητική μου πρακτική στο τμήμα Ιμπρεσιονιστών και Μοντέρνας Τέχνης του Sotheby. Πέρασα τις μέρες μου στη βιβλιοθήκη του τμήματος (χωρίς φως του ήλιου) ή στη βιβλιοθήκη V&A αναζητώντας καταλόγους έκθεσης και raisonné κατάλογο καλλιτεχνών. Αυτό μου έδωσε μια εικόνα για τη δέουσα επιμέλεια και τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για να συνθέσω έναν κατάλογο κι επίσης έχω την ευκαιρία να γράψω την πρώτη μου σημείωση καταλόγου -για ένα έργο Matisse που θυμάμαι.

60136479-1-1-2560x2841.jpeg
Yannis Moralis, "Full Moon", πουλήθηκε £350,062


Ποια αισθάνεσαι πως είναι η δύναμη του επαγγέλματός σου; 

Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πελατών. Οι άνθρωποι μοιράζονται μαζί μας προσωπικά αντικείμενα συναισθηματικής και οικονομικής αξίας. Είναι επομένως σημαντικό να επικοινωνήσουμε μαζί τους ότι ενδιαφερόμαστε για τις ιστορίες τους ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις δημοπρασίας. Το να είσαι συνεργάσιμος είναι επίσης πολύ σημαντικός στον ρόλο ενός ειδικού καθώς χρειάζεται όλοι να εργάζονται μαζί για να πραγματοποιηθεί η μαγεία της δημοπρασίας.

60136553-3-1-2560x697.jpeg
Yannis Moralis, 'Composition'

Τι είναι αυτό που σε συναρπάζει στην αυριανή δημοπρασία; 

Είναι μια πολύ ευρεία πώληση, οπότε έχουμε έργα του 19ου αιώνα -καλλιτέχνες όπως ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ και ο Θεόδωρος Ράλλης των οποίων το γοητευτικό «Soubrette arrosant des fleurs» είναι στην οικογένεια του καλλιτέχνη από τότε που ζωγραφίστηκε το 1876, ζωγράφοι της Γενιάς του 1930, όπως ο Τσαρούχης και η Γκίκα- μέχρι σήμερα. Αν έπρεπε να επιλέξω έναν πίνακα, ωστόσο, θα ήταν «Σύνθεση», ένα μνημειώδες έργο του Γιάννη Μόραλη. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα του καλλιτέχνη που εμφανίστηκε ποτέ σε δημοπρασία, αποτίει φόρο τιμής στις πολιτιστικές αξίες της αρχαίας Ελλάδας, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα κατεύθυνση στην οπτική γλώσσα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

a-6072-1.jpg

Ποιο είναι το κρυμμένο σου ταλέντο; 

Πάντα ήμουν κορίτσι των σπορ. Από πίστα και γήπεδο μέχρι βόλεϊ, σκι, τένις και πρόσφατα αθλητικά γυρίσματα. Πείτε μου ένα άθλημα και είμαι σε αυτό.

Ποιο έργο τέχνης σου άλλαξε τη ζωή; 

Το «Earth Birth», 1983 από την Τζούντι Σικάγο. Αυτή η δουλειά από τη σειρά έργων της Γέννησης άλλαξε τον τρόπο που ένιωσα για την έλλειψη εκπροσώπησης των γυναικών στον κόσμο της τέχνης. Η Τζούντι Σικάγο γιορτάζει την υπερδύναμη των γυναικών στη γέννηση, ενώ τονίζει την παραμελημένη σωματική και συναισθηματική δύναμη των γυναικών μέσω της μητρότητας.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

Προσωπικά θα ήθελα να συμβάλω στην ευρεία διάδοση της ελληνικής μοντέρνας τέχνης στην κοινωνία μας. Οραματίζομαι ένα μέλλον όπου η τέχνη δεν αφορά τους λίγους, αλλά τους πολλούς. Όπου τα μουσεία μας και οι χώροι τέχνης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παιδείας και της καθημερινότητάς μας. Όπου οι νέοι βρίσκουν χώρους να εμπνέονται και να εμπνέουν.

Ιnfo: Αναστασία Β. Ορφανίδου, Anastasia.orfanidou@bonhams.com