fbpixel

Search icon
Search
Η Νίκη Ζώνιου μας μιλά για τους Μικρούς Αρωματοποιούς που ανακάλυψαν τη μυρωδιά της χαράς
MAGAZINE

Η Νίκη Ζώνιου μας μιλά για τους Μικρούς Αρωματοποιούς που ανακάλυψαν τη μυρωδιά της χαράς

Η ιδιοκτήτρια της εταιρία Zoniou διοργάνωσε φέτος και για τρίτη φορά τον θεσμό


H ιδιοκτήτρια της εταιρίας Zoniou, Νίκη Ζώνιου, με αφορμή την τρίτη ετήσια βιωματική δράση των Μικρών Αρωματοποιών, μας μιλάει για τα μαθήματα δημιουργικότητας, προσφοράς και αγάπης που παραδίδει ο θεσμός σε «ανήσυχα» παιδιά.

zoniou011.jpg
Νίκη Ζώνιου

Η φετινή διοργάνωση στήθηκε πρόσφατα στην Αποθήκη Γ' στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης και είχε φόντο ένα παραμυθένιο σκηνικό. Εκεί, οι λιλιπούτειοι εξερευνητές, ακολουθώντας τις οδηγίες ταλαντούχων ηθοποιών, που διηγούνταν αγαπημένα παραμύθια, προσπάθησαν να λύσουν μια σειρά από γρίφους. Τελικά, τα κατάφεραν και αφού βρήκαν το ξόρκι που έλυνε τα μάγια του Ζο, ο οποίος μπέρδεψε τα αρώματα του κόσμου, μπήκαν στο «κόκκινο δωμάτιο», είπαν το ξόρκι δυνατά και νίκησαν τον κακό μάγο. Δεκάδες ενθουσιασμένα παιδάκια χοροπηδούσαν από ικανοποίηση που αποκατέστησαν τις μυρωδιές στη γη και στη συνέχεια, έφτιαξαν το δικό τους -το καθένα- άρωμα, με τη βοήθεια των αρωματοποιών. Ονειρικές μυρωδιές, λαχταριστά χρώματα, υπέροχες υφές, θετική ενέργεια, αληθινά χαμόγελα και παραμυθένια μαγεία. Αυτά ήταν τα συστατικά του «αρώματος της χαράς»!

zoniou012.jpg

Η ιδέα των Μικρών Αρωματοποιών πότε και πώς γεννήθηκε; Η ιδέα γεννήθηκε πρόπερσι. Με τους συνεργάτες μου ψάχναμε μία διαφορετική εκδήλωση για τα Χριστούγεννα. Σκεφτήκαμε ότι είναι η κατεξοχήν γιορτή που απολαμβάνουν τα παιδιά. Γιατί να μην κάνουμε κάτι γι’ αυτά, λοιπόν;

Και με ποιον τρόπο ξεκίνησε να υλοποιείται; Σκεφτόμασταν ένα δημιουργικό εργαστήρι αρωμάτων για παιδιά. Την πρώτη και δεύτερη φορά, τα παιδιά, αφού συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι όπου καλούνταν να αναγνωρίσουν μυρωδιές, στη συνέχεια, και με την καθοδήγηση ειδικών, έφτιαχναν το δικό τους άρωμα, του έδιναν όνομα, ζωγράφιζαν την ετικέτα και το κουτί και το έκαναν δώρο σε κάποιον δικό τους. Φέτος, το concept είναι εμπλουτισμένο με άλλο αγαπημένο θέμα: τα παραμύθια. Κάθε χρόνο θέλουμε να σκεφτόμαστε κάτι διαφορετικό. Έτσι κι εμείς αισθανόμαστε δημιουργικά, αλλά και προσφέρουμε στους αγαπημένους μας, μικρούς φίλους κάτι καινούριο να περιμένουν κάθε χρόνο από τη συμμετοχή τους.

zoniou017.jpg

Το να φέρετε τα παιδιά σε επαφή με τον κόσμο των αρωμάτων θεωρώ ότι είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Τι επιθυμείτε ιδανικά να τους προσφέρετε μέσα από αυτήν την εμπειρία; Να εκφράζονται και να διασκεδάζουν.

Τι συμβαίνει σε κάθε εκδήλωση που διοργανώνετε; Ποιος είναι ο κεντρικός κορμός δράσης; Ο κεντρικός κορμός είναι η δημιουργία ενός αρώματος. Τα συστατικά που αναμιγνύεις και πώς αυτά επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Πώς από μεμονωμένες αρωματικές νότες μπορείς να συνθέσεις ένα νέο άρωμα. Και όλο αυτό μέσα σε ένα βιωματικό «σκηνογραφημένο», χαρούμενο περιβάλλον.

Ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας, που δίνετε κάθε χρόνο στον θεσμό -φέτος μέρος των εσόδων διατέθηκε στο Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι-, πόσο αγγίζει τα παιδιά αυτής της ηλικίας; Τους δίνει ένα μήνυμα. Να προσφέρουν κι αυτά με τη σειρά τους όσο και όπου μπορούν.

zoniou015.jpg

Πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά σε όλη αυτήν την εμπειρία; Τι σας έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση; Ξετρελαίνονται! Έχουμε σταθερούς θαμώνες! Υπάρχουν παιδιά που έρχονται κάθε χρόνο και θέλουν να μείνουν και στην επόμενη ομάδα. Να το ξαναζήσουν. Εκείνο που μας συγκινεί είναι ότι κάθε φορά φεύγουν με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη και περήφανα που κρατούν στα χέρια τους το «Δίπλωμα του Μικρού Αρωματοποιού». Ένα περιστατικό που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι από ένα κοριτσάκι που ήρθε μαζί με το προνήπιο αδελφάκι της, το οποίο κανονικά δεν μπορεί να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στη δράση λόγω ηλικίας. Θυμάμαι, όμως, ότι μας είπε «θα είναι μαζί μου!». Πήρε, λοιπόν, την αδελφή της από το χέρι και της εξηγούσε τα πάντα βήμα-βήμα, με έναν τρόπο που εμείς δε θα μπορούσαμε να κάνουμε. Εννοείται ότι «αποφοίτησαν» με άριστα και οι δύο!

Τι άρωμα θα είχαν τα παραμύθια και η προσφορά, αν μύριζαν; Αυτήν ακριβώς την ερώτηση έκανα στον εαυτό μου όταν καταλήξαμε στο θέμα της φετινής δράσης! Έτσι, εμπνεύστηκα το νέο μου άρωμα, το Fairytale, όπου κυριαρχούν οι νότες λουλουδιών και η βάση του είναι η ζεστασιά του ξύλου. Το φετινό άρωμα των Μικρών Αρωματοποιών ποια μαγεία θα φέρει στη ζωή μας; Το Άρωμα της Χαράς!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 144 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019