fbpixel

Search icon
Search
Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία και τα μικρά θαύματα που διατηρούν ζωντανή την ελπίδα
PEOPLE & MOMENTS

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία και τα μικρά θαύματα που διατηρούν ζωντανή την ελπίδα

Παραμένει δύσκολη η κατάσταση, σημαντική συνάντηση στη γειτονική χώρα


Η κατάσταση στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη, μετά τον φονικό σεισμό των 7.8 ρίχτερ, αλλά και τους τεράστιους μετασεισμούς που ακολούθησαν και κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Οι προσπάθειες των τουρκικών αρχών, των αποστολών από το εξωτερικό -και την Ελλάδα- αλλά και των απλών πολιτών, συνεχίζονται καθημερινά, χωρίς καμία απολύτως παύση και πλέον, άπαντες δίνουν μία τεράστια μάχη με το χρόνο.

Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Δένδιας ταξίδεψε στην Τουρκία, προκειμένου να επισκεφθεί τις σεισμόπληκτες περιοχές, όπου τον περίμενε ο Τούρκος ομόλογός του, Mevlüt Çavuşoğlu,  με την Ελλάδα να στέκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας με κάθε δυνατό τρόπο, σε μία πολύ-πολύ δύσκολη στιγμή.

Πολύ κρίσιμες ώρες!

Συνάντηση με ισχυρή σημασία

Ο Νίκος Δένδιας μετέβη το πρωί της Κυριακής στην Τουρκία, με τον Mevlüt Çavuşoğlu να τον υποδέχεται και τους δύο άνδρες να στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα, με συμβολική σημασία. Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να φτάνει στο αεροδρόμιο στα Άδανα, ο θερμός εναγκαλισμός με τον ομόλογό του ήταν η εικόνα που έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου, ενώ κατόπιν οι δύο αξιωματούχοι μετέβησαν με ελικόπτερο στην Αντιόχεια. Ο Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε για τις εξελίξεις, αναφορικά με την προσπάθεια απεγκλωβισμού των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη παγιδευμένοι στα συντρίμμια, όπως και τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ στο πλαίσιο της παρουσίας του στη χώρα, εξετάστηκαν κι επιπλέον τρόποι για να συνδράμει περαιτέρω η Ελλάδα στην αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του φονικού σεισμού.

Κόντρα στο κλίμα τοξικότητας που συχνά επιλέγει να δημιουργήσει η ηγεσία της Τουρκίας, με κύριο εκφραστή τον Recep Tayyip Erdoğan, ο Mevlüt Çavuşoğlu έστειλε ένα διαφορετικό μήνυμα, με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Έλληνα ομολόγου του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Ευχαρίστησα τον Νίκο Δένδια, υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένας γείτονας που τείνει χείρα βοηθείας, είναι ένας πραγματικός γείτονας»

«Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά είμαστε εδώ τώρα», ανέφερε από τη δική του μεριά ο Νίκος Δένδιας, όταν έφτασε στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας στην Αντιόχεια. «Δε χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές, για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας», συμπλήρωσε μέσα από τα social media του ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Έστω κι έτσι, έστω κι υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η ρητορική του μίσους δεν ωφελεί κανέναν. Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολύ δύσκολη κατάσταση κι η χώρα μας, στέκεται δίπλα της και βοηθά με κάθε μέσο.

Μάχη με τον χρόνο

209b982c-fdc8-4b06-bb10-67fc29ac71a8.jpeg

Είναι ξεκάθαρο πως κάθε ώρα και πολύ περισσότερο, κάθε μέρα που περνάει, κάνει πολύ πιο δύσκολη την κατάσταση στις περιοχές που «χτυπήθηκαν» από τον εγκέλαδο. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών στη χώρα ξεπερνάει αυτή τη στιγμή τους 29.605, ενώ στη Συρία τουλάχιστον 3.574 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Δυστυχώς, η μαύρη λίστα μέρα με τη μέρα μεγαλώνει και οι ειδικοί εκτιμούν πως το τελικό νούμερο θα είναι πραγματικά σοκαριστικό, με τις δύο χώρες να βιώνουν τραγικές καταστάσεις, την ώρα που η υπηρεσία έκτακτων αναγκών του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι μετά τον σεισμό των 7.8 Ρίχτερ έχουν σημειωθεί συνολικά 2.412 μετασεισμοί!

Όσο δύσκολη κι αν είναι πάντως η κατάσταση, υπάρχουν και μερικές φωτεινές στιγμές. Είναι αυτές οι στιγμές που ανασύρονται ζωντανοί από τα συντρίμμια άνθρωποι που αγνοούνταν. Τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησε στα social media ένα video που προκαλεί τεράστια συγκίνηση, με τη διάσωση ενός μωρού μόλις δύο μηνών, 128 ώρες μετά τον φονικό σεισμό! Το βρέφος κατάφερε να επιζήσει, με τους διασώστες να το απεγκλωβίζουν μέσα σε ένα πολύ-πολύ φορτισμένο κλίμα κι αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις. Ένα μικρό θαύμα, με τεράστια αξία! Το απόλυτο παράδειγμα, που μας δείχνει ότι η ελπίδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να σβήσει. Στο Χατάι, μία μητέρα ανασύρθηκε ζωντανή μαζί με το μόλις 10 ημερών μωράκι της μετά από 90 ώρες. Δεκάδες παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με προβλήματα άντεξαν κάτω από τα συντρίμμια και κατάφεραν να επιβιώσουν, βλέποντας ξανά το φως του ήλιου, αναπνέοντας καθαρό οξυγόνο μετά από μέρες ολόκληρες. Η μάχη συνεχίζεται και ευχή όλων, είναι να σωθούν -πραγματικά- όσο το δυνατόν περισσότερες ψυχές είναι δυνατόν...