fbpixel

Search icon
Search
Σεισμός στην Τουρκία: Πόσες ημέρες μπορεί να αντέξει κάποιος παγιδευμένος στα συντρίμμια;
PEOPLE & MOMENTS

Σεισμός στην Τουρκία: Πόσες ημέρες μπορεί να αντέξει κάποιος παγιδευμένος στα συντρίμμια;

Σκληρή κι άνιση μάχη με το χρόνο


Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου από την Τουρκία και τη Συρία προκαλούν ένα τέραστιο σοκ. Περιοχές ολόκληρες αφανίστηκαν, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οικογένειες ολόκληρες διαλύθηκαν. Πρόκειται για πολύ δύσκολες καταστάσεις, που δε θα ήθελε κανείς να βιώσει ποτέ, με τις επιχειρήσεις των τουρκικών αρχών, πολλών αποστολών από το εξωτερικό -κι από την Ελλάδα- αλλά και των απλών πολιτών να συνεχίζονται.

Πλέον, δεν πρόκειται απλά για μία προσπάθεια να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, αλλά για μία σκληρή μάχη με τον χρόνο. Οι ειδικοί κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις και πλέον, σημασία έχει να δοθεί απάντηση σε ένα πολύ απλό ερώτημα: Για πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει κανείς μέσα στα χαλάσματα, μέσα στα ερείπια;

Πόσος χρόνος υπάρχει;

Οι ειδικοί δίνουν την απάντηση

Υπάρχουν αυτοί που κάνουν εκτιμήσεις και μιλούν χωρίς να γνωρίζουν, υπάρχουν κι οι ειδικοί, που σε τόσο δύσκολες στιγμές, όσο αυτές που βιώνει η Τουρκία πρέπει να κάνουν ένα step μπροστά και να παρουσιάσουν την πραγματική διάσταση των πραγμάτων. Οι τεράστιες επιχειρήσεις στις περιοχές που «χτυπήθηκαν» από τον φονικό σεισμό των 7.8 ρίχτερ συνεχίζονται και ο κόσμος, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα του. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί σημειώνουν πως ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να κρατηθεί στη ζωή έως και μία εβδομάδα -και κατά περιπτώσεις και περισσότερο- ανάλογα με την κατάστασή του, τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον τρόπο απεγκλωβισμού. Τις τελευταίες ημέρες κατέφθασαν τόσο στην Τουρκία, όσο και στη Συρία σωστικά συνεργεία που δίνουν τεράστια μάχη, προκειμένου να σωθούν όσο το δυνατόν πιο πολλοί άνθρωποι, με τις επιχειρήσεις να συνεχίζονται, την ώρα που οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Η κατάσταση είναι δύσκολη και οι χαμηλές θερμοκρασίες έρχονται να την κάνουν ακόμη χειρότερη, ωστόσο, δεν υπάρχει περιθώριο για παύση.

qqqq.jpg

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι περισσότερες διασώσεις μετά από μία καταστροφή τέτοιου μεγέθους, γίνονται μέσα στις πρώτες 24 ώρες. Από εκεί και πέρα, όσο περνούν οι ημέρες, οι πιθανότητες επιβίωσης συνεχώς μειώνονται και τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα για τους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Δεν υπάρχει πρόσβαση στον καθαρό αέρα, δεν υπάρχει πρόσβαση σε τροφή ή νερό, ενώ το δικό τους ρόλο παίζουν και οι καιρικές συνθήκες. Στην προκειμένη περίπτωση, το θερμόμετρο στις πληγείσες περιοχές πέφτει και κάτω από το μηδέν κι αυτό, προφανώς δεν είναι καθόλου θετικό. «Είναι σπάνιο να βρεθούν επιζώντες μετά την πέμπτη έως την έβδομη ημέρα και οι περισσότερες ομάδες έρευνας και διάσωσης θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν μέχρι τότε. Αλλά υπάρχουν πολλές ιστορίες ανθρώπων που επιβίωσαν πολύ πέρα από το όριο των επτά ημερών. Δυστυχώς, αυτές είναι συνήθως σπάνιες και έκτακτες περιπτώσεις», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο Jarone Lee, ειδικός στην ιατρική έκτακτης ανάγκης και καταστροφών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. 

Είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για μία ατελείωτη, πολύ σκληρή μάχη κι είναι επίσης ξεκάθαρο, πως τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα, για τους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα με την υγεία τους. Η ηλικία, η σωματική και ψυχική κατάσταση είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες κι αυτό, εξηγεί και το γεγονός ότι πολλές φορές από τα χαλάσματα βγαίνουν ζωντανά πολλά μικρά παιδιά, ακόμη και βρέφη. Υπάρχει ακόμη χρόνος, υπάρχει ακόμη ελπίδα και προφανώς, κανείς δεν πρόκειται να σταματήσει την προσπάθεια, μέχρι να βρεθεί και η τελευταία αθώα ψυχή. 

Πρέπει να αναλάβουμε δράση

Όσο περνούν οι ώρες, τόσο μεγαλώνει η τραγική λίστα των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς και μετασεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία κι ο τελευταίος απολογισμός, κάνει λόγο για περισσότερους από 19.300, αριθμός που -δυστυχώς- αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της τραγωδίας, φτάνει να σκεφτεί πως τα θύματα έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τους νεκρούς από το σεισμό και το πυρηνικό ατύχημα που ακολούθησε στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011! Οι νεκροί είναι χιλιάδες και οι τραυματίες πολλοί-πολλοί περισσότεροι, με την ΑctionAid να έχει ξεκινήσει έκτακτη έκκληση για την υποστήριξη των πληγέντων, καταγράφοντας τις ανάγκες και το εύρος της βοήθειας που χρειάζεται. Το προσωπικό της οργάνωσης, με την υποστήριξη τοπικών οργανώσεων, με τις οποίες συνεργάζεται, αξιολογεί και διαμορφώνει το σχέδιο παρέμβασης και σε πρώτη φάση, δουλεύει για την παροχή στέγης, τροφίμων και ζεστού ρουχισμού, ενώ υποστηρίζει ήδη το διασωστικό έργο σε διάφορες περιοχές στη βόρεια Συρία. 

ap23037537779022.jpg

Με τις καιρικές συνθήκες να παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους ανθρώπους και τις οικογένειες που δεν έχουν πλέον καμία πρόσβαση σε στέγη και βρίσκονται στο δρόμο, ενώ υπολογίζεται πως περίπου 1.4 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται ήδη αυτή τη στιγμή σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Η Racha Nasreddine εξέφρασε την έντονη ανησυχία της και θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Δεν είναι ώρα απλά για ευχές, είναι ώρα για δράση! «Είναι τραγικό να βλέπεις τον αριθμό των θυμάτων να ανεβαίνει, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες ανάσυρσις και διάσωσης επιζώντων από τα χαλάσματα. Η κατάσταση είναι δραματική, καθώς πολλοί από τους σεισμοπαθείς είναι πρόσφυγες από τη Συρία, που έχουν ήδη διωχθεί από τα σπίτια τους εξαιτίας των συρράξεων και έχουν καταφύγει στην Τουρκία ή εσωτερικά εκτοπισμένοι που κατέφυγαν στη βόρεια Συρία. Πρόκειται για ανθρώπους, δηλαδή, που έχουν ξεριζωθεί ήδη πολλές φορές και τώρα ο συγκεκριμένος σεισμός κατέστρεψε πάλι τις ζωές και τις περιουσίες τους», ανέφερε η διευθύντρια της ActionAid σε χώρες του αραβικού κόσμου.

Από τη δική του μεριά, ο Γεράσιμος Κουβαράς, γενικός διευθυντής της ActionAid σημείωσε πως: «Μας έχει συγκλονίσει το μέγεθος της καταστροφής που έχει πλήξει τις δύο χώρες. Βρισκόμαστε ήδη εκεί υποστηρίζοντας το έργο των διασωστικών ομάδων, παρέχοντας παράλληλα είδη πρώτης ανάγκης. Αυτές τις τρομακτικά δύσκολες ώρες καλούμε όλες και όλους να υποστηρίξουν την έκτακτη έκκληση της ActionAid, βοηθώντας μας να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στα εκατομμύρια συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται». Ο κόσμος επιβάλλεται και πρέπει να κινητοποιηθεί και κανείς δεν μπορεί να μείνει τώρα με σταυρωμένα τα χέρια. 

*Μπορείτε να υποστηρίξετε την έκτακτη έκκληση της ActionAid και να κάνετε τη δική σας δωρεά, πατώντας εδώ.